Με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον ψηφισθέντα Νόμο και τις διατάξεις ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη η νέα τροπολογία στο Νόμο για τα ζώα συντροφιάς.
Στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία ψηφίστηκε με 159 θετικές ψήφους έναντι 128 «όχι» και μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται και εκείνες που αναφέρονται στη διαδικασία της υποχρεωτικότητας στείρωσης για τα ζώα συντροφιάς ή της επιλογής λήψης και αποστολής γενετικού υλικού (DNA).
Έτσι σύμφωνα με την τροπολογία και όσα αναφέρονται σε αυτήν, το παράβολο για τη λήψη του DNA που είχε οριστεί στα 135 ευρώ μειώνεται σε 70 ευρώ ανά ζώο και στα 40 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους.
Επίσης, ο κτηνίατρος δύναται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη, αμοιβή έως 50 ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να καταβάλλει ένας ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου για το παράβολο και τη λήψη γενετικού υλικού για έναν κυνηγετικό σκύλο δε μπορεί να υπερβαίνει τα 90 ευρώ, ενώ με την αρχική διάταξη το ποσό έφτανε σίγουρα τα 160 ευρώ.
Η επιβολή των προστίμων για τη μη στείρωση του δεσποζόμενου ζώου ή για τη μη αποστολή του γενετικού υλικού επιβάλλονται από την 1η Ιουλίου του 2025.
Ειδικότερα για την παράβαση της παράλειψης ή της μη αποστολής γενετικού υλικού του ζώου, το πρόστιμο μειώνεται κατά 70% και για την παράβαση της μη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου στο μητρώο κατά 50% εφόσον ο ιδιοκτήτης του ζώου άρει τους λόγους της βεβαίωσης παράβασης σε διάστημα εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση.
Αναφέρεται επίσης ότι η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις και επίσημες τοποθετήσεις επί της τροπολογίας αν και παραμένουν οι ενστάσεις για διάφορες διατάξεις και από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και από τον Πανελλήνιου Κτηνιατρικό Σύλλογο.
Ειδικά για το δεύτερο, δεν υπάρχει θεωρούν κάποια ουσιαστική ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων και ενστάσεων που είχαν διατυπώσει αρχικά και στο πλαίσιο της διαβούλευσης αργότερα, καθώς το πρώτο στο οποίο είχαν αντιταχθεί ήταν η υποχρεωτικότητα της στείρωσης ή της λήψης και αποστολής γενετικού υλικού, πράξεις που αντίκεινται στην κτηνιατρική επιστήμη, την ηθική πράξη και τη δεοντολογία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.658)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.202)
- Εκδηλώσεις(1.578)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.938)
Αρθρογραφία
Είσοδος