Είναι παροιμιώδης πλέον η ταχύτητα με την οποία η επιστημονική κοινότητα προχωρά σε ανακαλύψεις, μεταβάλλοντας την ιατρική πραγματικότητα και την πορεία εξέλιξης ασθενειών και παθήσεων, κάτι που μέχρι πριν μερικά χρόνια αποτελούσε μία επιστημονική ουτοπία.
Η πανδημία της covid-19 όμως φαίνεται πως επέδρασε καθοριστικά στην αλλαγή και του τρόπου σκέψης και των μοντέλων που εφαρμόζουν οι ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο και όπως έγινε με την γρήγορη παραγωγή νέων εμβολίων με τη μέθοδο του mRna, έτσι προωθεί ήδη με παρόμοιο τρόπο την έρευνα για την προηγμένη ανακάλυψη φαρμάκων και θεραπειών.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή των Εργαστηρίων της Οργανικής Χημείας που έχει κάνει άλματα προόδου με σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις. Κάποιες εξ αυτών όπως η θεραπεία του γλοιοβλαστώματος με την εξάλειψη των όγκων του εγκεφάλου σε πειραματόζωα ή με την εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών, παρουσιάζονται στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο με αντικείμενο την προηγμένη ανακάλυψη φαρμάκων που πραγματοποιείται από χθες στα Ιωάννινα.
Το Συμπόσιο πραγματοποιείται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου με το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας να παίρνει ενεργά μέρος σε κορυφαίες ερευνητικές προσπάθειες διεθνούς επιπέδου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Ανδρέας Τζάκος, η πανδημία επέτρεψε στην ερευνητική κοινότητα να αναπτύξει καινοτόμες μορφές φαρμάκων που μελλοντικά θα βοηθήσουν όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και στη διάγνωση.
Η πρωτοποριακή έρευνα
Στη σημερινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών θα παρουσιαστεί η πρωτοποριακή έρευνα με επικεφαλής τον Timothy Crook στην οποία μετείχε και το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Είναι ο ερευνητής που δημιούργησε ένα διαγνωστικό τεστ για τον όγκο του εγκεφάλου όπου με μία μικρή ποσότητα αίματος γίνεται προσδιορισμός των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε τη διάγνωση του όγκου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Επίσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το τεστ αυτό με την αποθήκευση των καρκινικών κυττάρων ανά τύπο καρκίνου του ασθενούς και να βομβαρδίσουμε με φάρμακα στη συνέχεια για να δούμε σε ποιο σχήμα αντιδρά περισσότερο αποτελεσματικά. Έτσι, ευελπιστούμε, ότι θα φτάσουμε στην εξατομικευμένη θεραπεία», τόνισε ο κ. Τζάκος.
Το επόμενο στάδιο όπως ανέφεραν αντίστοιχα ο Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Ματσούκας και ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Θωμάς Μαυρομούστακος είναι η έναρξη των κλινικών ερευνών του θεραπευτικού σχήματος που προέκυψε ως αποτέλεσμα της έρευνας.
Χαιρετισμό στην έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα με το Τμήμα Χημείας σε διάφορα επίπεδα.
Το Διεθνές Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του δεκατετράχρονου Άγγελου που πριν περίπου δύο μήνες έχασε την άνιση μάχη με την ασθένεια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.829)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.596)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος