Επικαιρότητα

Η κτηνοτροφία ως επιχείρημα για τον δρόμο στον Γράμμο

Off

Σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση που καλλιεργείται δήθεν όπως αναφέρει, για εγκατάσταση ανεμογεννητριών αποδίδει ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών που έφτασαν μέχρι τη Βουλή, σχετικά με τη διάνοιξη του προϋπάρχοντος δρόμου στο Γράμμο.

Αντιθέτως, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από επίσκεψη μετακινούμενων κτηνοτρόφων της περιοχής του Γράμμου στην Περιφέρεια – οι οποίοι λογικά πάντα, θα πρέπει να έχουν ήδη μετακινηθεί στις πεδινές περιοχές για το χειμώνα με τα κοπάδια τους – ότι βρέθηκαν στο διοικητήριο της Περιφέρειας για να εκφράσουν ευχαριστίες για τον καθαρισμό όπως αναφέρεται και όχι τη διάνοιξη του δρόμου στην Αετομηλίτσα, αλλά στην περιοχή του Πληκατίου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι χαρακτήρισαν απόλυτα αναγκαίες τις εργασίες τις οποίες ζητούσαν κιόλας επίμονα εδώ και χρόνια, και προσέθεσαν πως πρέπει να γίνουν και άλλοι καθαρισμοί στο υπάρχον οδικό δίκτυο, για να σταματήσουν οι ζωοκλοπές, οι επιδρομές για αρωματικά φυτά, αλλά και να υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες πρόσβασης Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή του Γράμμου.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Στρατό υλοποιήθηκε ότι είχε ζητηθεί και συμφωνηθεί στη συνάντηση που είχε γίνει στο χωριό Γράμμος, μία συζήτηση όμως, το περιεχόμενο της οποίας ουδέποτε έγινε γνωστό παρότι ακολούθησαν και δημόσιες δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για ό,τι διημείφθη σε αυτήν.

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν, οφείλονται όπως είπε, σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση που καλλιεργείται δήθεν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όταν είναι σαφής η θέση ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί κάτι τέτοιο σε υψόμετρα άνω των 1200 μέτρων.

Βέβαια, ούτε σε αυτήν τη συνάντηση, όπως προκύπτει τουλάχιστον, έγινε κάποια αναφορά σε εμπιστευτικά έγγραφα του Στρατού με τα οποία να αναφέρεται κάποιος εθνικός λόγος που να υπαγορεύει τις εργασίες στην περιοχή, καθώς αυτή ήταν η επιχειρηματολογία που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής…

Επίσης χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις αιτιάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι η βελτίωση του δρόμου συνδέεται με τα πολεμικά γεγονότα του Εμφυλίου πολέμου.

Η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας

Το ITV επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Περιφέρεια Δυτ., Μακεδονίας ζητώντας την επίσημη θέση – τοποθέτηση του περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη για το θέμα, με το σκεπτικό πως το μεγαλύτερο σκέλος των εργασιών που ήδη έχουν εκτελεστεί στο Γράμμο ανήκει στα διοικητικά και γεωγραφικά όριά της. Η απάντηση που μας δόθηκε από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας ήταν πως η Περιφέρεια δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή ή αρμοδιότητα με το θέμα και πως ο κ. Αμανατίδης δεν προτίθεται να κάνει κάποια δήλωση για αυτό.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι προ ολίγων ημερών ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σαββόπουλος σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα είχε επισημάνει πως ο δρόμος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησής, προσθέτοντας όμως και ότι η διάνοιξη γίνεται εντός της ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα, όπου την αποκλειστική αρμοδιότητα την έχει ο Στρατός. Αυτή η τελευταία παράμετρος αμφισβητείται έντονα πάντως από τους φορείς που έχουν ήδη διενεργήσει αυτοψίες στο χώρο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η μικρότερη απόσταση από την οριογραμμή των συνόρων είναι περίπου στα δύο χιλιόμετρα και αυτή σε ένα μόνο σημείο του υπό διάνοιξη ή προϋπάρχοντος δρόμου, ενώ κατά μήκος του η απόσταση από τα σύνορα είναι μεγαλύτερη φτάνοντας μέχρι και τα τέσσερα χιλιόμετρα.

Δεν ξέρω, δεν είδα,

­δεν έχω αρμοδιότητα…

Ο δήμος Κόνιτσας προστέθηκε στους φορείς που μετά την Περιφέρεια Ηπείρου, τις Δασικές Υπηρεσίες και το υπ. Εθνικής Άμυνας μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής για τη στάση του σχετικά με τη διάνοιξη του δρόμου στον Γράμμο ιδιαίτερα δε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή, αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Μια ανακοίνωση που συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε – αλλά δεν εστάλη στα ΜΜΕ – η Κοινότητα Αετομηλίτσας με τη σύμφωνη γνώμη όπως αναφέρει φορέων και κατοίκων. Μία ανακοίνωση όμως που έγινε γνωστή από τον προσωπικό λογαριασμό του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου την ανήρτησε την Παρασκευή το βράδυ και στην οποία εκφράζεται η θετική άποψη της τοπικής κοινωνίας για το έργο.

Γίνεται λόγος για τη σύνδεση της Αετομηλίτσας με το Γράμμο και φιλοξενείται η δήλωση του σημερινού προέδρου Κώστα Νιτσιάκου και των τριών πρώην προέδρων της Κοινότητας, του Θωμά Μούρτου, του Μιχαήλ Τζιότζιου και του Χρήστου Νιτσιάκου:

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος εκτός των άλλων, είναι ωφέλιμος για την κτηνοτροφία αλλά θα συμβάλει και στην ήπια τουριστική ανάπτυξη της Αετομηλίτσας για την οποία οι φορείς προσπαθούν εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ προστίθεται και η παράμετρος των ζωοκλοπών που θα είχαν αποφευχθεί εάν ο δρόμος αυτός είχε συντηρηθεί.

Ο δήμος Κόνιτσας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής αναφέρει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη, καθόσον η περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν είναι δημόσια έκταση, δασικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δήμου προβλεπόμενη εκ του νόμου.

«Είμαστε σταθερά υπέρ της νομιμότητας, για την οποία σε κάθε περίπτωση, όπως και στη συγκεκριμένη, αποφαίνονται οι εκάστοτε αρμόδιοι κρατικοί φορείς.

Τέλος, υποστηρίζουμε βάσιμα, ότι μαζί με τις ανησυχίες των κατοίκων για το περιβάλλον, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες και τα αιτήματα κατοίκων, φορέων και κοινωνικών ομάδων που διαμένουν στις ακριτικές περιοχές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σκληρή επίθεση

από Νικ. Εξάρχου

Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει κατάπτυστη την ανακοίνωσης του δήμου Κόνιτσας, υποστηρίζοντας ότι για το θέμα θα έπρεπε ήδη να έχει συγκληθεί και να εκφράσει τη θέση του το δημ. συμβούλιο Κόνιτσας. Ο κ. Εξάρχου υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει διάνοιξη στην αλπική ζώνη του Γράμμου.

«Το επιχείρημα ότι δήθεν υπήρχε δρόμος πριν 70 χρόνια και τώρα γίνεται αποκατάσταση της βατότητας συνιστά ευθεία προσβολή για τον κοινό νου. Αν πράγματι υπήρχε (που δεν υπήρχε), τότε γιατί αργήσατε 70 χρόνια να τον αποκαταστήσετε; Αν υπήρχε (που δεν υπήρχε), φτιάχτηκε για συγκεκριμένους λόγους που εδώ και χρόνια έχουν εκλείψει», αναφέρει για να επιτεθεί τόσο στον κ. Παπασπύρου, όσο και στον κ. Σπανό τους οποίους κατηγορεί για υποκριτική στάση όταν με ευθύνη των δύο παρατάξεων στην προηγούμενη δημοτική θητεία δεν εκδόθηκε το ψήφισμα κατά της προοπτικής εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη θέση «Ταμπούρι».

«Και βέβαια προκαλεί απορία η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης της διοίκησης του δήμου περί αναγκών και αιτημάτων κατοίκων, κοινωνικών ομάδων, φορέων, που ζουν στην εκεί ακριτική περιοχή (ποιοι είναι αυτοί, πότε και πού υπέβαλαν αίτημα για την διάνοιξη δρόμου;)

Αυτό όμως που κυρίως με στεναχωρεί είναι ο αγώνας που πίστεψα και εγώ πρώην υπουργού (σ.σ εννοεί τον κ. Αμυρά)  για τα Απάτητα Βουνά μέσα σε αυτά και ο Γράμμος. Και με στεναχωρεί επιπλέον ο φιλελεύθερος χώρος που υπηρετώ από μικρός χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, που δίνει το δικαίωμα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις να πιστεύουν ότι μόνο εκείνες αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνει ο κ. Εξάρχου.

Η ΛΑ.ΣΥ Κόνιτσας

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του δήμου Κόνιτσας η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει λόγο για ένα δελτίο υποτέλειας, υποκρισίας και συναίνεσης στην καταπάτηση συνολικά του νομικού πλαισίου που διέπει την προστασία του περιβάλλοντος.

«Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για μια τέτοια στάση της δημοτικής αρχής Κόνιτσας: Είτε πρόκειται για επικίνδυνη άγνοια του νομικού πλαισίου, που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και τις παρεμβάσεις σε αυτό. Είτε πρόκειται για δόλια εξυπηρέτηση συμφερόντων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τους κατοίκους του Δήμου αν και επιχειρείται να εμφανιστούν ως τέτοια.

Η πολιτική νοοτροπία της δημοτικής αρχής Κόνιτσας, στην προκειμένη περίπτωση (και όχι μόνο) είναι «αποφασίζω και διατάσσω, χωρίς να ρωτήσω κανέναν, χωρίς να δώσω λογαριασμό πουθενά και κλείνω τα μάτια στις αυθαιρεσίες για να τα έχω με όλους καλά», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ