Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 08:14
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2024
Επικαιρότητα

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 81 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, κανείς δεν ξεχνά

Off

Στο Κεφαλόβρυσο, ένα από τα χωριά που πλήρωσαν με πολύ αίμα τη ναζιστική θηριωδία της Ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις, σύσσωμες οι τοπικές αρχές και οι φορείς με δεκάδες πολίτες απέτινα φόρο τιμής στη μνήμη των 22 καέντων και εκτελεσθέντων στις 10 Ιουλίου του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

Η ετήσια εκδήλωση μνήμης στο Κεφαλόβρυσο αποτελεί μία από τις πολλές αντίστοιχες σε χωριά του Πωγωνίου και όχι μόνο που βρέθηκαν στο στόχαστρο της μανίας των ναζί κατακτητών που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους. Η εκδήλωση μνήμης συνδιοργανώθηκε από τον δήμο Πωγωνίου, την ΠΕΔ Ηπείρου, την Κοινότητα Κεφαλοβρύσου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στη «μαύρη» μέρα της 10ης Ιουλίου 1943 μετέφερε με τον χαιρετισμό του τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης που παράλληλε υπενθύμισε το αίτημα του δήμου Πωγωνίου και της τοπικής κοινωνίας για την θεσμική αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικό χωριό, το οποίο εκκρεμεί εδώ και τρία και πλέον χρόνια στο υπ. Εσωτερικών.

«Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε έναν πανέμορφο τόπο με το πράσινο της φύσης να δένει αρμονικά με το γαλάζιο του ουρανού. Θα δούμε ένα χωριό αγέρωχο που αντέχει στις δυσκολίες της καθημερινότητας και του σήμερα, θα δούμε ανθρώπους που μοχθούν αλλά αγαπούν την ιδιαίτερή τους πατρίδα και επιμένουν να παλεύουν να κρατήσουν τα σπίτια τους ανοιχτά. Αν όμως κοιτάξουμε προσεκτικά το μνημείο που στέκει πίσω μου, τότε θα πάμε 81 χρόνια πίσω στην αποφράδα ημέρα της 10ης Ιουλίου 1943, όταν από το Κεφαλόβρυσο έμεινα στάχτες και αποκαΐδια, όταν 22 συντοπίτες μας δολοφονήθηκαν άγρια από τα γερμανικά στρατεύματα». Ο κ. Καψάλης επισήμανε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης του Μνημείου στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της πλατείας Κεφαλοβρύσου.

Την πανηγυρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Σπ. Φούκης με θέμα: «Παρακαταθήκη η μαρτυρική θυσία των προγόνων μας» που έκανε λεπτομερή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της ημέρας αλλά και στο ζήλο των συγχωριανών να ξαναζωντανέψουν το χωριό.

Χαιρετισμοί και βραβεύσεις

Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η αναπληρώτρια περιφερειάρχη Αγνή Νάκου, ο πρόεδρος της Τ.Κ Κεφαλοβρύσου Γιώργος Μεντής και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Παναγιώτης Μπούμπας, τη δεύτερη θέση έλαβε η  Ελευθερία Μεντή και την τρίτη θέση ο Ορέστης Κόντης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ