Αποχρώσεις

Δήμαρχε, η πόλη θέλει πεζοδρόμια

Off

Τα νέα πεζοδρόμια στο κέντρο είναι πολύ ωραία. Σύγχρονα, καλαίσθητα με τη λογική της υποστήριξης σε κάθε πολίτη που μπορεί να έχει δυσκολίες και εμπόδια στη βάδιση και σε ένα πλαίσιο βιώσιμης μετακίνησης, με μείωση της πίεσης που ασκούν τα αυτοκίνητα, στα οποία αν δώσεις χώρο θα παρκάρουν ακόμα και στις εισόδους των καταστημάτων «για μισό λεπτό» και όχι απλώς πάνω στα πεζοδρόμια.

Αυτά στο κέντρο της πόλης. Γιατί αν συνεχίσεις πιο μακριά θα δεις ότι σταδιακά μειώνονται τα σύγχρονα πεζοδρόμια και σε κάποιες περιοχές μπορεί και να μην υπάρχουν και καθόλου. Προχτές περπατούσα στους Αμπελόκηπους γύρω από την πλατεία Χατζή και σε κάποια σημεία ήταν τόσο χάλια τα πεζοδρόμια που ντρεπόμουν ως πολίτης- ας τα είχαν ξηλώσει καλύτερα.

Πέρα από τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που προκαλούνται από συμπολίτες- και βανδαλισμός είναι και να ανεβαίνουν ολόκληρα θηρία αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια-, ας αναγνωρίσουμε ότι για έναν Δήμο δεν επαρκούν οι πόροι για πλήρες δίκτυο δρόμων και πεζοδρομίων. Κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια η κάλυψη όλων των περιοχών που είναι εντός σχεδίου. Και υπάρχει μια λογική και στις συνεχείς επενδύσεις που γίνονται στο κέντρο της πόλης γιατί εκεί λειτουργεί η αγορά, κινούνται οι επισκέπτες και πολλαπλασιάζεται η οικονομία.

Όμως και σε όλες τις άλλες περιοχές ζουν τις ζωές τους οι κάτοικοι, μπορεί κι εκεί να υπάρχουν δυνατότητες να αναπτυχθεί ένα μέρος της αγοράς, τα παιδιά κυρίως και οι νέοι να έχουν ανάγκη μίας ποιοτικής ζωής.

Γιατί ο Δήμος σιωπά για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής σε αυτές τις περιοχές; Γιατί δεν δημοσιοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για δρόμους και πεζοδρόμια, να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση, την έλλειψη πόρων, αλλά και τις δυνατότητες διεκδίκησης πόρων;

Και να βάλει και προτεραιότητες, να ξέρει ο κόσμος που ζει στα Σεισμόπληκτα ή στη Νέα Ζωή ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες και τα μοντέλα πρόβλεψης θα μπορεί να έχει υποδομές σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Αλλά αυτό το τελευταίο, μάλλον δεν θα το κάνει καμία δημοτική αρχή γιατί ο εκάστοτε δήμαρχος φοβάται το πολιτικό κόστος αν δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και ρισκάρει αν θέλει να πάει ξανά για δήμαρχος ή για βουλευτής.

Πάντως αν χρειάζεται κάτι αύριο η πόλη είναι πεζοδρόμια να προχωράει ο κόσμος. Σιωπά δεν σιωπά ο δήμαρχος.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ