Επικαιρότητα

Αναγκαίο ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο

Off

Η πολύωρη επιχείρηση της Πυροσβεστικής, της 5ης ΕΜΑΚ και εθελοντικών ομάδων για τον εντοπισμό τριών πεζοπόρων και για την ασφαλή τους μεταφορά στο σημείο που είχαν ξεκινήσει στην Τ.Κ Γλυκής του δήμου Σουλίου, όπου και τους παρέλαβε ασθενοφόρο, επαναφέρει στο προσκήνιο την απόλυτη αναγκαιότητα θέσπισης και εφαρμογής ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των πολιτών, θα τους επιβάλει όμως και αυτονόητες για όλα τα σύγχρονα κράτη, όχι όμως ακόμη για την Ελλάδα, υποχρεώσεις.

Η παράτολμη και επικίνδυνη όπως αποδείχθηκε, απόφαση τριών πεζοπόρων, ενός 52χρονου και ενός 32χρονου άνδρα αντίστοιχα και μίας 32χρονης γυναίκας να ξεκινήσουν την πεζοπορία τους από τη Γλυκή προς τις Πύλες του Άδη, μέσα από ένα ορειβατικό μονοπάτι, χωρίς καν να διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό, ούτε καν επαρκείς ποσότητες νερού(!) σε συνθήκες καύσωνα, έθεσε σε κίνδυνο την ζωή τους ενώ παράλληλα κινητοποίησε μία μεγάλη δύναμη ανδρών της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών σε κρίσιμες ώρες όπου οι πυρκαγιές εκδηλώνονται η μία πίσω από την άλλη.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 18 υπάλληλοι της 5ης ΕΜΑΚ, της 5ης ΕΜΟΔΕ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, με πέντε οχήματα, ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Πρέβεζας και Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Καναλλακίου.

Οι τρεις πεζοπόροι ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Γλυκή, αντίθετα στον ρου του Αχέροντα προς τις πύλες του Άδη, όμως μετά από διαδρομή εννέα περίπου χιλιομέτρων το ένα άτομο τραυματίστηκε, και οι άλλοι δύο βρισκόταν σε κακή κατάσταση εμφανίζοντας σημάδια κόπωσης και αφυδάτωσης.

Οι πυροσβέστες που τους προσέγγισαν πρώτοι διαπίστωσαν πως οι δύο εκ των τριών έφεραν πληγές στα πόδια τους λόγω ακατάλληλων υποδημάτων και με δυσκολία μπορούσαν να περπατήσουν. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 16.25 και ξεκίνησε στις 17.20 η αναζήτηση, για να τους συναντήσουν στις 19.30. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 03.30 μετά από σχεδόν 11 ώρες και με μεγάλη διάθεση δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ότι το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι απροσπέλαστο και για αυτό θα έπρεπε να έχουν ήδη τοποθετηθεί απαγορευτικές πινακίδες στις εισόδους του. Είναι ενδεικτικό δε, ότι η προσέγγισή τους από την πλευρά του Τρικάστρου από την ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ έγινε με τη χρήση σχοινιών και ειδικού ορειβατικού εξοπλισμού.

Ανακοίνωση της Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης

Μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα των τριών ατόμων, η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Καναλλακίου αναφέρει σε ανάρτησή της, πως το συγκεκριμένο ορειβατικό μονοπάτι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς υπάρχουν τμήματα που έχουν καταστραφεί και αυτό το καθιστά απροσπέλαστο και επικίνδυνο. Μέχρι όμως να αποκατασταθούν οι ζημιές αναφέρει, θα πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση, πως είναι ακατάλληλο για πεζοπορία. Απευθύνει τέλος και μία έκκληση προς κάθε πολίτη που θέλει να κάνει μία πεζοπορία να επιλέγει εύκολες και σηματοδοτημένες διαδρομές, επίσης όμως να φέρουν μαζί τους και τουλάχιστον τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ