Μία γιορτή γαστρονομίας με επίκεντρο όμως τις παραδοσιακές συνταγές της Ηπειρώτικης κουζίνας που έχουν αυτονόητη αναφορά τα τοπικά προϊόντα, είναι αυτή που διοργανώνει σήμερα Σάββατο στην πλατεία Γλυκήδων στο Κάστρο, ο δήμος Ιωαννιτών μέσω του Γραφείου Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης.
Το 1ο Local Taste of Ioannina, φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε θεσμό και να αναδείξει σε πρώτη φάση τον πλούτο, διατροφικό και γευστικό αντίστοιχα που κρύβουν τα τοπικά προϊόντα, αλλά και τον θησαυρό της μαγειρικής γνώσης μέσα από συνταγές που έρχονται από το παρελθόν και συντροφεύουν την τοπική κουζίνα μέχρι τις μέρες μας.
Οι γευστικές μνήμες είναι από τις ισχυρότερες που έχει ο άνθρωπος και σε αυτή τη φιλοσοφία και δυνατότητα που δίνει η γεύση ενός ή περισσότερων τοπικών προϊόντων και συνταγών, δημιουργείται μία νέα φιλοσοφία στην τοπική κουζίνα, με τη βοήθεια διακεκριμένων σεφ που εργάζονται στην πόλη ή και αλλού.
Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Χρήστος Τάτσης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στους πολίτες των Ιωαννίνων και τους επισκέπτες στη σημερινή γιορτή που θα ξεκινήσει στις 17.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21.00.
Ο κ. Τάτσης τόνισε ότι σκοπός του «1ο Local Taste of Ioannina» είναι, η ανάδειξη των αγαπημένων γεύσεων και αρωμάτων της γιαννιώτικης κουζίνας, η οποία μεταξύ άλλων αποτελεί ξεχωριστό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων και σημαντικό παράγοντα στην επιλογή προορισμού και την προσέλκυση επισκεπτών.
Ο διακεκριμένος σεφ Ανδρέας Λαγός που έχει βρεθεί και άλλες φορές στην περιοχή για να αναδείξει τη σπουδαιότητα και την ξεχωριστή ποιότητα των τοπικών προϊόντων στάθηκε στη σημασία που έχει για κάθε περιοχή, η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου ως «όχημα» οικονομικής ανάπτυξης.
«Δίνω πολύ μεγάλη σημασία στα τοπικά προϊόντα γιατί πίσω απ’ αυτά υπάρχουν άνθρωποι που τα παράγουν. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε. Ότι η τοπική κουζίνα είναι ζωντανή. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και κατ’ επέκταση της τοπικής γαστρονομίας λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Για το λόγο αυτό όλοι οι φορείς πρέπει να υποστηρίξουν τον πρωτογενή τομέα ως ένα όχημα προώθησης της τοπικής ταυτότητας. Βλέπω ότι σιγά –σιγά αυτό γίνεται κατανοητό με δράσεις ανάδειξης και προβολής των τοπικών προϊόντων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος», κατέληξε ο κ. Λαγός.
Τέλος, η Ιωάννα Σωτηροπούλου ως συνεργάτιδα στη διοργάνωση της εκδήλωσης και ο σεφ Ανδρέας Γεωργούλης κάλεσαν τον κόσμο στην εκδήλωση και μίλησαν για το πρόγραμμα και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν.
Μεταξύ αυτών, θα παρουσιαστούν παρασκευές συνταγών της περιοχής, με παραδοσιακό αλλά και πιο σύγχρονο τρόπο, ενώ το κοινό θα μπορεί να δοκιμάζει εδέσματα από τις συνταγές που θα ετοιμάζονται μπροστά του.
Να σημειωθεί τέλος, ότι την ενδιαφέρουσα εμπειρία αυτής της επίδειξης μαγειρικής τεχνοτροπίας, γευσιγνωσίας, αλλά και οινογευσίας, θα έχει την ευκαιρία να βιώσει και μία επιλεγμένη ομάδα φιλοξενούμενων «opinion makers» (δημοσιογράφων, bloggers, influencers κ.α) που απευθύνονται σε τουριστικές αγορές, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα διανεμηθεί δωρεάν φυλλάδιο με τις συνταγές που παρουσιάστηκαν στο «1ο Local Taste of Ioannina».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος