Επικαιρότητα

Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Off

Η επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν από έναν και πλέον αιώνα, εξακολουθεί να αποτελεί μία σημαδιακή ημέρα σε ένα τραύμα και μία ανοιχτή πληγή για τον ελληνισμό και τις εκατοντάδες χιλιάδες των απογόνων εκείνων που χάθηκαν, αλλά και εκείνων που έφτασαν ζωντανοί και ξεκίνησαν τη ζωή τους από το μηδέν στην καθημαγμένη από τους πολέμους Ελλάδα.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ελληνική Βουλή, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την διεθνή αναγνώριση. Παρόλα αυτά, νέοι πόλεμοι, νέοι ξεριζωμοί και νέα προσφυγικά κύματα εμφανίζονται παντού στον κόσμο και οι τραγωδίες του παρελθόντος, αποκτούν διαφορετική νοηματοδότηση στο σήμερα. Στο μνημείο των αλησμόνητων πατρίδων στην Ανατολή τελέστηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης, ενώ προηγήθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Μία εκδήλωση που συνδέεται και με την επέτειο θεμελίωσης του παλιού πέτρινου σχολείου στην Ανατολή, δίνοντας παράλληλα και το όνομα «Ανατολή» στο νέο τόπο που τους φιλοξένησε για να τους θυμίζει τη γενέθλια γη που άφησαν πίσω τους.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας που μίλησε για την ημέρα μνήμης, ταυτόχρονα όμως και για μία ημέρα εορτασμού των γενεθλίων για εκείνους που έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν, ξεκινώντας μία νέα ζωή από το μηδέν.

«Οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί πρόσφυγες Πόντιοι και Μικρασιάτες που ήρθαν στην Ελλάδα από το 2022 μέχρι το 2027 πλούτισαν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, μεταφέροντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις τριών χιλιάδων ετών. Όσο διατηρούμε ως έθνος την πίστη μας, τις αρχές, τα ιδανικά μας και την ενότητά μας, είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την αντιπεριφερειάρχη Κων. Σιαράβα και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής μάς υπενθυμίζει τη σημασία της ειρήνης, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, και οι αξίες αυτές είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Ως πόλη, ως κοινωνία, ας αγωνιστούμε για ένα μέλλον όπου οι γενιές που έρχονται θα γνωρίζουν την ιστορία και με τα διδάγματα απ’ αυτή να παλέψουμε να μην βιώσουμε ξανά τον πόνο.

Με σεβασμό και τιμή, αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στους προγόνους μας, και δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε τη μνήμη τους, για να συνεχίσει να μας καθοδηγεί στις δικές μας προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη αντίστοιχα, στα μηνύματά τους στάθηκαν στην ανάγκη και τη σημασία ταυτόχρονα της διατήρησης της μνήμης της Γενοκτονίας, αλλά και κάθε τραγωδία στο σήμερα, με αναφορές στην συζήτηση που ξεκίνησε μόλις πρόσφατα για την αλλαγή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του τρόπου με τον οποίο θα υποδέχεται και θα αντιμετωπίζει η «Γηραιά Ήπειρος» τα νέα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ