Επικαιρότητα

ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ Συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τους έξι εκτελεσθέντες

Off

Με μία λιτή και συγκινητική εκδήλωση, ο Δήμος Ζίτσας και η Τοπική Κοινότητα Ελεούσας τίμησαν το πρωί της Κυριακής τη μνήμη των έξι πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Ναζί τον Αύγουστο του 1944.

Δεκάδες χωριά της Ηπείρου καταστράφηκαν κατά την Κατοχή από τις γερμανικές δυνάμεις ενώ εκατοντάδες ήταν οι δολοφονημένοι και εκτελεσθέντες κάτοικοι των χωριών.  Ιδιαίτερα την περίοδο από το καλοκαίρι του 1943 ως και το τέλος της Κατοχής το 1944, το κάψιμο χωριών και οι μαζικές εκτελέσεις ήταν κανόνας, προκαλώντας πόνο και απόγνωση στους Ηπειρώτες ενώ τεράστια ήταν η καταστροφή που έφερναν οι συνεχείς επιθέσεις των Γερμανών προσθέτοντας φτώχια και απελπισία για όσους έμεναν πίσω και κατάφερναν να επιβιώσουν.

Στο μνημείο που βρίσκεται στη θέση Αμπέλια της Ελεούσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων κατέθεσαν στεφάνι.

Στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας όσων συμπατριωτών μας αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα.

«Τιμούμε στη μνήμη των 6 συγχωριανών μας, μια ολόκληρη γενιά που μόχθησε, αντιστάθηκε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε για να μπορούμε εμείς, οι επόμενες γενιές να ζούμε απολαμβάνοντας το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελούν για μας φωτεινό παράδειγμα ώστε τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται καθημερινά, να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αδελφωμένοι», ανέφερε η Αντιδήμαρχος.

Οι έξι νέοι που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των  γερμανικών στρατευμάτων ήταν οι: Καρβούνης  Χριστόδουλος ετών 37, Κούργιας Θωμάς  ετών 21, Μπότσιος Βασί Ζειος ετών 18, Πανταζής Δήμος ετών 39, Παππάς Μιχαήλ  ετών 21, Σιάπκας Σωτήριος  ετών 29.

Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσαν συγγενείς τους, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Πέτρος Παλάσχας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελεούσας  Λάμπρος  Γκούντας, εκπρόσωπος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων κομμάτων.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ