Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του προϊόντος «Κασκαβάλι Πίνδου» από την Ελλάδα στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).
Το «Κασκαβάλι Πίνδου» είναι ημισκληρό τυρί που παρασκευάζεται με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρόμαζας. Έχει υπόλευκο έως κιτρινωπό χρώμα και κυλινδρικό σχήμα. Η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη και λίγο αλμυρή, γεγονός που το διακρίνει από τα τυριά του ίδιου τύπου. Η τακτική προσθήκη αλατιού κατά τη διαδικασία παραγωγής και το χρησιμοποιούμενο γάλα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το ισχυρό και μεστό του άρωμα, συμβάλλουν στα γευστικά του χαρακτηριστικά.
Η περιοχή είναι η γενέτειρα βλαχόφωνων κτηνοτρόφων- νομάδων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής του τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου», ο οποίος είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο δύσκολο και ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, ενώ αποτέλεσε και τον κύριο λόγο για την κατάταξή του μεταξύ των κυριότερων προϊόντων της περιοχής και τη μεγάλη φήμη του.
Αυτή η νέα ονομασία θα ενταχθεί στον κατάλογο των 3619 προϊόντων που ήδη προστατεύονται.
Related Posts
-
13 Νοεμβρίου 2024 -
30 Μαρτίου 2023 Παραγωγή τυριού από φυτικά ένζυμα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος