Υπαρκτό και έντονο είναι το ενδιαφέρον εταιρειών πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού, όχι όμως μόνον τέτοιου αντικειμένου, για την εγκατάστασή τους στα Ιωάννινα το αμέσως επόμενο διάστημα και μάλιστα η πρόθεσή τους αυτή είναι ανεξάρτητη από την τύχη που θα έχει η προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου να δημιουργήσει το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η εγκατάσταση εταιρειών πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα την τελευταία επταετία είναι προφανές ότι αποτέλεσε τη μαγιά για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών του κλάδου για μία σειρά λόγων τους οποίους οι ίδιες οι εταιρείες αντιλήφθηκαν και αναγνώρισαν πολύ πριν η τοπική κοινωνία ή ακόμη και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντιληφθούν.
Ο λόγος για τον τοπικό «θησαυρό» που δεν είναι άλλος από το υψηλού επιπέδου προσωπικό των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι περιζήτητοι από τις εταιρείες αυτές δεν είναι μόνον οι απόφοιτοι, αλλά και οι προπτυχιακοί φοιτητές από το τρίτο κιόλας έτος των σπουδών τους.
Οι εξελίξεις με την προσπάθεια δημιουργίας στα Ιωάννινα ενός κόμβου τεχνολογίας είτε με είτε χωρίς το Πάρκο της Περιφέρειας Ηπείρου, έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις και ήδη μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τόσο στην ανάπτυξη λογισμικών πληροφορικής, όσο και σε άλλους τομείς όπως είναι των ασφαλίσεων, έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους προς την τοπική κοινωνία για να εγκατασταθούν, προσδοκώντας σε αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.
Αποδέκτης τέτοιου είδους ενδιαφέροντος έχει γίνει το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρός του Χριστόφορος Νίκου σε δηλώσεις που έκανε στο ITV και την «Ε».
Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ είναι το πρώτο από εκείνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είδαν τους αποφοίτους τους να γίνονται περιζήτητοι στην τοπική αγορά εργασίας με την εγκατάσταση των πρώτων εταιρειών τεχνολογίας στην περιοχή και το ενδιαφέρον αυτό εξακολουθεί να είναι έντονο ακόμη και σημερνά από εταιρείες που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στην περιοχή.
«Γινόμαστε αποδέκτες του έμπρακτου ενδιαφέροντος και αυτό αποτυπώνεται και στις επαφές που γίνονται με το Τμήμα μας για τη συνδιοργάνωση δράσεων, σεμιναρίων και άλλων και στη διερεύνηση των τρόπων πιθανής συνεργασίας. Μόλις το τελευταίο διάστημα μας έχουν προσεγγίσει δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον ασφαλιστικό κλάδο, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη (σ.σ πρόκειται πιθανότατα για την Chubb Insurance και ίσως και την Concentrix) αλλά και άλλες δύο μεγάλες εταιρείες που έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και επιθυμούν να διερευνήσουν την πιθανότητα εγκατάστασης στα Ιωάννινα. Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα, η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για 16.000 εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής σε ετήσια βάση, όμως οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων είναι μόλις 4.000, επομένως μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 κενές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε ο κ. Νίκου.
Καμία ανησυχία
για το Τμήμα
Η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου έχει ήδη δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΕΒΕ τα τελευταία χρόνια, προκαλούν την ανησυχία για το μέλλον Τμημάτων περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας. Παρότι δημοσιεύθηκαν κάποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις στον αθηναϊκό Τύπο από συμβούλους επαγγελματικής σταδιοδρομίας σχετικά με τις επιπτώσεις αυτές και σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταξύ αυτών και στο Μηχανικών Η/Υ ο κ. Νίκου αλλά και η διοίκηση του Τμήματος δε συμμερίζονται την ανησυχία αυτή. Αντίθετα μάλιστα όπως περιέγραψαν και σε ανακοίνωση που εξεδόθη, ως απάντηση στις λανθασμένες εκτιμήσεις, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιον κίνδυνο για μία σειρά λόγων.
«Παρότι το υπουργείο ορίζει κάθε χρόνο έναν αριθμό εισακτέων του Τμήματος άνω των 200 φοιτητών, εμείς επιλέξαμε την υψηλότερη ελάχιστη βάση του 1,20 ακριβώς για να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν αριθμό περίπου 100 εισακτέων, όσος είναι και ο μέγιστος αριθμός που μπορούμε να ικανοποιήσουμε για να διατηρήσουμε το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο με βάση και τις διαθέσιμες υποδομές, αλλά και την αναλογία μελών ΔΕΠ και φοιτητών.
Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτιμούμε όμως ότι το Τμήμα μας δε θα επηρεαστεί ούτε από αυτό, σε αντίθεση ίσως με κάποια άλλα Τμήματα των επαρχιακών πανεπιστημίων. Ο πρώτος λόγος είναι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί άλλο Τμήμα με αντίστοιχου επιπέδου πρόγραμμα σπουδών και αφετέρου επειδή το 70% περίπου των εισακτέων κάθε έτος προέρχεται από την περιοχή και δύσκολα θα επιλέξει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να γνωρίζει την ποιότητα των σπουδών του», ανέφερε ο κ. Νίκου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
16 Νοεμβρίου 2024 -
16 Νοεμβρίου 2024 Εκθεση γελοιογραφίας για την Παιδεία και τη Δημοκρατία
-
7 Νοεμβρίου 2024 Ελπίδες για αύξηση των εισακτέων την επόμενη χρονιά
-
7 Νοεμβρίου 2024 Δυναμική πορεία με ανοιχτές προοπτικές
-
6 Νοεμβρίου 2024 Ένα λεωφορείο από την Αποκεντρωμένη στο Πανεπιστήμιο
-
5 Νοεμβρίου 2024 Όταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεχωρίζει
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος