Τελευταία Νέα

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το Maxi Home Super Save με τιμή 7,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα έχει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς για τον Ιούλιο!
Πυροδότησε ένταση το θέμα των εκδηλώσεων
Ο ποδηλατόδρομος για το Πέραμα έφερε και διαφωνίες
Προτεραιότητα τα έργα για δίκτυα ύδρευσης
Συνεπείς με το διαχρονικό ραντεβού τους στην αιμοδοσία
Οι «Τέλειοι Ξένοι» στα Γιάννενα στις 8 Ιουλίου
ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ 8 σταθμοί στην πόλη για ηλεκτρικά ποδήλατα
Απέτρεψε τον κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ Εκδήλωση για τα 180 χρόνια του Ριζαρείου Ιδρύματος
Η πρόκληση της πράσινης πόλης επιζητά και γείωση
Τα του Καίσαρος…
Από το μανιάτικο μοιρολόι, στον θερμιώτικο μπάλο
Τώρα πλέον ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του ΠΑΣ
Η «επιστροφή» για τα κλεμμένα εκθέματα στην Πωγωνιανή
Με πολύ καλές εντυπώσεις το 10ο καμπ της Ακαδημίας Ντούγια
Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 11:11
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Ιουλίου 2024
Αποχρώσεις

Μεγάλη ανακάλυψη η εξαήμερη εργασία

Off

Η εξαήμερη εργασία που ισχύει πλέον στη χώρα μας απέχει έτη φωτός από τον στόχο της 4ήμερης εργασίας που έχει τεθεί κατά καιρούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αποστάσεις όμως είναι μεγάλες και ως προς άλλους στόχους για την εργασία. Για παράδειγμα οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα είναι κάτω από το 30% των εργασιακών χώρων και δεν πρόκειται να φτάσουν το 60% ενός ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως χαμηλότεροι ως και πολύ χαμηλότεροι είναι και οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα μας ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτά τα στοιχεία ας τα έχουμε υπόψη όταν καλούμαστε να σκεφτούμε πάνω στα ζητήματα της ευρωπαϊκής σύγκλισης που αποτελεί έναν κορυφαίο στόχο της ΕΕ. Κι όταν αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα ή γιατί ο κόσμος στρέφεται προς τα ακροδεξιά. Τι την θέλεις την ενωμένη Ευρώπη αν δυσκολεύεσαι να ζήσεις από τη δουλειά σου; Εκτός κι αν το μέτρο σύγκρισης είναι πάντα το χειρότερο, ότι μπορεί να μην έχεις καν δουλειά.

Και κάπου εκεί είναι και το πεδίο μέσα στο οποίο θεσπίστηκε η εξαήμερη εργασία, η οποία παρουσιάζεται και ως ευνοϊκό μέτρο για τους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζει τη μαύρη εργασία. Μπορεί. Αν λειτουργούν σωστά οι μηχανισμοί ελέγχου τότε ίσως να σταματήσει όντως η μαύρη εργασία. Αλλά δεν έχει σταματήσει τόσο καιρό.

Το κρίσιμο ερώτημα που καλείται όμως, κάθε κράτος και η ΕΕ, είναι αν το μέλλον των εργαζομένων είναι να εργάζονται συνέχεια ή αν ευημερία είναι ο ελεύθερος χρόνος και η ανάπτυξη όλης της ζωής τους και όχι μόνο αυτής που αφορά την εργασία.

Γιατί αν δουλεύεις περισσότερο από 8 ώρες την ημέρα για πάνω από πέντε ημέρες, τότε δεν έχεις προσωπική ζωή και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι του πλανήτη. Και οι εργαζόμενοι δεν είναι οι μάνατζερ του ενός εκατομμυρίου τον χρόνο ή των 100 εκατομμυρίων που έχουν όντως ένα κίνητρο για να δουλεύουν ασταμάτητα. Είναι των 1000 ευρώ το μήνα πάνω κάτω. Περί αυτού μιλάμε.

Και μην έχουμε αυταπάτες ότι τα όνειρα των νέων είναι να πάρουν σύνταξη, στα 67 και τα 70 που τους λένε κάποιες κυρίαρχες δυνάμεις ή στα 60 που τους λέει η αριστερά. Να ζήσουν σήμερα θέλουν οι νέοι και όχι να πέφτουν για ύπνο μετά από ένα σκληρό μεροκάματο πολλών ωρών συν όσων ξοδεύουν στις μετακινήσεις στις πόλεις.

Θα πεις, τι να κάνουμε έτσι έγινε ο κόσμος μας πια. Και υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που το ημερομίσθιο είναι μερικά δολάρια την ημέρα χωρίς περιορισμό ωρών. Και υπάρχει και παιδική εργασία θα πρόσθετα. Ναι είναι ένας θαυμαστός κόσμος. Καπιταλισμό τον λένε, αλλά ας μην λέμε κακές λέξεις. Μπορείς να δουλεύεις για πάντα, αν είσαι με τους πολλούς για να πλουτίζουν μονίμως οι λίγοι. Μεγάλη επιτυχία έχει αυτός ο 21ο αιώνας.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ