Επικαιρότητα

Ο Κ. Φουντάς Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Off

Στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του CERN που εδρεύει στη Γενεύη εξελέγη ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς, με θητεία από το 2025 έως το 2027, σε ανταγωνιστική διαδικασία, έναντι άλλων δύο υποψηφίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η εκλογή του αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κ. Φουντάς, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.

Όπως σημειώνεται ακόμα, σήμερα το CERN μετρά 70 χρόνια ζωής, αποτελείται από 24 κράτη μέλη (η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος), απασχολεί περί τους 2.600 υπαλλήλους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως.

To CERN παρέχει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων που επιτρέπουν την έρευνα στην αιχμή της ανθρώπινης γνώσης, με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, φέρνει σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να διευρύνουν τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος όλων και εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πανεπιστήμιο: Ύψιστη τιμή

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, το Συμβούλιο Διοίκησης και οι Αντιπρυτάνεις εκφράζουν δημόσια τα θερμά συγχαρητήριά τους στον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Κωνσταντίνο Φουντά για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του CERN.

«Η εκλογή του Καθηγητή κ. Κ. Φουντά στην Προεδρία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής καταδεικνύει το επιστημονικό του κύρος και συνιστά ύψιστη τιμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εκ μέρους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εύχονται στον νέο Πρόεδρο του CERN Καθηγητή κ. Κ. Φουντά κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά του καθώς και γόνιμη και αποδοτική συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του CERN και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συγχαρητήρια Περιφερειάρχη

Τα συγχαρητήριά του εκφράζει ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνη. Όπως αναφέρει:

«Η εκλογή του διακεκριμένου καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Φουντά, ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN)  είναι  προσωπική του  επιτυχία και αναγνώριση του επιστημονικού του έργου.

Αποτελεί ξεχωριστή  τιμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,  που έχει στις τάξεις του έναν επιστήμονα διεθνούς κύρους, τον πρώτο μάλιστα Έλληνα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα και  ο οποίος φοίτησε στο Τμήμα Φυσικής του.     Η κοινωνία και ειδικά η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ηπείρου αισθάνεται ικανοποίηση και χαρά, αφενός γιατί η εκλογή του κ. Φουντά επιβεβαιώνει το υψηλό επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστήμιου μας και αφετέρου, γιατί μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ώθηση της  έρευνας και της επιστήμης που αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Περιφέρειας. Συγχαίρω τον κ. Κ. Φουντά και του εύχομαι καλή, παραγωγική θητεία στην ηγεσία του CERN».

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ