Με γρήγορα βήματα, ώστε η υποδοχή των προσφύγων και ενδεχομένως και των μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας και Φύλαξης που θα δημιουργηθούν στην Ήπειρο, να γίνει με συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο και να αποφευχθούν φαινόμενα που πληγώνουν την ίδια την έννοια των ανθρωπισμού, αντίστοιχα με αυτά σε άλλες περιοχές της χώρας, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της κυβέρνησης, του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης και των δομών του κράτους, συναντήθηκαν για δεύτερη φορά εντός 24ώρου στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Μπορεί ο αρχικός στόχος της υπόδειξης συγκεκριμένων χώρων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων, να μην επιτεύχθηκε, καθώς ελάχιστοι ήταν οι δήμοι που φάνηκαν έτοιμοι για κάτι τέτοιο, ωστόσο δύο ήταν τα στοιχεία στα οποία αξίζει να σταθεί κάποιος.
Το πρώτο είναι το υψηλό αίσθημα ευθύνης των τοπικών αρχών και φορέων, ώστε να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα που υπάρχει γι’ αυτό και το δεύτερο η ανησυχία που εκφράστηκε σχεδόν από όλους τους δημάρχους της Ηπείρου για το εάν και κατά πόσον η Πολιτεία θα παράσχει χείρα βοηθείας, ή θα τους αφήσει μόνους, να προσπαθούν με τις δικές τους δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Πιθανοί χώροι
Καμία συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε σε προτάσεις ή υποδείξεις πιθανών χώρων για τα Κέντρα Φιλοξενίας, ωστόσο δεν έχει αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός για την αναζήτηση ανοιχτών χώρων, στους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.
Υπάρχουν βέβαια και κάποια βασικά ζητούμενα που έχουν να κάνουν με το συνολικό αριθμό των ατόμων που θα κληθεί να διαχειριστεί η τοπική κοινωνία, με το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα για τη φύλαξη και την υγιεινή των χώρων και κυρίως ποιος θα αναλάβει την κάλυψη του κόστους για τη λειτουργία των Κέντρων και της διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.
Κάποια από τα ερωτήματα αυτά απαντήθηκαν από τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Στέφου, που ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται κανείς δήμος και καμία περιφέρεια, πολύ περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες, να αναλάβουν το κόστος διαχείρισης των προσφυγικών ροών, αλλά αυτό θα γίνει οργανωμένα και συντεταγμένα με ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Το σημαντικό είναι, ότι συζητάμε και οργανωνόμαστε πριν έρθει το πρόβλημα σε εμάς και γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τόσο τον κ. Καχριμάνη, όσο και τον κ. Μπέγκα για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει. Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε, όπως και να έχει. Δεν ξέρουμε πόσες θα είναι οι προσφυγικές ροές, ούτε πόσα Κέντρα θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε στην Ήπειρο. Οι τοπικές κοινωνίες όμως και η αυτοδιοίκηση δε θα αναλάβουν κάποιο οικονομικό βάρος, πλην της βοήθειας που θα κληθούν να παράσχουν σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας», τόνισε ο κ. Στέφος.
Συντεταγμένες λύσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης της ΠΕΔ Ηπείρου, που προηγήθηκε, οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές με δημάρχους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον ανεπαρκή σχεδιασμό της κυβέρνησης, που προσπαθεί, όπως είπαν, να μεταθέσει τις ευθύνες στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
Από την άλλη, ο Αλ. Καχριμάνης τόνισε, ότι αποτελεί υποχρέωση κάθε φορέα της αυτοδιοίκησης να συνδράμει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο.
«Γίνονται διάφορες συζητήσεις ώστε να μην προκληθούν διάφορα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Δε θέλουμε να δούμε στην Ήπειρο εικόνες άλλων περιοχών, με μετανάστες να περιφέρονται ανεξέλεγκτα στους δρόμους, αλλά να δημιουργήσουμε τις υποδομές που πρέπει και πως σε αυτές θα γίνεται η προμήθεια του φαγητού, η καθαριότητα και άλλα. Σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτές που ζούμε, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
Στρατόπεδα πρότεινε
ο Θ. Μπέγκας
Την εκτίμηση, ότι οι καταλληλότεροι χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων τη δεδομένη χρονική στιγμή, για πολλούς λόγους, είναι τα στρατόπεδα, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να γίνει διασπορά των Κέντρων Φιλοξενίας σε όλη την περιφέρεια της Ηπείρου και να μην υπάρχει μεγάλος πληθυσμός σε μία ή δύο περιοχές.
«Δεν επιτρέπεται να στρουθοκαμηλίζει κανείς σε αυτή την κατάσταση γι’ αυτό συζητάμε ώστε η προσέλευση να γίνει οργανωμένα και όχι με άτακτο τρόπο. Δεν αποδεχόμαστε όμως τετελεσμένα από την Πολιτεία που θα πρέπει να μας απαντήσει για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας και της υγιεινής των χώρων. Η τελική επιλογή θα είναι της κυβέρνησης και όχι της αυτοδιοίκησης. Ζητάμε επίσης να ξεκαθαρίσει η Πολιτεία πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες που θα φιλοξενήσουμε εδώ, ποιας εθνικότητας και εάν υπάρχουν από διάφορες εθνικότητες, να διαχωριστούν. Όλοι οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και ο δήμος Ιωαννιτών που είναι και ο μεγαλύτερος να αναλάβει αναλογικά τη μεγαλύτερη ευθύνη», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Οι όροι της ΠΕΔ
Λίγη ώρα πριν τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, συνεδρίασε η διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου, σε κλίμα έντασης και με αρκετούς δημάρχους να εκφράζουν τις ενστάσεις και την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα έχει το προσφυγικό στις τοπικές κοινωνίες.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Λώλος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο συντονιστικό όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των δήμων και επίσης να διασφαλιστεί η εκ νέου απόδοση των χώρων, που θα γίνουν τα Κέντρα Φιλοξενίας στις τοπικές κοινωνίες, Ζητούν επίσης από την Πολιτεία να αναλάβει τη δέσμευση για την ίση κατανομή των προσφυγικών ροών και να ξεκαθαρίσει το ποιος θα αναλάβει την κάλυψη της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί, ώστε να μην επιβαρυνθεί άλλο η τοπική αυτοδιοίκηση.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος