Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, η Ελλάδα βρισκόταν στον πυρετό μίας έντονης προεκλογικής περιόδου και αναμέτρησης των εθνικών εκλογών του Μαΐου και λίγους μήνες πριν τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023. Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 και σε απόσταση οκτώ μηνών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι Έλληνες και Ευρωπαίοι εκλογείς αντίστοιχα προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για τη διενέργεια των Ευρωεκλογών, των πρώτων που διεξάγονται μετά από χρόνια στην Ελλάδα, σε χρονική απόσταση από μία άλλη εκλογική αναμέτρηση.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη γενικότερη αδιαφορία τουλάχιστον των Ελλήνων εκλογέων για τα διακυβεύματα των Ευρωπαϊκών εκλογών διαχρονικά, συνηγορούν και ενισχύουν την εκτίμηση ότι η αυριανή εκλογική μάχη θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τη μεγάλη αποχή. Σε αυτό το ενδεχόμενο συνηγορούν και άλλες παράμετροι όπως είναι για παράδειγμα η διεξαγωγή των εκλογών εν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, στοιχείο που θα επηρεάσει την προσέλευση νέων κατά βάση ψηφοφόρων στις κάλπες.
Παρόλα αυτά, τα κόμματα που παίρνουν μέρος στις Ευρωεκλογές έδωσαν τον δικό τους αγώνα την προεκλογική περίοδο, έναν αγώνα όμως στον οποίο «κουβάλησαν» και πολύ νερό στον μύλο των κομμάτων (τους) οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Η προεκλογική περίοδος βέβαια με εξαίρεση κάποιες «φωτοβολίδες» για θέματα επικαιρότητας όμως και όχι πολιτικής ουσίας ήταν εξαιρετικά χαλαρή, δίχως τις εντάσεις άλλων αναμετρήσεων. Ωστόσο εκείνο που μπορεί κάποιος να πει με σαφήνεια, είναι πως μπορεί να συζητήθηκαν όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και των συνθηκών καθημερινότητας για την Ελλάδα, δεν έγινε όμως το ίδιο με θέματα που αφορούν συνολικά την ευρωπαϊκή οικογένεια σε ένα χρονικό και ιστορικό πλαίσιο μάλιστα που ο πόλεμος «χτυπά την πόρτα» της γηραιάς Ηπείρου (Ουκρανία) και οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Οι στόχοι των κομμάτων
Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τα κόμματα έθεσαν διακριτούς στόχους για το αποτέλεσμα των εκλογών με τη Ν.Δ και τον Κυρ. Μητσοτάκη να θέτουν ως πρώτιστο στόχο ένα ποσοστό της τάξης του 33% όσο ήταν και στις Ευρωεκλογές του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2024 δεν είναι ίδιος με αυτόν του 2019, όταν είχε μπει ήδη στη διαδικασία των αλλεπάλληλων ηττών σε εκλογές, χάνοντας όλες τις εκλογικές μάχες από τη Ν.Δ. Με τον Στεφ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και με πολλές διαρροές προς τα αριστερά του με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς από πρωτοκλασάτα στελέχη – βουλευτές που αποχώρησαν μετά τις εκλογές ανάδειξης της ηγεσίας, να θέτει έναν εκλογικό στόχο κοντά στο ποσοστό των εθνικών εκλογών που ήταν 17,83%.
Για τη δεύτερη θέση φαίνεται πως έχει αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που είναι βέβαιο ότι θα καταγράψει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο των Ευρωεκλογών του 2019 που ήταν 7,72%. Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η μάχη των μικρότερων κομμάτων με το ΚΚΕ να έχει ισχυροποιήσει στις τελευταίες αναμετρήσεις τη θέση του με ενισχυμένα ποσοστά στις εθνικές εκλογές και τα υπόλοιπα κόμματα να παλεύουν για το καλύτερο και με ένα στόχο που θέτουν πολλοί, να κόψουν πρώτοι το νήμα μεταξύ των μικρών κομμάτων.
Η επιστολική ψήφος
Η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου έχει πάντως και μία ιστορική σημασία για την Ελλάδα καθώς θα είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ασκήσουν το δικαίωμά τους, χιλιάδες εκλογείς μέσω της επιστολικής ψήφου. Συνολικά έχουν εγγραφεί 202.000 Έλληνες εκλογείς, μεταξύ των οποίων και 39.300 που ζουν στο εξωτερικό. Όπως έγινε γνωστό μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν περίπου 155.000 οι φάκελοι με την επιστολική ψήφο που είχαν φτάσει μέσω κούριερ στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.
Από το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι από τους συνολικά 202.000 που έχουν εγγραφεί, έχουν ψηφίσει επιστολικά περίπου 180.000.
Οι υπόλοιποι, καθώς και όσων ο φάκελος δεν φτάσει εμπρόθεσμα στο Περιστέρι, (δηλαδή πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου) θα λάβουν το βράδυ του Σαββάτου ένα sms στο τηλέφωνό τους από το υπουργείο Εσωτερικών που θα τους ενημερώνει ότι θα μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τους τμήμα μετά τις 11:00 το πρωί της Κυριακής.
Οι Ευρωεκλογές του 2019
Πριν από πέντε χρόνια, τον Ιούνιο του 2019 τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων που εξέλεξαν ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν ως εξής σε επίπεδο επικράτειας.
Ν.Δ 33,12% 8 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 23,75% 6 έδρες
ΠΑΣΟΚ 7,72% 2 έδρες
ΚΚΕ 5,35% 2 έδρες
Χρ. Αυγή 4,87% 2 έδρες
Ελ. Λύση 4,18% 1 έδρα
Λοιπά 21,00%
Σε επίπεδο Π.Ε Ιωαννίνων με την αποχή να φτάνει το 41% τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Ν.Δ 32,73%
ΣΥΡΙΖΑ 29,54%
ΠΑΣΟΚ 9,44%
ΚΚΕ 5,27%
Χρ. Αυγή 3,34%
ΜεΡΑ25 3,04%
Ελ. Λύση 2,62%
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
11 Ιουνίου 2024 -
11 Ιουνίου 2024 Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα
-
11 Ιουνίου 2024 Το χρώμα της Ηπείρου στην κάλπη των ευρωεκλογών
-
8 Ιουνίου 2024 Σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας
-
-
6 Ιουνίου 2024 Παρέμβαση – πρόσκληση Θ. Μπέγκα για τις Ευρωεκλογές
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος