Πνέουν μένεα οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων για το 2023 η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Και αυτό γιατί από το σύνολο των 81 εκ. ευρώ που ήταν το συνολικό ποσό που προέκυπτε μέσα από το φάκελο της ενιαίας ενίσχυσης για το 2023, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, το ποσό που τελικά πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήταν μόλις 14 εκ. ευρώ.
Οι παραγωγοί όπως ανέφερε ο Χάρης Λιούρης, πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» σε δηλώσεις του στο ITV τόνισε πως είναι απόλυτη προτεραιότητα για τους παραγωγούς της χώρας και για την πολιτική ηγεσία να δοθούν εξηγήσεις για το πού διατέθηκαν τα υπόλοιπα χρήματα αφού δεν κατέληξαν στους φυσικούς δικαιούχους που είναι ο αγροτικός κόσμος.
Ο κ. Λιούρης τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με μοναδικά θύματα τους αγρότες και κτηνοτρόφους που δε μπορούν ούτε να πληρωθούν στην ώρα τους, ούτε και να σχεδιάσουν την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
«Μία δουλειά έχει να κάνει το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και αυτή δεν την κάνει, να πληρώνει δηλαδή στην ώρα τους, τους παραγωγούς. Έχουμε δύο χρόνια που επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο στο υπουργείο με αποτέλεσμα κανείς να μη μπορεί να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του αφού δεν ξέρει ούτε τι χρήματα θα πάρει, ούτε πότε θα τα εισπράξει, ούτε αν θα τα εισπράξει. Προφανώς είναι θέμα πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης που δεν ξέρουμε γιατί δεν λύνει αυτά τα ζητήματα σε μία εποχή που έχουμε στη διάθεσή μας τόσα τεχνικά μέσα. Ζητήθηκαν επιστροφές χρημάτων από ποσά που κατατέθηκαν επιπλέον, όμως κανείς δε δίνει σημασία στο ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με την τεχνική λύση που μόνο κακό κάνει στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία», ανέφερε ο κ. Λιούρης.
Να μείνουν σταθερές οι τιμές στο γάλα
Στο μεταξύ, από τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των συνεταιριστικών σχημάτων και ομάδων παραγωγών με τις γαλακτοβιομηχανίες για τον καθορισμό των τιμών εισκόμισης γάλακτος τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. Ο κ. Λιούρης τόνισε πως το κλίμα που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο μεταξύ των παραγωγών που είδαν τις τιμές να κατρακυλούν πέρυσι, είναι στη χειρότερη περίπτωση να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα γιατί τα κόστη παραγωγής είναι υπέρογκα και η συντριπτική πλειονότητα των κτηνοτρόφων αδυνατεί να τα βγάλει πέρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος