Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 01:44
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Μαρτίου 2024
Επικαιρότητα

Αυξάνοντας τη γνώση, επενδύοντας στην έρευνα

Off

Για έβδομη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο, η ανοιχτή ενημερωτική δράση με τίτλο: «Εξερευνώντας τον εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας» από το Εργαστήριο Φυσιολογίας, τη Νευρολογική Κλινική, την Ακαδημία Νευροεπιστημών και την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η δράση είχε δύο θεματικές, η πρώτη εκ των οποίων απευθυνόταν σε μαθητές με στόχο την παρουσίαση με κατανοητό τρόπο της λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά και τη σημασία της δημιουργικής σκέψης.

Η δεύτερη θεματική απευθυνόταν σε ενήλικες στο πλαίσιο μίας ανοιχτής συζήτησης ανάμεσα σε νευροεπιστήμονες, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, πληροφορικούς και άλλους με θέμα την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα.

Ο επίκουρος καθηγητής Φυσιολογίας, νευρολόγος Κων. Τσάμης αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά, προσφέροντας κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό ως προς την παρεχόμενη γνώση για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Νευρολογίας Σπυρ. Κονιτσιώτης που πρόσθεσε, πως εκτός από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα γύρω από τις λειτουργίες του εγκεφάλου, καθώς μέσα από αυτήν θα προκύψουν νέες θεραπείες.

Μεταξύ των μαθητών που παρακολούθησαν την εκδήλωση και μαθητές του Ζωγράφειου Γυμνασίου – Λυκείου με την βιολόγο Κατερίνα Γκιάκα, να κάνει λόγο για μία μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να ενημερωθούν για τις λειτουργίες του εγκεφάλου με έναν πρωτότυπο τρόπο.

«Δεν υπάρχει ντέρμπι με

την Τεχνητή Νοημοσύνη»

Από τη συζήτηση όμως δε θα μπορούσε να απουσιάζει και το μεγάλο θέμα των τελευταίων ετών που δεν είναι άλλο από το πόσο και με ποιον τρόπο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να καθορίσει νέες εξελίξεις σχετικά με την έρευνα γύρω από τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν αντίστοιχα ο Καθηγητής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπυρ. Κονιτσιώτης και ο επίκουρος καθηγητής Φυσιολογίας, νευρολόγος Κωνσταντίνος Τσάμης.

«Ποτέ δε θα είναι ντέρμπι η αναμέτρηση του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνητή Νοημοσύνη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μία μοναδική ικανότητα με λίγα δεδομένα να δημιουργεί συνδέσεις και συσχετισμούς που κανένα μηχάνημα και καμία εφαρμογή δε μπορεί. Από την άλλη, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, κάτι που δε μπορεί να κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Νομίζω όμως, ότι περισσότερο υποστηρικτικά θα έρθει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ο συνδυασμός αυτός θα είναι τέλειος», ανέφερε ο κ. Κονιτσιώτης.

«Στην αρχή ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Βλέποντας όμως τις δυνατότητες που έχει και με τη συνεργασία των πιο ειδικών, καταλάβαμε ότι το μέλλον κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι Θετικές Επιστήμες και οι Επιστήμες Υγείας θα ανοίξουν νέους ορίζοντες με την Τεχνητή Νοημοσύνη και χρειάζεται σύνεση για να πάμε ένα βήμα πιο μακριά για να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα συμπεράσματα αυτά να τα αξιοποιήσουμε στην ανάπτυξη νέων θεραπειών», τόνισε ο κ. Τσάμης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ