Η πιστή εφαρμογή του νέου δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος για την άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όπου κι αν αυτή εκδηλώνεται και σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων νομοθετικών διατάξεων και για την αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων και για τις ποινές που προβλέπονται πλέον, είναι ο πρώτιστος στόχος της πολιτικής ηγεσίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, χθες το απόγευμα στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων με στόχο την επικαιροποίηση όσων έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και ελλείψεις, τα οποία αναγνώρισε πάντως ο κ. Κικίλιας στις δηλώσεις που έκανε.
Άλλωστε το γεγονός των μαζικών αντιδράσεων από πολίτες, φορείς και θεσμικά όργανα της Πολιτείας (βλ. Συνήγορος του Πολίτη) για τον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων και ό,τι αυτός προβλέπει, είναι κάτι που δε μπορεί να παραβλεφθεί από την πολιτική ηγεσία γι’ αυτό και ήδη το υπ. Περιβάλλοντος ετοιμάζει και προωθεί αλλαγές ως προς τις βασικές απαιτήσεις από τους πολίτες τουλάχιστον για φέτος.
Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κικίλιας στα τοπικά μέσα λίγο πριν την διενέργεια της σύσκεψης στάθηκε στο νέο δόγμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και σε σχέση με την κατανομή του προσωπικού αλλά και στα μέτρα πρόληψης που ισχύουν και εφαρμόζονται πλέον παντού, όπως και στις αυστηρές ποινές για τους εμπρηστές ακόμη και τους εξ αμελείας. «Έγιναν αλλαγές σε επίπεδο που είχαν να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Στην Ήπειρο έχουμε μία μεγάλη αερομεταφερόμενη μονάδα του ΕΜΟΔΕ που είναι άμεσα διαθέσιμη, ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Έχει αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προετοιμασία καθώς δώσαμε τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ να παρεμβαίνουν προληπτικά όπου περνάνε τα καλώδια ηλεκτροδότησης ώστε να κόβουν δένδρα και βλάστηση, κάτι που γίνεται και σε περίμετρο 100 μέτρων γύρω από τα στρατόπεδα. Το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής είναι η άμεση απογείωση των εναέριων μέσων και σε περίπτωση που έχουν ήδη επιχειρήσει οι επίγειες δυνάμεις να γίνεται συντονισμός ώστε να ελέγχουν την περιοχή και εφόσον απαιτείται να παρεμβαίνουν. Επίσης, η πρόκληση πυρκαγιάς εξ αμελείας δεν είναι πλέον πλημμέλημα, αλλά κακούργημα και αν υπάρξει απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή, προβλέπεται κάθειρξη από 10 έως 20 έτη και διοικητικό πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Οι αντιδράσεις για
την πυροπροστασία
Ο κ. Κικίλιας ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις τόσο των πολιτών όσο και των φορέων για τον αυστηρό Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων και έδειξε πως κατανοεί τα ζητήματα που υπάρχουν και πως με καλή διάθεση και διάλογο θα γίνει το καλύτερο δυνατό για όλες τις πλευρές, ακόμη και για την κατανομή των κονδυλίων στην αυτοδιοίκηση.
«Η αυτοδιοίκηση έτσι κι αλλιώς είχε την αρμοδιότητα και εμείς την ενισχύσαμε με επιπλέον χρηματοδότηση από πέρυσι. Είναι κατανοητές οι αντιδράσεις και η απαίτηση για επιπλέον χρήματα και επιπλέον μέσα. Οι ανάγκες πάντα θα είναι πολλές και ποτέ δε θα είναι αρκετά αυτά που εφαρμόζουμε, όμως πηγαίνουμε κάθε φορά σύμφωνα και με τις ανάγκες και με τις δυνατότητες που υπάρχουν», ανέφερε.
Τον κ. Κικίλια υποδέχθηκε η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, που επέμεινε στην ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.572)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος