Με κάτι περισσότερο από ευδιάκριτη την απογοήτευση και τον προβληματισμό του για την αποτυχία και της Κυβέρνησης της Ν.Δ την τελευταία πενταετία να αντιμετωπίσει, όπως και οι προηγούμενες, τα κυκλώματα και τα συμφέροντα στους οργανισμούς του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στις υπηρεσίες αυτού, ο Αλ. Καχριμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις έκανε λόγο για καταστάσεις που ναρκοθετούν την αναπτυξιακή προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής.
Αφορμή για τις χθεσινές του δηλώσεις στάθηκε η πρόσφατη παρουσία του στη συνάντηση που έγινε στα «Κονάκια» του Γράμμου για την ελληνική κτηνοτροφία στην οποία παρέστη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλας.
Μία πενταετία διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ οι δικαιολογίες και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή, ότι τα δεινά είχαν προκληθεί κατά κύριο λόγο από την κακή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη θέση τους, στην άσκηση κριτικής προς την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του, διαχρονικά, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης. «Το πρόβλημα δυστυχώς είναι διαχρονικό και διακομματικό γιατί τα κυκλώματα του υπουργείου και των παραφυάδων του, όπως του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν δημιουργήσει αυτήν την άσχημη κατάσταση», τόνισε αρχικά για να υπενθυμίσει τη δικαίωση της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις βοσκήσιμες εκτάσεις, όμως πέντε χρόνια μετά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης δεν έχουν συνταχθεί και λυτοί και δεμένοι έχουν βαλθεί να υλοποιηθούν και πάλι από τον τεχνικό σύμβουλο ή από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από τις περιφέρειες.
«Είναι ένα θέμα που πρέπει να τελειώνει. Πρέπει τους διαχειριστικούς χάρτες να τους εκπονήσουν οι περιφέρειες και όχι κεντρικά η Αθήνα. Μας έδωσαν διακηρύξεις οι οποίες στη συνέχεια έπεφταν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Τώρα φθάσαμε σε ένα σημείο για το πώς πρέπει να γίνουν αυτές οι διακηρύξεις, για να τελειώσει το θέμα. Βλέπω όμως ότι αναπτύσσονται τάσεις ξανά αυτό να γίνει κεντρικά, άλλοι λένε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, άλλοι διάφορα. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτά, γιατί έτσι θα πάμε πάλι με λάθος διακήρυξη από τα κεντρικά, θα έχουμε προσφυγές στο ΣτΕ, στην Ε.Ε. θα λέμε ότι εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη (ΣτΕ) και ο τεχνικός σύμβουλος θα προχωρά στην τεχνική λύση και αυτό θα το πληρώνει ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης. Ενώ καταφέραμε και βάλαμε το σύστημα στο gov.gr ξαφνικά είδαμε ιδιωτικές εταιρείες που έκαναν τη δουλειά τα προηγούμενα χρόνια να ξαναπαίρνουν το θέμα στα χέρια τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα, δεν αντέχει άλλο ο πρωτογενής τομέας να παίζουν μέσω του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι αυτοί που το μόνο που κοιτάνε, είναι να φυλάξουν τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μέτρα κατά
των ελληνοποιήσεων
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στις ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και σε αυτό τον τομέα, είναι διαχρονικά. «Φτάσαμε σε ένα σημείο ώστε και οι υγιείς επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές γάλακτος σκόνης να το γυρίσουν και αυτές στο “τσάμικο” και να γράφουν στις συσκευασίες προϊόν Ε.Ε. με μικρά γράμματα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος ως προς τη σήμανση. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Να αγοράζει κάποιος δηλαδή, ένα προϊόν ελληνικό και από πίσω να γράφεται ότι παράγεται στην Ε.Ε.. Αυτά διαλύουν την κτηνοτροφία μας», υπογράμμισε.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου στάθηκε ακόμη στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και διαμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στις ορεινές περιοχές.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος