Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 09:55
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2024
Επικαιρότητα

Οι βουλευτές της Ηπείρου για το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία

Off

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία στο οποίο περιέχονται και ρυθμίσεις για το σύστημα Υγείας. Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της Ηπείρου.

Ο Βασίλης Γιόγιακας

Ταχύτερη πρόσβαση σε περισσότερες διαθέσιμες και δωρεάν υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια υπόσχεται η διοικητική ενοποίηση και διασυνδεσιμότητα των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής με βασικό αντικείμενο την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ ανέφερε ότι με το νέο σύστημα ο ασθενής θα αποκτά πιο γρήγορα πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες, επιταχύνονται οι χρόνοι της διάγνωσης, της παρέμβασης, της αποθεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης ενώ οι νέοι ασθενείς θα εντοπίζονται και θα κατευθύνονται στο σύστημα έγκαιρα και στοχευμένα.

Σημείωσε επίσης ότι η ενιαία ιατρική και νοσηλευτική διοίκηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν υπακούει μόνο με σκοπό να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά άνθρωποι, χρήματα, υποδομές και να περιοριστεί ο κατακερματισμός, η έλλειψη ή η αλληλοεπικάλυψη υπηρεσιών, αλλά κυρίως για να μπορεί να έχει ο κάθε ασθενής την κατάλληλη φροντίδα, στον κατάλληλο χρόνο, με τον κατάλληλο τρόπο, από τους κατάλληλους ανθρώπους. «Δεν είναι ένα μοντέλο γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό, αντίθετα, είναι ένα μοντέλο ασθενοκεντρικό και ευέλικτο», είπε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Σχετικά με την επίμαχη διάταξη σχετικά με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών για έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας, ο Βασίλης Γιόγιακας υπογράμμισε ότι η «σκόνη» που σηκώθηκε κινδυνεύει να «σκεπάσει» μια συνολική προσπάθεια για την κάλυψη σημαντικών κενών στο ΕΣΥ σε συγκεκριμένες περιοχές, με λύσεις όπως το αυξημένο οικονομικό κίνητρο για τη μετακίνηση γιατρού του ΕΣΥ από την ηπειρωτική χώρα σε νησιωτική περιοχή τους θερινούς μήνες, η δυνατότητα των δήμων να καλύπτουν στέγη, σίτιση αλλά και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, η αύξηση των περιοχών που θεωρούνται άγονες και η σημαντική αύξηση της πρόσθετης αποζημίωσης των γιατρών που υπηρετούν στις άγονες περιοχές. «Αυτή είναι η μάχη που αξίζει να δώσουμε – από κοινού πολιτεία και ιατρική κοινότητα – και που μπορούμε να κερδίσουμε!», ανέφερε ο βουλευτής Θεσπρωτίας στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Ο Γιώργος Στύλιος

Στη Βουλή τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Στύλιος. Συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση της ψυχιατρικής φροντίδας και τις δράσεις ενίσχυσης της δημόσιας υγείας που προωθεί η Κυβέρνηση.

Ο κ. Στύλιος τόνισε πως: «είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των Νοσοκομείων και των δομών του ΕΣΥ». Αναφερόμενος ειδικά στο Νοσοκομείο Άρτας, υπογράμμισε ότι, «παρέχει καλές υπηρεσίες σε μια περιοχή πολύ ευρύτερη από τον Νομό. Κάτι που επιτυγχάνεται χάρις στην προσπάθεια και το φιλότιμο των γιατρών και του προσωπικού του». Ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους.

Πρόσθεσε, όμως, πως ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο,  παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, αυτές δεν καλύφθηκαν. Γεγονός που συνέβη σε τρεις διαδοχικούς διαγωνισμούς που κατέληξαν άγονοι.

Για αυτό και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης της Άρτας στην κατηγορία με τα υψηλότερα κίνητρα. Σε αυτά που δίνονται για περιοχές που περιγράφονται ως άγονες.

Ο Βουλευτής Άρτας της ΝΔ, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Τόνισε πως η διασφάλιση της ψυχικής υγείας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα.

Χρειάζεται, συνεπώς, να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία. Το Νομοσχέδιο συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, θεμελιώνοντας ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο εγγυάται την καθολική πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και απεξάρτησης, είπε και συνέχισε:

Συγκεκριμένα, δημιουργείται το «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.). Εισάγοντας ένα σύστημα με επίπεδα συντονισμού, που ξεκινά σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών. Με ένα δεύτερο στάδιο συντονισμού από το σύνολο των αρμόδιων υποδιοικητών, και το Υπουργείο να διατηρεί την πολιτική εποπτεία.

Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία. Επενδύει στην ψηφιοποιησή του τομέα με τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της διαθεσιμότητας στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Ενώ παράλληλα, εισάγει την τηλεψυχιατρική και συστήνει ένα μητρώο ιδιωτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Συνεπώς συγκροτείται ένα εθνικό δίκτυο, με κανόνες και με αυστηρή εποπτεία.

Ο κ. Στύλιος εστίασε και στο άλλο μέρος του Νομοσχεδίου που αφορά την αντιμετώπιση και πρόληψη των εξαρτήσεων. Σε αυτόν τον τομέα, η Κυβέρνηση ιδρύει τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων». Έναν Οργανισμό που θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα των δομών, ώστε να εξασφαλίσει, σε όλες και όλους, άμεση και εύκολη πρόσβαση στην απεξάρτηση. Υπό την ομπρέλα του οποίου, θα λειτουργούν όλες οι δομές, υπηρεσίες και προγράμματα απεξάρτησης. Διατηρώντας, ωστόσο, την οργανωτική τους αυτοτέλειά και τις διαφορετικές θεραπευτικές και επιστημονικές τους προσεγγίσεις.

Ο Ι.Τσίμαρης

«Αποτελεί πάγια τακτική αυτής της κυβέρνησης να παρουσιάζει με όρους ‘εκσυχρονισμού’ τα νομοσχέδια που προτείνει» σχολίασε ο Βουλευτής Ιωαννίνων  και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, περνώντας στην ουσία του Νομοσχεδίου και αναλύοντας τις διατάξεις του.

Ο κ.Τσίμαρης υπογράμμισε ότι με το παρόν Νομοσχέδιο δημιουργείται  το Εθνικό Δίκτυο Ψυχικής Υγείας, το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα, με σχετικές αρμοδιότητες Διοίκησης στον Υποδιοικητή της κάθε Υ.Π.Ε. σπεύδοντας  στη συνέχεια να υποβάλλει τα ερωτήματα: «αφού η διαδικασία επιλογής υποδιοικητών ΥΠΕ ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί πουθενά στις προϋποθέσεις και στα κριτήρια επιλογής των υποδιοικητών δεν υπάρχει έστω ένα προαπαιτούμενο σχετικό με θέματα ψυχικής υγείας; Γιατί η κυβέρνηση αποφασίζει να αφήσει στα χέρια επτά (κομματικά επιλεγμένων) νέων υποδιοικητών την ψυχική υγεία των Ελλήνων;».

«Θα οδηγηθούμε σε ένα μη αποτελεσματικό διοικητικό και επιστημονικό συντονισμό των μονάδων ψυχικής υγείας κάθε υγειονομικής περιφέρειας, το οποίο θα αποτύχει» τόνισε με ο Βουλευτής Ιωαννίνων, βασιζόμενος στις υπάρχουσες Υγειονομικές Περιφέρειες, όπου ήδη παρατηρούνται πληθυσμιακές ανισότητες και κακή γεωγραφική κατανομή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη που χωρίζεται στη μέση και ανήκει σε δύο ΔΥΠε.

«Η ολοκλήρωση  της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις αρχές της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, της  κοινωνικής επανένταξης και της συνεχούς ψυχιατρικής φροντίδας έχοντας ως επίκεντρο της εξατομικευμένη ολιστική αντιμετώπιση και συνεχιζόμενη υποστήριξη» δήλωσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, ρωτώντας εν συνεχεία τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιο πλαίσιο πρόκειται να οριστούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας της εν λόγω μεταρρύθμισης από τους ειδικούς επιστήμονες και λειτουργούς του συστήματος.

Ο κ.Τσίμαρης άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ το νομοσχέδιο καταργεί διοικητικά τα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, στην κατεύθυνση της απασυλοποίησης, δεν προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία νέων μονάδων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στο σύστημα των υπηρεσιών. Παράλληλα καυτηρίασε την επιλογή της να υπαχθούν στον ΕΟΠΑΕ όλοι οι οργανισμοί όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ‘ΑΡΓΩ’, ‘ΙΑΝΟΣ’, ‘ΔΙΑΠΛΟΥΣ’ χωρίς να παρέχεται  η παραμικρή μνεία για την λειτουργία των κέντρων πρόληψης. Έκανε δε ειδική αναφορά στο  κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής κοινωνικής υγείας «σχεδία» ,  το πρώτο κέντρο πρόληψης στην Ελλάδα και αποτέλεσε πρότυπο λειτουργίας και οργάνωσης για τα υπόλοιπα κέντρα πρόληψης που δημιουργήθηκαν στην πορεία. Καμία κατοχύρωση δεν παρέχεται για τη λειτουργία αυτών των κέντρων πρόληψης μετά το 2027 που λήγει το πρόγραμμα.  Όλες οι αρμοδιότητες για πρόληψη και απεξάρτηση  εκχωρούνται  στον υπό σύσταση θεσμό του «πανίσχυρου» πλέον Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε.  , που  θα ελέγχει με απόλυτο τρόπο κάθε πτυχή της ψυχικής υγείας.

Αναφορικά με την επίταξη των γιατρών ,ο Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για τακτικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε», με τις απειλές για επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες γιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, να  παραπέμπουν σε άλλες εποχές, και να λειτουργούν στην ουσία τιμωρητικά για τους πολίτες. Σε σχέση δε με το άρθρο 65 που αναφέρεται στην ενίσχυση των δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες γιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία,-ο κ.Τσίμαρης το έκρινε σθεναρά ως αντισυνταγματικό γιατί όπως επεσήμανε ο ίδιος, καταργεί τις αρχές τόσο της αναλογικότητας όσο και της ισότητας.

«Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, είναι ότι ως Πολιτεία έχουμε χρέος. Είναι χρέος μας αντί να τα μετράμε όλα με όρους κόστους και τιμής να σώσουμε προπάντων τη δική μας «τιμή» ως Βουλευτές και Υπουργοί του Κράτους, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας, επιφυλάσσοντάς τους ένα όσο το δυνατόν γίνεται ισορροπημένο και άρτιο περιβάλλον χωρίς διακρίσεις. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα, θα πρέπει να είναι κυρίαρχα δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο το άτομο και τις εξατομικευμένες ανάγκες του, σε αντίθεση με όσο προωθούνται στο παρόν νομοσχέδιο γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε».

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ