Αποχρώσεις

Πρόβλημα πια τα σκουπίδια και με κόστος

Off

Πώς μπορούν οι δήμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων ως το 2030; Η πολύ μεγάλη ανάκτηση ώστε να μένει ελάχιστο υπόλειμμα για ταφή προϋποθέτει και πολύ μεγάλη ανάπτυξη του δικτύου της ανακύκλωσης που σήμερα δεν υπάρχει. Και προϋποθέτει και σημαντική μείωση της παραγωγής σκουπιδιών που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σήμερα πώς θα επιτευχθεί. Το κανονικό μας σήμερα είναι πετάμε ό,τι μας μένει στον πράσινο κάδο, κι αν έχουμε υψηλή συνείδηση πολίτη, ό,τι καταφέρνουμε να ανακυκλώσουμε, στον μπλε κάδο. Αυτή είναι η κατάσταση.

Πάντως δεν μας είναι άγνωστα όλα αυτά. Πάνω από δύο δεκαετίες τώρα, συζητάμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Να αυξήσουμε την ανακύκλωση, να μειώσουμε την παραγωγή απορριμμάτων. Χρησιμοποιούμε παραδείγματα από το εξωτερικό και επισκεπτόμαστε υποδειγματικές μονάδες διαχείρισης, κάνουμε πολλά σχέδια, μιλάμε πολύ, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο και των στόχων και των περιστάσεων. Πώς αποδεικνύεται ότι έχουμε πρόβλημα; Από το ότι τα σκουπίδια μας είναι παντού. Στις θάλασσες, στα ρέματα και τα βουνά, δίπλα στους δρόμους, παντού.

Τώρα, οι ευθύνες είναι άλλο ζήτημα. Από ένα σημείο και πέρα διαχέονται σε πολλά επίπεδα. Δεν υπάρχει κάποιος που με δόλο ευθύνεται, προφανώς, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Γιατί κατά πρώτον, όσο υπάρχει πρόβλημα θα αυξάνεται και το κόστος, γιατί δεν θα υπάρχουν  ενισχύσεις και επιδοτήσεις όσο δεν υπάρχει και ανάκτηση και ανακύκλωση.

Και κάπου εκεί θα εμφανιστεί και η πρόκληση της ιδιωτικοποίησης. Γιατί όσο δεν θα τα καταφέρνουν οι δήμοι, τόσο πιο εύκολη θα είναι η διέξοδος να γίνει ακόμα πιο ιδιωτικό το σύστημα που ήδη είναι πολύ. Και αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει ένα μέρος της ελεύθερης αγοράς. Κι εκεί θα προκύψει και το θέμα με το ποιος θα ορίζει τα τιμολόγια και τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά κυρίως το πώς η Πολιτεία θα ελέγχει την κοινωνική πολιτική.

Κι αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα που πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να έχει την ενίσχυση των Δήμων με εξοπλισμό- εδώ κάτι γίνεται- και με προσωπικό-που δεν γίνεται τίποτα. Πρόβλημα.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ