Επικαιρότητα

«Στον τάκο» για μήνες αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα

Off

Αν επισκεφθεί κάποιος τις εγκαταστάσεις του εργοταξίου του δήμου Ιωαννιτών στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων ή απλώς κοιτάξει από τον δρόμο προς το εσωτερικό του θα διακρίνει εύκολα αρκετά αυτοκίνητα με τα διακριτικά του δήμου Ιωαννιτών να είναι ακινητοποιημένα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ε» πρόκειται για αρκετά αυτοκίνητα υπηρεσιών του δήμου τόσο στο κεντρικό δημαρχείο, όσο και περιφερειακά που βρίσκονται στο συνεργείο για επισκευές και αντικατάσταση ανταλλακτικών, μεταξύ αυτών όμως και κάποια ευτελούς αξίας.

Παρόλα αυτά, ακόμη και για ανταλλακτικά η προμήθεια των οποίων δεν κοστίζει ούτε 50 ευρώ, υπάρχουν οχήματα άκρως απαραίτητα για την λειτουργία των υπηρεσιών που είναι ακινητοποιημένα για πολλούς μήνες.

Συνολικά αυτή τη στιγμή στο εργοτάξιο του δήμου βρίσκονται ακινητοποιημένα έξι οχήματα επιβατικά και 4Χ4 διαφόρων υπηρεσιών ενώ ακινητοποιημένα είναι επίσης και 11 απορριμματοφόρα, κάποια εκ των οποίων σε συνεργεία της περιοχής με τα οποία συνεργάζεται ο δήμος Ιωαννιτών, αλλά και με σοβαρές βλάβες που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κοστοβόρες.

Πού εντοπίζεται όμως το πρόβλημα; Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν με την υλοποίηση ενός «προβληματικού» διαγωνισμού – πλαίσιο από την προηγούμενη δημοτική αρχή ο οποίος αφού αρχικά κατέστη άγονος, με την επαναπροκήρυξή του ανέδειξε ως ανάδοχο μία εταιρία εμπορίας διαφόρων ειδών και όχι μόνο ανταλλακτικών γενικού εμπορίου ειδών και όχι μόνον οχημάτων, σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε πως πολλές φορές – αν όχι τις περισσότερες – οι αποστολές των ανταλλακτικών οχημάτων για τα οποία γινόταν οι παραγγελίες από τον δήμο Ιωαννιτών, δεν ήταν ακριβείς και μάλιστα για αρκετές συνεχόμενες φορές, έγινε αποστολή – επιστροφή και επαναποστολή των ανταλλακτικών, με συνέπεια την σημαντική απώλεια χρόνου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι του δήμου, ότι υπάρχουν ανταλλακτικά, το κόστος των οποίων είναι εξαιρετικά μικρό (κάτω των 30 ευρώ) που με τα «πήγαινε – έλα», χρειάστηκε να περάσουν τρεις και πλέον μήνες για να παραληφθεί ο σωστός τύπος για το όχημα, ενώ θα μπορούσε να έχει γίνει μία έκτακτη προμήθεια σε διάστημα μίας ημέρας από κάποια τοπική επιχείρηση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στα οχήματα προσωπικού αλλά και στα οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας (π.χ σάρωθρα) όπου για τον ίδιο λόγο, μία βλάβη σε ένα ανταλλακτικό που ακινητοποίησε το μηχάνημα, αντιμετωπίστηκε με την εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου να αγοραστεί με ίδιους πόρους το εξάρτημα ώστε να επανέλθει το μηχάνημα στην υπηρεσία.  Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη παρέμβαση του αντιδημάρχου τιμά τον ίδιο που από όσο πληροφορούμαστε μάλιστα έβαλε τα χρήματα από την τσέπη του, πλην όμως δεν αποτελεί μία ορθολογική και σωστή λειτουργία σε επίπεδο μηχανισμού. Τα περιθώρια αλλαγών ή βελτίωσης της κατάστασης είναι περιορισμένα με την έννοια πως μία εν ισχύ σύμβαση δε μπορεί να «διαλυθεί» από την άλλη όμως εξετάζονται τρόποι ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποδοτική και κυρίως η ανταπόκριση να γίνεται και σε γρήγορους χρόνους και κυρίως να αποστέλλονται τα ανταλλακτικά που παραγγέλνονται.

Δυσκολία και

στις επισκευές

Ο δήμος Ιωαννιτών «έβγαλε στον αέρα» τους προηγούμενους μήνες ένα διαγωνισμό προϋπολογισμού 272.000 ευρώ που περιλαμβάνει προμήθεια ανταλλακτικών και επισκευές οχημάτων, με 15 συνολικά κατηγορίες ανταλλακτικών. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Γιώτη με την οποία επικοινωνήσαμε, προέκυψε ανάδοχος για τις τρεις από τις 15 κατηγορίες και για τις άλλες 12 θα γίνει απευθείας διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενους ώστε να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες που προκύπτουν. Προς το παρόν έχουν γίνει και άλλες τέσσερις προσφορές για επιπλέον τέσσερις κατηγορίες ανταλλακτικών – επισκευών, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Στην Πτολεμαΐδα

για επισκευή!

Ένα πρότερο κακό παρελθόν επίσης του δήμου Ιωαννιτών ως προς τις πληρωμές – εξοφλήσεις των προμηθευτών ανταλλακτικών στην περιοχή οι οποίοι χρειάστηκε να περιμένουν έως και δύο χρόνια για να εξοφληθούν από τιμολόγια που είχαν «κόψει» και για τα οποία είχαν καταβάλλει τον αναλογούντα ΦΠΑ, έχει αποτρέψει πολλές τοπικές επιχειρήσεις προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευαστικών εργασιών να προσέρχονται στους διαγωνισμούς. Έτσι, λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης ένα από τα καλαθοφόρα οχήματα που διαθέτει ο δήμος Ιωαννιτών, βρέθηκε στην… Πτολεμαΐδα για να επισκευαστεί, καθώς στα Γιάννενα κανένα συνεργείο δε δέχτηκε να αναλάβει την εργασία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ