Επικαιρότητα

Δεδομένα και αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Off

Αλλαγές επέρχονται με τα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία έτσι κι αλλιώς βαραίνουν πολύ τα οικονομικά των νοικοκυριών αποτελώντας και ένα από τα μείζονα προβλήματα σήμερα σε σχέση με την ακρίβεια.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χτες, δίνοντας και μία εικόνα για τις αλλαγές που επέρχονται.

«Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει», σημείωσε τονίζοντας όμως ότι «αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι, από την 1η.1.2025 σε νέους πελάτες».

Ο υπουργός σημείωσε πως οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές του νέου έτους, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, εις το διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Παρόλα αυτά, εκτίμησε πως οι περισσότεροι θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν. «Από την αρχή που νομοθετήθηκε αυτή η υποχρεωτικότητα ήταν για έναν χρόνο. Ήταν μεταβατικός ο νόμος» είπε και επανέλαβε ότι οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο να αλλάξουν είτε τύπο είτε πάροχο τιμολογίου.

Ως προς τον σχεδιασμό του υπουργείου σε σχέση με τα τιμολόγια, ανέφερε: «Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης. Το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, το οποίο θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις κυρίως, διότι αυτές έχουν -κατά βάση- έξυπνους μετρητές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορούν να κατεβάσουν το κόστος του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουμε στο μάκρος του χρόνου και τα σταθερά τιμολόγια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο, να παρακολουθεί τα “σκαμπανεβάσματα” της αγοράς».

Για την ανάγκη που οδήγησε στη θεσμοθέτηση του πράσινου τιμολογίου δήλωσε: «Το πράσινο τιμολόγιο θεσμοθετήθηκε για να μπορούμε να ξέρουμε τις τιμές. Να έχουμε ένα τιμολόγιο με βάση το οποίο θα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές. Αυτό πέτυχε. Ξέρουμε τις τιμές. Αυτή η γνώση των τιμών είναι το κέρδος μας. Έστω και ένας καταναλωτής να μείνει στο πράσινο τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένοι οι πάροχοι να ανακοινώνουν τις τιμές και να μπορεί να κάνει σύγκριση ο καταναλωτής. Το θέμα της διαφάνειας των τιμών είναι κέρδος. Θα συνεχίσει. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να έχουμε όπως τα μάθαμε αυτά τα τέσσερα, υπάρχοντα είδη τιμολογίων (πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί). Θα αλλάζει, σταδιακά, όμως ο αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποιεί το καθένα, καθώς θα προχωράει η ενεργειακή μετάβαση».

Ως προς τις αλλαγές στο νυχτερινό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως: «Το πολύ ενδιαφέρον που θα συμβεί για τους οικιακούς καταναλωτές είναι ότι θα δημιουργηθούν δύο ζώνες κατανάλωσης. Γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, αναλόγως της εποχής και πάρα πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο, το οποίο είναι γενικά φθηνότερο. Θα κάνουμε, λοιπόν, αυτή την αλλαγή (από το νυχτερινό σε δύο νέες ζώνες) και θα υπάρχει και εποχικότητα στην αλλαγή.

Το ακριβές χρονικό διάστημα των ζωνών θα προσδιοριστεί σε δύο εβδομάδες περίπου. Στην παρούσα φάση στο Υπουργείο “τρέχουμε” μία αξιολόγηση των δεδομένων για την κατανάλωση που γίνεται ανά ώρα και ανά συσκευή, για να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνει η παρέμβαση».

Αναφορικά με το τί πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές που έχουν, ήδη, νυχτερινό τιμολόγιο απάντησε: «Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα περάσουν, αυτομάτως, στο διζωνικό τιμολόγιο, αλλά αν επιθυμούν να έχουν μία ενιαία τιμή μπορούν να αλλάξουν».

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ