Ο τρόπος με τον οποίο οι δήμοι της χώρας και μέσω αυτών τα ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια, θα μπορούν να καταναλώνουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την οποία θα παράγουν οι ίδιοι μέσω ενεργειακής κοινότητας, που θα δημιουργήσουν, παρουσιάστηκε χθες στα Γιάννενα από την υφυπουργό Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου.
Το υπ. Περιβάλλοντος πριν μερικούς μήνες ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος «Απόλλων» που αναφέρεται σε παραγωγή φθηνής ενέργειας για τους δήμους και δωρεάν ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά. Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται μέσω 11 συνολικά φωτοβολταϊκών πάρκων με συνολική ισχύ 1,1 GW που θα δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Βασική προϋπόθεση είναι οι δήμοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα να έχουν συστήσει ή να είναι ήδη μέλη σε ενεργειακές κοινότητες που θα αναλάβουν και τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) των ευάλωτων νοικοκυριών. Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα φωτοβολταϊκά σε ελεύθερους χώρους της περιοχής τους αλλά ακόμα και στις στέγες δημοτικών κτιρίων, σχολείων κ.λπ. Μία ποσότητα του παραγόμενου ρεύματος θα κατευθύνεται στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά ενώ η υπόλοιπη ποσότητα θα αξιοποιείται για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών, όπως είναι οι ΔΕΥΑΙ, τα αθλητικά κέντρα, τα σχολεία και άλλα. Ο «Απόλλων» θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και θα επιδοτεί κατά 100% τους δήμους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες. Το πρόγραμμα για την πρόσκληση συμμετοχής δήμων θα αναλάβει να προκηρύξει η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ. Η κα Σδούκου ανέφερε ότι μέχρι τώρα κάθε δήμος προσπαθούσε να φτιάξει μόνος το μία Ενεργειακή Κοινότητα και απευθυνόταν στο υπουργείο κατά μόνας, ζητώντας ηλεκτρικό χώρο και χρηματοδότηση. «Τώρα θέλουμε να το πάμε ανάποδα να πάμε σε ένα κεντρικό μοντέλο, να υπολογίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες κάθε Περιφέρειας, να διαστασιολογήσουμε τα έργα ΑΠΕ που απαιτούνται για να καλυφθεί μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών και στη συνέχεια να προκηρύξουμε κεντρικά έναν διαγωνισμό για να γίνουν τα έργα μέσω των οποίων οι Ενεργειακές Κοινότητες των δήμων θα καλύψουν το 50% των ενεργειακών τους αναγκών και το 100% των αναγκών για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εκτιμούμε ότι οι δικαιούχοι θα φθάσουν τις 127.000 περίπου ευάλωτα νοικοκυριά, μαζί με 332 δήμους της χώρας, καθώς και 9.455 παροχές των ΔΕΥΑ και 3.750 παροχές των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ», ανέφερε η κα Σδούκου. Στην πόλη των Ιωαννίνων βρέθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος «Απόλλων» και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας. Ο Αλ. Καχριμάνης επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνουν εδώ και καιρό οι περιφέρειες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου με τις παρεμβάσεις της στη λειτουργία των ενεργοβόρων εγκαταστάσεων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αντίστοιχα.
Στη ΔΕΗ η ευθύνη για
τις «επιστρεπτέες» επιδοτήσεις
Να δικαιολογήσει τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος επιχείρησε χθες από τα Γιάννενα η υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλ. Σδούκου, όταν ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου αν έχει πραγματική βάση ή αποτελεί απλώς μία προσπάθεια πολιτικής – επικοινωνιακής διαχείρισης, το ότι η τιμή του ρεύματος αποτελεί συνάρτηση προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικές ή τρίτες χώρες. Η κα Σδούκου τόνισε ότι παρότι οι πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται (σ.σ και δεν το πιστεύουν κιόλας) είναι αληθές ότι υπάρχει στενή διασύνδεση στα ενεργειακά ζητήματα των χωρών και ένα πρόβλημα σε μία τρίτη χώρα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ή να πυροδοτήσει ένα ράλι αύξησης τιμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό στο οποίο επέμεινε ήταν πως η Κυβέρνηση όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα αποφάσισε να λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με επιδότηση των λογαριασμών για όλα τα τιμολόγια, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις για τον Αύγουστο.
Επίσης όμως, η κα Σδούκου ρωτήθηκε και για τις «επιστρεπτέες» επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του 2022 και 2023 αντίστοιχα που έφτασαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα, με χρεωστικούς λογαριασμούς χωρίς να έχει προηγηθεί μάλιστα καμία ενημέρωση.
Η κα Σδούκου τόνισε πως το λάθος χρεώνεται στη ΔΕΗ αλλά το επωμίζεται η Κυβέρνηση και αυτό γιατί, όπως είπε, έγινε λανθασμένη εκκαθάριση των στοιχείων για όσους έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις την επίμαχη περίοδο.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
21 Νοεμβρίου 2024 -
21 Νοεμβρίου 2024 Ευκαιρία προβολής για τον τουρισμό της Ηπείρου
-
13 Νοεμβρίου 2024 «Ξεκρέμαστες» έμειναν οι επενδύσεις στην Ήπειρο
-
6 Νοεμβρίου 2024 Ανησυχία για τις καταβόθρες παραπλεύρως της Εγνατίας
-
-
31 Οκτωβρίου 2024 Τέλος στις άυλες δράσεις βάζει η Περιφέρεια Ηπείρου
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος