Γραμμές πλέουσες, υγρά νήματα του βλέμματος, οριοθετήσεις σε ένα σχήμα που μας δένει με τη λίμνη, τη λίμνη που είναι παντού γύρω μας, αλλά ο άλλος τρόπος που έχει μάθει ο κόσμος μας να βλέπει, την κάνει συχνά αόρατη και δεδομένη για άλλες χρήσεις.
Η Γιαννιώτισσα εικαστικός Τίνα Δογορίτη ζωγραφίζει τη λίμνη ως υδροβιότοπο, όπως ξεκαθαρίζει ήδη από τον τίτλο που δίνει στην έκθεση ζωγραφικής της η οποία εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα ΓΑΚ Ηπείρου και το Σουφαρί Σεράι, μία ανάσα από τη λίμνη μας, αστικό τμήμα του ευρύτερου «οικοσυστήματος» που δημιουργεί η πόλη με την Παμβώτιδα.
Η Τίνα Δογορίτη, μία διακριτική, άηχη καλλιτέχνιδα της πόλης των Ιωαννίνων που κάθε φορά που εκθέτει τα έργα της όμως, δημιουργεί ένα ηχηρό αποτύπωμα, ικανό να ακούγεται από όσους και όσες ακόμα διατηρούν τη φωνή τους, τη σκέψη τους και τον σύνδεσμό τους με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.
Και το πετυχαίνει σε αυτήν την έκθεση των έργων της που εμπνέονται από τις υδάτινες γραμμές της λίμνης των Ιωαννίνων, με ιδιαίτερη αισθητική αξία και με ένα γοητευτικό κάλεσμα για να διασχίσουμε τις εικαστικές διαδρομές που μας προτείνει.
Η λογική και ο ορθολογισμός του βλέμματος της Δογορίτη όπως εκφράζεται μέσα από τα σχήματα και τις οριοθετήσεις στους πίνακές της, ακουμπάνε πάνω στις γραμμές του ορίζοντα, στις όχθες της λίμνης, το νερό και επιστρέφουν με ένταση, επιτρέπουν εντέλει στο δικό μας βλέμμα με την ρευστότητα και την πλαστικότητα που χρειάζεται, να συνομιλήσουμε με το υδάτινο σύμπαν.
Είναι μία επιστροφή, αυτή της σχέσης μας με τη λίμνη που έρχεται μέσα από άλλες διαδρομές, που υπάρχουν και αποκαλύπτονται ή δημιουργούνται νέες και εκ νέου, θυμίζοντάς μας ότι η ρομαντική ψυχή των αισθήσεων είναι ο απόλυτα λογικός τρόπος για να επανακτήσουμε τη σχέση μας με τη φύση και να αποκτήσουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Βιώσιμο για ανθρώπους και όχι είδωλα και απομαγευμένες μάσκες. Η Τίνα Δογορίτη μας αποκαλύπτει τη «λίμνη της», για να μας επιτρέψει να την κάνουμε δική μας.
Γεννηθήκαμε το ίδιο μέσα από τη λογική και το συναίσθημα και μία επιβεβαίωση αυτής της άρρητης, αλλά και αντιφατικής σχέσης είναι το δέσιμό μας με το φυσικό περιβάλλον.
Για αυτό και έρχονται και κάποια βαθύτερα ερωτήματα στο προσκήνιο.
Θα αφήσουμε άραγε τη λίμνη να γίνει ένα εμπορικό παίγνιο και μία δεξαμενή των μεγαλομανών σχεδίων του άστεως, ή θα κρατήσουμε ζωντανή την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με το νερό και τη φυσική ζωή; Τα εγκαίνια της έκθεσης της Τίνας Δογορίτη ήταν μία ευχάριστη στιγμή συνάντησης στην πόλη μας, από εκείνες τις στιγμές που μας λείπουν όλο και περισσότερο μέσα σε αυτό το πνεύμα ανταλλαγών, ιδιώτευσης και πλήξης που καλύπτει σαν σύννεφο τα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια. Αλλά οι γραμμές είναι ακόμα ανοιχτές. Και καλούν τον επισκέπτη να τις ανιχνεύσει. Η έκθεση «Εικόνες από τον υδροβιότοπο της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων» της Τίνας Δογορίτη, θα διαρκέσει ως τις 22 Οκτωβρίου, στα ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ηπείρου, καθημερινά 9.00-14.00 και Σάββατο και Κυριακή 11.00-14.00.
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Related Posts
-
19 Σεπτεμβρίου 2024 -
-
14 Φεβρουαρίου 2024 «Μια συνηθισμένη μέρα…» με 75 εικαστικά έργα
-
20 Δεκεμβρίου 2023 Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Moving Souls»
-
3 Νοεμβρίου 2023 Έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Λούκα
-
20 Οκτωβρίου 2023 «Μονοπάτια της ψυχής» του Θεόδωρου Γκόλα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος