Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, με θέμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας της χώρας.
Στη συζήτηση που συμμετείχαν όλα τα κόμματα, η Μερόπη Τζούφη τοποθετήθηκε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς. Η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκόπιμη απαξίωση και συρρίκνωση του ΕΣΥ, με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστελέχωση και την έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ καυτηρίασε την κυβερνητική επιλογή για απογευματινά χειρουργεία με το ανάλογο τίμημα.
Μίλησε επίσης για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα πολλαπλά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΚΑΒ, ενώ υπογράμμισε πως σήμερα, 4 στους 10 πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες λόγω κόστους, αναμονών, αναστολής λειτουργίας κλινικών και έλλειψης υγειονομικού προσωπικού.
«Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι της καθημερινότητα, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, 4 στους 10 από τους συμπολίτες μας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας. Το διαθέσιμο εισόδημα δε φτάνει και το 60% των νοικοκυριών τα βγάζει πέρα μέχρι τη 19η μέρα του μήνα. Δηλαδή, οι πολίτες που πάσχουν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα, δε μπορούν να πατήσουν ούτε το «ποδαράκι» τους στις ιδιωτικές δομές υγείας.
Άρα η μόνη τους επιλογή είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που εσείς φροντίζετε να απαξιώνετε καθημερινά, να το συρρικνώνετε και να υποβαθμίζετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η πραγματικότητα είναι πως οι λίστες χειρουργείων είναι εδώ και δύο χρόνια ανενεργές και 100.000 χειρουργεία δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Παρόμοια στα νοσοκομεία Παίδων, δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν έχουν αντιμετωπίσει τα τακτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κι αυτό γιατί το 40% των χειρουργικών αιθουσών δε λειτουργεί γιατί λείπει προσωπικό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της.
«Την ίδια στιγμή έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία που οι κλινικές υπολειτουργούν ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Στα νησιά αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με μετακινήσεις προσωπικού. Τα στοιχεία φανερώνουν πως τον Ιούλιο του 2019 υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 79.122 μόνιμοι. Τέσσερα χρόνια μετά, με την χώρα να έχει βιώσει την πανδημία, το μόνιμο προσωπικό στον τομέα της υγείας είναι κατά 9.000 άτομα λιγότερο φθάνοντας τα 70.272 άτομα σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κρίση υποστελέχωσης του ΕΣΥ και τα μειωμένα εισοδήματα των υγειονομικών, το υπουργείο Υγείας απαντά με απογευματινά χειρουργεία. Χειρουργεία με κόστος από 300 έως 2.000€ που θα ξαναπληρώνει ο πολίτης για να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Χειρουργεία με το ίδιο αριθμητικά ανεπαρκές και εργασιακά εξουθενωμένο προσωπικό, με τις κλίνες νοσηλείας να μην φτάνουν και πολλές εφημερίες να ξεκινούν με ράντζα», πρόσθεσε.
Related Posts
-
-
25 Οκτωβρίου 2024 Αναβαθμίζονται 4 Κέντρα Υγείας στην Ήπειρο
-
9 Οκτωβρίου 2024 Η χώρα χρειάζεται στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία
-
-
26 Σεπτεμβρίου 2024 Αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζομένους
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.196)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος