Ημέρα προσδοκιών για την κάλυψη των αναγκών ευρέων κοινωνικών στρωμάτων αποτελεί συνήθως η ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Σήμερα θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ανταποκριθεί στα κοινωνικά αιτήματα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία και μία ευρύτερη κατάσταση στην οποία είναι πολλοί εκείνοι που νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν δείχτες που δείχνουν μία πρόοδο της οικονομίας και αναπτυξιακή τάση σε μία Ευρώπη που επίσης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, τις συνέπειες του πολέμου και τον ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές.
Αύξηση ΑΕΠ
Ως προς τους αναπτυξιακούς δείκτες, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη στην ΕΕ υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ με 1,1%.
Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε χτες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ με 1,1%, μετά την Πολωνία που κατέγραψε αύξηση κατά 1,5%.
Την τρίτη υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ κατέγραψε η Ολλανδία με 1%. Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-1,0%), τη Λετονία (-0,9%) και την Αυστρία (-0,4%).
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,5% στη ζώνη του ευρώ και +0,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).
Αύξηση του ΑΕΠ
και σε ετήσια βάση
Σημαντική αύξηση κατά 2,3% παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε τριμηνιαία βάση, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2024 το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%.
Στο α’ τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1% σε ετήσια και κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σημαντική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, είχαν η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αυξήθηκε 0,9% σε ετήσια και 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των επενδύσεων (3,9% και 0,8%, αντίστοιχα). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση και κατά 5,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024 και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 2,8% και 1%, αντίστοιχα).
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές, τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών σημείωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις απ’ ό,τι οι εξαγωγές. Συγκεκριμένα, για τα αγαθά αυξήθηκαν 10,5% σε ετήσια και 7,8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ για τις υπηρεσίες αυξήθηκαν 6,9% και 2,2%, αντίστοιχα.
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2024.
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2024.
• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,0%.
• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023.
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023.
• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.
• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.
Ο πρωθυπουργός
στη Θεσσαλονίκη
«Θέλω να μοιραστώ σήμερα κάποια ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χτεσινή ανάρτησή του σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Όμως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην αυριανή μου ομιλία στη ΔΕΘ», επισημαίνει ο πρωθυπουργός
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στη Θεσσαλονίκη και το πρωί θα έχει συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-HELEXPO και θα επισκεφθεί τα περίπτερα της 88ης διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.
Την Κυριακή, στις 12:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.
Ο Νίκος Παπαθανάσης
Σχετική είναι και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
«Η Ελλάδα, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε και τον πρώτο στην Ευρωζώνη. Το μετρήσιμο αυτό αποτέλεσμα, όπως και οι συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας από αναγνωρισμένους διεθνείς οίκους, που οδήγησαν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων, συγκεκριμένης στρατηγικής και σκληρής δουλειάς. Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνον έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ελπίδα για τις νέες και τους νέους, μόνον έτσι αντιμετωπίζεται το brain drain, αλλά, μακροπρόθεσμα, και το δημογραφικό».
Αυτό υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο “The 4th Thessaloniki Metropolitan Summit” του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν περίπου 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μεσοσταθμικά 100.000 θέσεις ετησίως, προσελκύοντας ταυτόχρονα, παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως η Microsoft, η Google, η Pfizer, να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας.
Είναι στο DNA μας να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και να εμπιστευόμαστε τον ιδιωτικό τομέα.
Η στρατηγική μας εδράζεται πάνω σε τέσσερις συγκεκριμένους πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.
Δομική αλλαγή, που σχεδίασε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ήταν και η συγκέντρωση σε ένα σημείο, όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ορατότητα, αλλά και καλύτερος σχεδιασμός για τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ, αλλά και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που έχει πλέον στη διάθεσή της η χώρα».
Και πρόσθεσε για τα έργα:
Φέτος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει προϋπολογιστεί περαιτέρω αύξηση του για την επόμενη διετία. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι διοχετεύονται στην οικονομία περισσότεροι πόροι, ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, βρίσκεται και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως αποδεικνύει και η νέα προκαταρκτική θετική αξιολόγηση από την Ε.Ε, του 4ου αιτήματος πληρωμής που είχε υποβάλει η χώρα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ.
Η εκταμίευση του θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 18,2 δισεκατομμύρια, δηλαδή, το 50,5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.
Όλη αυτή η προσπάθεια, φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην εκταμίευση πόρων κατά κεφαλήν, και μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ένωσης ως προς την υλοποίηση των οροσήμων.
Σε ανάλογη θέση βρισκόμαστε και αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Με την ίδια δημοσιονομική πειθαρχία και την ίδια αποτελεσματικότητα, συνεχίζουμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για μετατροπή της συλλογικής ευημερίας σε ατομική προκοπή, για αύξηση των εισοδημάτων για όλες και όλους τους συμπολίτες μας», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο Κ. Χατζηδάκης
Η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού, αλλά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει διακτινιστεί για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε την περασμένη δεκαετία, είμαστε πάντως μία από τις χώρες με τις υψηλότερες ταχύτητες σε όλη την ΕΕ. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός τόνισε ότι το μείγμα της πολιτικής που στηρίζει αυτήν την προσπάθεια είναι το τρίπτυχο οικονομική ελευθερία, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, κοινωνική δικαιοσύνη. «Όταν μιλάμε για οικονομική ελευθερία αναφερόμαστε κυρίως σε μειώσεις φόρων. Στην αυριανή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πράγμα που θα είναι θετικό για τους πολίτες και την οικονομία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει περίπου 50 μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΝΦΙΑ, στη φορολογία για τις οικογένειες με παιδιά, τις δωρεές-κληρονομιές και γονικές παροχές, για τα νομικά πρόσωπα, τα μερίσματα, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα έντοκα γραμμάτια. «Το 2023 χωρίς να αυξήσουμε κανένα φόρο είχαμε αύξηση εσόδων κατά 9% λόγω ανάπτυξης και μείωσης της φοροδιαφυγής. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με πληθωρισμό κάτω από 3 % είχαμε αύξηση των εισπράξεων κατά 10,5%. Που σημαίνει ότι το 7% προέρχεται από την ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εδώ είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και οι 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο υπουργός. Σε σχέση με την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε: -Στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που πραγματοποιείται με παρεμβάσεις τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος. -Στον εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Εργασίας, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα. -Στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και την προώθηση των συγχωνεύσεων προκειμένου οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ενώ στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης υπογράμμισε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως και την μέριμνα για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός, όπως είπε, αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 27%, ποσοστό που υπερβαίνει τον πληθωρισμό, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση για το μέσο μισθό.
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος