Επικαιρότητα

Πιάνουν τόπο οι προσπάθειες για τη Βελλά

Off

Η πληγή που άνοιξε στο «σώμα» της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς η πολιτική ηγεσία με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας πριν από δύο χρόνια, αναστέλλοντας τη λειτουργία της, προκάλεσε μία σειρά αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο από τους τοπικούς φορείς, τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και τους αποφοίτων της Βελλάς.

Δύο χρόνια μετά, οι προσπάθειες που έγιναν για την… αποκατάσταση της τάξης αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα καθώς από τον προσεχή Οκτώβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) με τις αιτήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει να υποβάλλονται τόσο από ενδιαφερόμενους να διδάξουν όσο φυσικά και από σπουδαστές που θα είναι 40 το πρώτο έτος.

Ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος στη διάρκεια του Ανταμώματος των Βελλαϊτών, ανάμεσα στα κενά που έχουν ήδη εντοπιστεί στο Νόμο για τη λειτουργία της Σχολής Μαθητείας, είναι και αυτό της παροχής δυνατότητας φοίτησης στη Σχολή και εν ενεργεία κληρικών από τις 50 Μητροπόλεις της χώρας που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα στη συνέχεια να δώσουν κατατακτήριες για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα ο κ. Μάξιμος έκανε γνωστό πως έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η σύσταση στη Βελλά, του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το καταστατικό λειτουργίας του.  Ένα Κέντρο που όπως σημείωσε θα δώσει τη δυνατότητα για τη διερεύνηση νέων πεδίων συνεργασίας της Βελλάς σε ανώτατο επίπεδο σπουδών, με επίκεντρο τη Γεωπονική Σχολή. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και η λειτουργία του Σ.Α.Ε.Κ αγροτικού τομέα (πρώην Δ. ΙΕΚ Ιωαννίνων) που έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στο χώρο από την έναρξη λειτουργίας του.

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει επικαιροποίηση και προσαρμογή των δυνατοτήτων σπουδών που θα παρέχονται πλέον στη Βελλά, με τις σύγχρονες ανάγκες και αυτό γίνεται τόσο με τη Σχολή Μαθητείας και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, όπως όμως και με τη λειτουργία του Σ.Α.Ε.Κ.

Θέλουν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου

Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αποφοίτων της Βελλάς από την Αθήνα ο πρόεδρος κ. Βώττης και ο τέως πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος και από την Ένωση των Ιωαννίνων ο αντιπρόεδρος κ. Γιώσας όπως όμως και ο Καθηγητής Καρδιολογίας Στεφ. Φούσας στάθηκαν κυρίως στο αίτημα των Βελλαϊτών να επανακτήσει η Βελλά το κύρος και την αίγλη της με μία σχολή που θα παρέχει σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.

 

Σε κλίμα συγκίνησης το Αντάμωμα των Βελλαϊτών

Σε κλίμα συγκίνησης όπως συμβαίνει κάθε φορά τα τελευταία 16 χρόνια όταν και ξεκίνησε το αντάμωμα, πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Παρασκευή, το Αντάμωμα των Βελλαϊτών στους χώρους της ιστορικής πρώην Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Η Βελλά αποτέλεσε έναν πνευματικό φάρο για ολόκληρη την περιοχή και την Ήπειρο τον προηγούμενο αιώνα και η προσφορά της με τη συνδρομή αρχιερέων και λαϊκών υπήρξε σημαντική. Ωστόσο όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου της Βελλάς, αλλά και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος κάθε χρόνο υπάρχει μία δυσάρεστη γενική διαπίστωση, ότι οι Βελλαϊτες που συγκεντρώνονται είναι και λιγότεροι και για αυτό προτάθηκε να αναληφθεί μία νέα πρωτοβουλία, ώστε ακόμη περισσότεροι Βελλαϊτες να πλαισιώσουν και να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια του ανταμώματος που έχει και το χαρακτήρα του προσκυνήματος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ