Ο επιτυχημένος τρόπος ανταπόκρισης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στα έκτακτα συμβάντα εκδήλωσης πυρκαγιών στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια και η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας αποτελούν τον καλύτερο «οδηγό» και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα – σημαντικό αλλά ανώδυνο θα έλεγε κάποιος – προς κάθε κατεύθυνση από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο που συνεδρίασε την Πέμπτη.
Το δεύτερο μήνυμα όμως που ήταν ακόμη πιο σαφές και ισχυρό με ευθείες βολές σχεδόν του συνόλου των υπηρεσιών προς την πολιτική ηγεσία αφορούσε στα τεράστια ελλείμματα σε προσωπικό και μέσα αφενός και στη συνήθη τακτική του Κράτους να μετακυλίει ευθύνες και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Έτσι, η νομοθεσία που αφορά στον καθαρισμό των οδικών αξόνων από το εθνικό δίκτυο μέχρι τους δασικούς και αγροτικούς δρόμους, αλλά και την πυροπροστασία των ακινήτων και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι δήμοι κατά κύριο λόγο βρέθηκαν στο στόχαστρο των μελών του Συντονιστικού Οργάνου, κυρίως των φορέων της αυτοδιοίκησης με μερικούς εκ των αιρετών να δηλώνουν ήδη πρόθυμοι να αναλάβουν από σήμερα κιόλας το ρόλο της Ιφιγένειας και να θυσιαστούν ως «αυτοφωράκηδες», αφού είναι δεδομένο ότι τα σχέδια που πρέπει να υλοποιήσουν οι δήμοι είναι ανεφάρμοστα.
Την ίδια άποψη εξέφρασε το σύνολο των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με πρώτο τον κ. Καχριμάνη και τους δημάρχους που μετείχαν στη συνεδρίαση, ωστόσο αυτό που πρόσθεσαν, είναι πως με οδηγό την εμπειρία του παρελθόντος και τη συνεργασία, θα καταφέρουν και φέτος να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στην αντιπυρική περίοδο.
«Ασκήσεις επί χάρτου στην Αθήνα»
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως η πρόληψη και η άμεση ανταπόκριση αποδείχθηκαν οι καλύτεροι σύμμαχοι για τις δασικές πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους στην Ήπειρο, όμως είναι τεράστια η υποχρηματοδότηση σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχει περάσει το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση. «Δεν έχουμε ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό για να ανταποκριθούμε και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Το είπαμε και στον κ. Κικίλια στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, ότι οι πόροι δεν επαρκούν για αυτά που ζητά το υπουργείο. Δεν μπορεί με αυτούς τους πόρους που μας έχουν δώσει, να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δε μπορούμε να καθαρίσουμε δρόμους, δε μπορούμε να κόψουμε χόρτα, να νοικιάσουμε εξοπλισμό, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Είναι ελάχιστοι πλέον οι χειριστές και οι οδηγοί. Αυτά που αποφασίζουν στα υπουργεία είναι ασκήσεις επί χάρτου και δε μπορούν να βρουν εφαρμογή στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Στους ανεπαρκείς πόρους, στις ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και στις δυσκολίες εφαρμογής του πρόσφατου Νόμου για την πυροπροστασία των ακινήτων αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, Βορείων Τζουμέρκων Νικ. Βαΐτσης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων για την Πολιτική Προστασία Μακ. Χρυσοστόμου.
«Τα μισά οικόπεδα από αυτά που εντάσσονται στην κατηγορία των ακινήτων που πρέπει να καθαριστούν είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά στο Κτηματολόγιο. Ως δήμος Ζίτσας θα πάμε σε ένα χαρακτηρισμένο δασικό να το καθαρίσουμε για να δούμε αν θα μας αφήσει το Δασαρχείο, για να καταλάβουμε κι εμείς τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Ο Νόμος ή το Δασαρχείο;», αναρωτήθηκε ο κ. Πλιάκος.
Πρόληψη και άμεση ανταπόκριση
Η ετοιμότητα και η πρόληψη είναι σύμφωνα με τον Δημ. Μαυρογιώργο, Συντονιστή Πολ. Προστασίας στην Ήπειρο, οι βασικοί πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια για την νέα αντιπυρική περίοδο. Έκανε γνωστό ότι από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσει η έκδοση του Δελτίου Επικινδυνότητας που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τους ανέμους και τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή. Ο δείκτης επικινδυνότητας που θα διαμορφώνεται, θα καθορίζει και τις περαιτέρω ενέργειες των φορέων. Από τους δήμους ζήτησε να προχωρήσει η καταγραφή για υδροφόρες που έχουν στη διάθεσή τους και να γίνει έλεγχος τους πυροσβεστικούς κρουνούς.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου τοποθετήθηκαν εν συντομία οι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας, Θεσπρωτίας κ. Θωμ. Πιτούλης, και Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου.
Ετοιμότητα για πρόληψη, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ζήτησε από όλα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, προσθέτοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί και φέτος η καλή εικόνα που παρουσίασε η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια.
Τοποθετήθηκαν επίσης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου ταξίαρχος Β. Μουσελίμης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αρχιπύραρχος Κων.Τσιώπος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Γ. Αζέλης, ο Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Παύλος Τιφτικίδης, ο Διοικητής της 8ης ΜΠ, ταξίαρχος Γ. Παππάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ κ. Ι. Τσίγκρος, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων κ. Ελένη Βάκα, της ΔΕΔΔΗΕ κ. Βασιλική Γνωστόπουλου, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων κ. Κων. Ντακαλέτσης, εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.829)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.596)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος