Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 07:09
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αυγούστου 2024
Επικαιρότητα

Με στόχο τη σύγκλιση και τη μείωση των ανισοτήτων

Off

Τη σύγκλιση των εισοδημάτων στην Ελλάδα με αυτά στην υπόλοιπη Ευρώπη και την εσωτερική σύγκλιση των περιφερειών με τα εισοδήματα της Αττικής, προσδιορίζει ως εθνικό στόχο που έχει θέσει σε προτεραιότητα η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος από το βήμα της ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr και τα 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.

Στη δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, ο πολίτης έχει άμεση πρόσβαση στα κρίσιμα έργα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή ενότητα και Δήμο της χώρας.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα, για σκοπούς ευρύτερης ενημέρωσης, διαφάνειας αλλά και λογοδοσίας, είναι αναρτημένα τα πλήρη στοιχεία χρηματοδότησης και προόδου υλοποίησης, που αφορούν ένα σύνολο περίπου 6.000 έργων και παρεμβάσεων, συνολικού ύψους άνω των 77 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση των Δικτύων και των Υποδομών, για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και την Πράσινη Μετάβαση, για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής όλων των κατοίκων.

«Πρέπει εφόσον έχουμε λύσει ως χώρα τα υπαρξιακά μας ζητήματα ως προς τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και αυτό είναι τετελεσμένο, να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για να βελτιώσουμε τους παράγοντες που οδηγούν την Ελλάδα στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Όπως ανέφερε, στην ψηφιακή πλατφόρμα είναι ενταγμένα περισσότερα από 6.000 έργα όλων των ειδών, σε όλες τις περιφέρειες. Η χώρα διαθέτει κονδύλια 102 δισ. ευρώ μέσα από το άθροισμα των κοινοτικών προγραμμάτων ως το 2027, ώστε να υλοποιήσει τα έργα. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων από τη μεταπολιτευτική περίοδο και μετά», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος και τόνισε ότι η αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης είναι μία και αφορά στο «να πάει μπροστά η Ελλάδα, να καλύψει το χαμένο έδαφος να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες». «Δουλεύουμε για να πάει μπροστά κάθε μία περιφέρεια μπροστά και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει χάσει πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν», είπε.

«Έχω ζήσει στο πετσί μου τις χαμένες ευκαιρίες», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι «οι περιφέρειες για πολλά χρόνια ήταν τα αποπαίδια της κεντρικής πολιτικής σκηνής» και «για πολλά χρονιά το αναπτυξιακό μοντέλο στην Ελλάδα ήταν αθηνοκεντρικό».

Και πρόσθεσε «όταν σχεδιάζουμε τα εθνικά εργαλεία για την ανάπτυξη, έχουμε πάντα ως προτεραιότητα αυτά να συνοδεύονται από μια διαρκή μέριμνα για τις επενδύσεις σε κάθε περιφέρεια, με στόχο να δώσουν τη διακριτή αναπτυξιακή ταυτότητα, ώστε να μπορεί να πάει αυτή να πάει πιο ψηλά, προσφέροντας υψηλότερα εισοδήματα και ευκαιρίες, αλλά και δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε έναν να παραμένει στον τόπου όπου γεννήθηκε από επιλογή».

Αναφερόμενος στις χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τις τελευταίες τέσσερις 10ετίες η χώρα μας έλαβε και δαπάνησε συνολικά 180 δισ. ευρώ για περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, ωστόσο, «παραμένουν οι περιφερειακές ανισότητες και ενώ τα χρήματα επενδύθηκαν, δεν άφησαν το απαιτούμενο αναπτυξιακό αποτύπωμα για να μειωθούν οι ανισότητες».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και «η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ, φέρνει αποτελέσματα και έτσι η χώρα μας καλύπτει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης 10ετίας». «Τρέχουμε πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 5ετία και πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο προκειμένου να κλείσουμε την ψαλίδα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι είναι συγκεκριμένες και κυρίως, «έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διοικείται το ελληνικό κράτος διαχρονικά». «Όταν εμείς μιλάμε για επιτελικό κράτος, αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι αυτό αφορά στο συνεργατικό κράτος, που κατεβαίνει κάτω και πάει δίπλα σε κάθε πολίτη, καταγράφει και συνθέτει σε ένα τραπέζι με παρόντες όλους τους αρμόδιους», διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έννοια της διπλής σύγκλισης.

«Τι είναι η διπλή σύγκλιση; Η πρώτη σύγκλιση αποτελεί ουσιαστικά τον εθνικό στόχο της χώρας, όπως τουλάχιστον έχει προσδιοριστεί από αυτή την κυβέρνηση, και δεν είναι άλλος από την ταχύτατη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλους τους επιμέρους δείκτες.

Και η αλήθεια είναι -το έδειξε ο Άκης σε αυτό το ωραίο διάγραμμα στην αρχή της παρουσίασής του- ότι αν συγκρίνουμε τις αποδόσεις της χώρας μας σε σχέση με δύο άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους που μπήκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια περίπου την ίδια εποχή, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα διαπιστώσουμε ότι για λόγους που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές ώρες να τους αναλύσουμε, σίγουρα υστερούμε. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και αυτό αποτελεί τον μεγάλο εθνικό στόχο αυτής της κυβέρνησης.

Η δεύτερη σύγκλιση, όμως, είναι μια σύγκλιση για την οποία μιλάμε πολύ λιγότερο, και είναι η περιφερειακή σύγκλιση. Διότι πράγματι αρκεί μια σύντομη ανάγνωση των σχετικών στοιχείων για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτό το «αθηνοκεντρικό» αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε προτεραιότητα πολλών κυβερνήσεων εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει δημιουργήσει σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια τελείως διαφορετική περιφερειακή πολιτική προκειμένου να μπορέσουν οι Περιφέρειες της χώρας, και ειδικά αυτές οι οποίες έχουν μείνει πιο πίσω, να συγκλίνουν με τον εθνικό μέσο όρο».

Και πρόσθεσε:

«Κρατήστε τρεις λέξεις: λογοδοσία. Αυτή η πλατφόρμα είναι ουσιαστικά η δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και όλων των επιμέρους φορέων που υλοποιούν τα έργα αυτά, διότι σε αυτή την πλατφόρμα υπάρχουν έργα της Περιφέρειας, υπάρχουν έργα των δήμων, χρηματοδοτούνται από πολλά διαφορετικά εργαλεία.

Αυτός είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι ένας στατικός σχεδιασμός. Γι’ αυτό και η διαδικασία διαβούλευσης η οποία θα ακολουθήσει μας επιτρέπει να μπορούμε να επαναπροσεγγίζουμε έργα, να οριοθετούμε προτεραιότητες και ενδεχομένως να προσαρμόζουμε το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι ένα δυναμικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται.

Η δεύτερη λέξη στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και στην οποία αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μάλλον με την προηγούμενη ιδιότητα του, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, είναι η λέξη «προτεραιοποίηση».

Οι ανάγκες είναι πάντα ατελείωτες, οι πόροι, όμως -και είναι πάρα πολύ σημαντικοί, μιλάμε για παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ αν προσθέσουμε και τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-, οι πόροι είναι πάντα πεπερασμένοι. Άρα, πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του πού θέλουμε να τους κατανείμουμε.

Και πολλές φορές στις δικές μου διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς ρωτάω: αν έχουμε ένα ποσό κι αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ τριών έργων και πρέπει να προτεραιοποιήσουμε το ένα από τα τρία, ποιο είναι το έργο το οποίο προτιμούν οι τοπικές κοινωνίες;

Αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνονται, ναι. Διότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Μπορούμε να κάνουμε αρκετά αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτά τα οποία κάνουμε να τα κάνουμε σε συνεννόηση και έχοντας ακούσει τις απόψεις και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών.

Και η τρίτη λέξη είναι η λέξη «αποτελεσματικότητα», η οποία πιστεύω ότι διακρίνει αυτή την κυβέρνηση. Να μπορούμε να υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε, με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, μέσα από διαδικασίες οι οποίες είναι βαριές. Γιατί έτσι πρέπει να είναι, έτσι ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά έτσι επιβάλλουν και οι κανόνες διαφάνειας», ανέφερε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε πολλές αναφορές στα έργα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ