Επικαιρότητα

Νέα γνώση και νέα υλικά στη χειρουργική

Off

Η μεταφορά της νέας γνώσης που προστίθεται σχεδόν καθημερινά στο πεδίο της χειρουργικής, τόσο των επεμβάσεων, όσο επίσης των μέσων και υλικών που χρησιμοποιούνται αποτελούν το αντικείμενο των εργασιών του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας που διεξάγεται στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ένα συνέδριο που έχει προσελκύσει τους κορυφαίους επιστήμονες της Χειρουργικής από την Ελλάδα αλλά και κορυφαία ονόματα από το εξωτερικό με τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Ε’ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ να έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης.

Η ειδικότητα του χειρουργού έχει περάσει σε ένα νέο στάδιο όπου πλέον σε συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες, όταν αυτό απαιτείται και είναι αναγκαίο, υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς κάτι που συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα όχι πάντα στους ογκολογικούς ασθενείς, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ Μιχ. Μήτσης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν αυξανόμενους ρυθμούς στα ογκολογικά περιστατικά και αυτό φανερώνει την αναγκαιότητα λόγω της αύξησης το αριθμού των ασθενών αλλά και την «στροφή» στην καθημερινή δραστηριότητα των Χειρουργικών Κλινικών.

Αυτό όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Μήτσης, όσο και ο Χρ. Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορ. Ελλάδος και ο Κων. Μπαλλάς, Καθηγητής Χειρουργικής στο ΑΠΘ, οδηγεί σε μία εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε ογκολογικού ασθενούς, κάτι άλλωστε που αποτελεί και τον στόχο της σύστασης των Ογκολογικών Συμβουλίων στις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να συναποφασίζουν  για τη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών.

«Ο τομέας αυτός είναι πάρα πολύ κρίσιμος και απαιτητικός και παγκόσμια υπάρχει συνεχής βελτίωση, εξέλιξη, εισαγωγή νέων μεθόδων και νέας τεχνολογίας, με συνέπεια τα αποτελέσματα να είναι συνεχώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Η αγωνία μας είναι, ως χειρουργική κοινότητα, να μπορούμε να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις, αλλά και να είμαστε στην αιχμή των εξελίξεων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το συνέδριο που διεξάγεται τις ημέρες αυτές στα Ιωάννινα», ανέφερε ο κ. Μήτσης.

Ο κ. Μπαλλάς, με τη σειρά του αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, λέγοντας πως σήμερα ο ογκολογικός ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ενώ ο πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος κ. Παπαβασιλείου, πρόσθεσε  πως η θέσπιση των ογκολογικών συμβουλίων έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών, όπου πλέον δεν είναι η απόφαση, «απόφαση τους ενός», αλλά μιας ομάδας επιστημόνων με στόχο μια εξειδικευμένη και ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς.

Μειώθηκαν

οι λίστες αναμονής

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία στο ΠΓΝΙ ο κ. Μήτσης τόνισε πως έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ αναφέρθηκε και στο υψηλό επίπεδο χειρουργικών υπηρεσιών από το ιατρικό δυναμικό και των δύο νοσοκομείων της πόλης. «Προφανώς πολλοί ασθενείς επιλέγουν να χειρουργηθούν για διάφορους λόγους μακριά από τον τόπο διαμονής τους και αυτό δεν είναι κακό. Αντίστοιχα όμως είναι και πολλοί ασθενείς που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας στα Γιάννενα για να χειρουργηθούν. Προσωπικά αισθάνομαι ευτυχής που είμαι σε μία Κλινική με εκπληκτικούς χειρουργούς, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι αλλού εξαιρετικοί χειρουργοί. Τα Ιωάννινα είναι από τις πλέον ευνοημένες πόλεις της χώρας ως προς την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες και δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο αντίστοιχο παράδειγμα όπου μία πόλη με τον πληθυσμό των Ιωαννίνων απολαμβάνει τέτοιου τύπου υπηρεσίες από δύο εξαιρετικά νοσοκομεία», ανέφερε.

Νέες τεχνικές

και τεχνολογία

Ο κ. Παπαβασιλείου, τόνισε πως η σωστή και ασφαλής χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών απαιτεί μια συνεχή ενημέρωση πάνω σε νέες τεχνικές και σε νέα τεχνολογία, ζητήματα τα οποία προσφέρει το συνέδριο που διεξάγεται στα Ιωάννινα, ενώ στάθηκε και στη σημασία που δίνει η Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας στο να διεξάγεται το Πανελλήνιο Συνέδριο σε πόλεις της περιφέρειας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ