Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης των κέντρων υποδοχής προσφύγων που έχουν προγραμματιστεί στην Ήπειρο.
Η πρώτη εμπειρία από την υποδοχή των 162 προσφύγων στην Κόνιτσα την Παρασκευή το βράδυ κρίνεται ήδη θετικά, αφού η προετοιμασία που έγινε και οι συνθήκες υποδοχής στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού ήταν σε καλό επίπεδο και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.
Στα άλλα σημεία υποδοχής, οι εργασίες στο παλιό στρατόπεδο Κατσικά προχωράνε και χτες γινόταν επίστρωση με χαλίκι στην περιοχή που θα εγκατασταθούν σκηνές.
Στο χώρο βρέθηκε χτες και κλιμάκιο της ΔΕΥΑΙ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μάκη Χρυσοστόμου για να εξετάσει τις δυνατότητες ύδρευσης και αποχέτευσης.
«Είναι και τα δύο σημαντικά ζητήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε. Εμείς ήρθαμε προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε μια μελέτη» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV ο κ. Χρυσοστόμου. Η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή πάντως, εξαρτάται και από την εξασφάλιση χρηματοδότησης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Στην παλιά μαθητική εστία στα Δολιανά έχουν προχωρήσει οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης ενώ στο παλιό στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στην Φιλιππιάδα, άρχισε η εγκατάσταση σκηνών.
Ο Δήμος Ζαγορίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η Μαθητική Εστία Τσεπελόβου που έχει επιλεγεί ως κέντρο, σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στις 11 Μαρτίου στο Τσεπέλοβο, αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Οι προβληματισμοί που υπάρχουν σχετικά με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή του Ζαγορίου εστιάζονται κυρίως σε δύο σημεία, ήτοι: α) Στο γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών μας είναι λιγοστοί και στην περίπτωση του Τσεπελόβου οι πιθανά φιλοξενούμενοι πρόσφυγες θα είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους και β) Η εγκατάσταση προσφύγων στο Ζαγόρι θα επιδράσει αρνητικά στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής».
Ο Δήμος Ζαγορίου όμως, όπως και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, «οφείλει να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη όπως ταιριάζει στον πολιτισμό μας» γι’ αυτό και για τη φιλοξενία στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, προτείνονται τα εξής:
– Στην Εστία να φιλοξενηθούν ανήλικα παιδιά, με σκοπό αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να γίνονται εκπαιδευτικά μαθήματα στο κλειστό Γυμνάσιο Τσεπελόβου.
– Να γίνουν άμεσα εργασίες στο κτίριο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης.
– Να χρησιμοποιηθούν ως εργαζόμενοι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Τσεπελόβου στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθαριότητας ή σε όποια άλλη εργασία χρειαστεί, καθώς επίσης και η κάθε είδους προμήθεια τροφίμων ή άλλων ειδών να γίνεται επίσης από την τοπική αγορά.
– Να δοθεί ανάλογη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
– Να ενισχυθεί με προσωπικό και αναγκαία ιατρικά είδη το Περιφερειακό Ιατρείο Τσεπελόβου για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
– Να υπάρχει επαρκής αστυνόμευση της περιοχής.
Το Πανεπιστήμιο
Έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων θα γίνει στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 2 Απριλίου, με επίκεντρο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα..
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης που αναμένεται να συμμετάσχει στη σύσκεψη, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο Itv και σε πρωτοβουλίες που προωθούνται: « Ήδη, έχουμε προβεί σε δυο ενέργειες. Ήρθαμε σε επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και δηλώσαμε ότι είμαστε στο πλευρό τους για την ανάληψη επιστημονικών παρεμβάσεων αναφορικά με τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες των προσφύγων που φιλοξενούνται στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δηλώνοντας την απόφαση για προσφορά του τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου και την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο».
Πιο συγκεκριμένα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, η πρόταση αφορά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πρέπει να αναπτυχθούν σύμφωνα με τις προτάσεις και την εποπτεία καθηγητών του Πανεπιστημίου οι οποίοι ασχολούνται επιστημονικά με ανάλογα θέματα που έχουν να κάνουν με την γλώσσα, τον πολιτισμό ή και με την ψυχολογική υποστήριξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κόνιτσα
Στο μεταξύ κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Συντονιστή Κώστα Μπασιούκα και τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη επισκέφθηκε την Κυριακή το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας, όπου φιλοξενούνται οι οικογένειες 162 Σύρων προσφύγων.
Η συντονίστρια του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου και ο τοπικός υπεύθυνος Αντρέας Τέφος ενημέρωσαν αναλυτικά με επιτόπια παρουσίαση της κατάστασης.
Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κόνιτσας Αντρέα Παπασπύρου, του Περιφερειακού Συμβούλου Μάκη Χατζηεφραιμίδη και μελών της οργάνωσης Κόνιτσας του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων θεσμικών παραγόντων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας στην υποστήριξη και τη βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων.
Επίσης εξετάστηκαν ιατρικά 10 παιδιά και ενήλικες, με ελάσσονα ιατρικά προβλήματα και δόθηκαν οι αντίστοιχες ιατρικές οδηγίες ενώ υπήρξε επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ, που εξέφρασε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην τακτική αντιμετώπιση ιατρικών θεμάτων που μπορεί να προκύψουν.
Τέλος, αναζητήθηκε η οργάνωση εθελοντικής περιοδικής μετάβασης παιδιάτρων, αλλά και ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, η οποία θα υλοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.
Τα Δολιανά
Παρέμβαση για τη φιλοξενία των προσφύγων κάνουν και φορείς των Δολιανών (Τοπικό Συμβούλιο, Εκκλησιαστική Επιτροπή, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος, ΑΣΜΕΚ Δολιανών) που σε εκτενή ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην περιοχή των Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου απαιτούμε να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:
– Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή – ταυτοποίηση, στέγαση – σίτιση – περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά..
– Δημιουργία αξιοπρεπούς, υγιεινού και ασφαλούς χώρου υποδοχής.
– Καταγραφή και φιλοξενία με ευθύνη των Ελληνικών Αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης».
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος