Επικαιρότητα

Αλλάζοντας τρόπο ζωής, αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία

Off

Ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα και αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο από το υπ. Υγείας με την υποστήριξη θεσμών όπως η Unicef, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στα Ιωάννινα.

Το υπουργείο Υγείας παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης πριν από μερικούς μήνες έθεσε ως βασικό του στόχο να πετύχει μέσω της ενημέρωσης και κυρίως της βιωματικής μάθησης των παιδιών, την αλλαγή του τρόπου ζωή τους σε καθημερινό επίπεδο και του ειδικότερα των συνηθειών διατροφής.

Έτσι, στο πλαίσιο παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης σε πανελλαδική κλίμακα το υπ. Υγείας πραγματοποιεί ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας και το πρωί της Πέμπτης, σειρά είχε η πόλη των Ιωαννίνων όπου παρουσία δεκάδων μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε μία ανοιχτή εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά με βιωματικά χαρακτηριστικά.

Στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου Grand Serai, αναπτύχθηκαν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες στέλνοντας το μήνυμα της ανάγκης σωματικής άσκησης των παιδιών, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από διακεκριμένους σεφ και όχι μόνο τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Στα Γιάννενα βρέθηκε για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου η αναπλ. υπουργός Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη που σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στο στίγμα της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά. «Αυτό που θέλουμε, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και παράλληλα έναν τρόπο ζωής κοντά στον αθλητισμό με καθημερινή σωματική άσκηση. Θέλουμε να αντικαταστήσουν τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, με το νερό, θέλουμε να είναι καθημερινή συνήθειά τους το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα, θέλουμε να έχουν καθημερινή σωματική άσκηση.

Το στοίχημα για όλους είναι να αποφύγουμε την παιδική παχυσαρκία γιατί έτσι θα αποφύγουμε την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή που αφαιρεί κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούμε στα σχολεία με βιωματικές δράσεις θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ενώ προσθέτουμε και νέες παρεμβάσεις όπως οι δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά και γονείς από διατροφολόγους. Επεκτείνουμε επίσης το πρόγραμμα του προσωπικού παιδιάτρου σε 530.000 παιδιά και καλύπτουμε το κόστος για τις αθλητικές δραστηριότητες ώστε οι γονείς να μην επιβαρύνονται και με αυτές. Τέλος, σε συνεργασία με τη Unicef θα ανακοινώσουμε σύντομα ένα κοινό πρόγραμμα για την πρόληψη των ψυχικών δυσκολιών σε παιδιά και γονείς», ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.

Στη σημασία υλοποίησης και επέκτασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Παιδική Παχυσαρκία αναφέρθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ενώ η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σοφία Μαρκούλα τόνισε πως ο δήμος Ιωαννιτών θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του υπ. Υγείας ενώ θα υλοποιήσει και δικές του δράσεις που θα ενισχύουν και θα προωθούν την υγιεινή διατροφή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ