Την ανησυχία, την αγωνία και τους έντονους προβληματισμούς για τις σοβαρές επιπτώσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια που θα έχει η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εξέφρασαν για μία ακόμη φορά σε ανοιχτή εκδήλωση τα μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΕΗΜ, το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο ανήμερα της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση ενός έτους από το δυστύχημα των Τεμπών, αποτέλεσε την αφορμή και την ευκαιρία για την κατάθεση εκ νέου των προβληματισμών που αναπτύσσονται σχετικά με το ζήτημα. Στην αρχή της εκδήλωσης μάλιστα, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των 57 θυμάτων.
Από τον Σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόσο ο πρόεδρος Αλ. Τζάλλας, όσο και ο Λάμπρος Φλιτούρης, μέλος του Δ.Σ αντίστοιχα, μετέφεραν την αγωνία της ακαδημαϊκής κοινότητας για το μέλλον του ιδρύματος και τις επιπτώσεις που θα έχει η υποβάθμιση των σπουδών και της ποιότητας εκπαίδευσης συνολικά σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, όπως όμως και στην τοπική κοινωνία.
«Οι νέες διατάξεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον του πανεπιστημίου γιατί σε ένα περιβάλλον ήδη υποστελεχωμένο με ελλιπή χρηματοδότηση, αυτό που ετοιμάζεται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης λόγω της μη παροχής ίσων ευκαιριών επιλογής στους υποψηφίους φοιτητές σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι προφανές, ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον του δικού μας πανεπιστημίου», ανέφερε ο κ. Τζάλλας.
Οι πρυτανικές αρχές
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο αντιπρύτανης Ξενοφών Μπήτσικας μεταφέροντας τη θέση και άποψη των πρυτανικών αρχών και του Συμβουλίου Διοίκησης, ότι μπορεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μην έχει να φοβηθεί τίποτε από τον ανταγωνισμό με τα μη κρατικά, ωστόσο είναι οι συνθήκες εκείνες που έχουν υποβαθμιστεί σε επίπεδο υποδομών, στελέχωσης και χρηματοδότησης που δημιουργούν την επιπρόσθετη ανησυχία. «Και όταν λέμε για υποδομές, δεν εννοούμε μόνον τις υποδομές της πανεπιστημιούπολης, στις αίθουσες, στα εργαστήρια, στις Εστίες και αλλού, αλλά συνολικά στην πόλη και γενικά για το κόστος ζωής για έναν φοιτητή που επιλέγει να σπουδάσει στην πόλη μας, προερχόμενος από τη Αθήνα. Με την έννοια αυτή, θεωρούμε, ότι υπάρχει μία άνιση μεταχείριση σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου όπως και για παραμέτρους που σχετίζονται με τα κριτήρια επιλογής διδακτικού προσωπικού και τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών», τόνισε ο κ. Μπήτσικας.
Το «όχι» της Ιατρικής Σχολής
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπυρ. Κονιτσιώτης επισήμανε πως μέχρι πρότινος ανήκε σε εκείνους τους ακαδημαϊκούς που τάσσονταν υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, πλην όμως μελετώντας το νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του και γενικότερα και ειδικότερα για την Ιατρική Σχολή, δε μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι το νομοσχέδιο θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο σύνολο των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Επέμεινε ιδιαίτερα δε, στον διχασμό της κοινωνίας, υπέρ ή κατά των μη κρατικών ΑΕΙ, όπως επίσης και στο ότι και η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητές εμφανίζονται διχασμένοι.
Ολοκλήρωσε δε, την τοποθέτησή του με την ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής που αναφέρει:
«Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προσεγγίζονται µε όρους αγοράς, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν και να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στην Ελληνική Κοινωνία και στους φοιτητές τους, στραγγαλισμένα σε ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο, χωρίς ουσιαστική αυτονομία και με σοβαρές ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κρίνεται ως μία βεβιασμένη κίνηση, με ελάχιστο και δυσανάλογα περιορισμένο χρόνο διαβούλευσης σε σχέση με τη σπουδαιότητα του θέματος, για την οποία έχουν διατυπωθεί, εκτός των άλλων, και σοβαρές ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητά της.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, προβλέποντας μη ισότιμες διαδικασίες επιλογής καθηγητών και φοιτητών, και ενέχει σοβαρό κίνδυνο αποψίλωσης από προσωπικό των ήδη υποστελεχωμένων περιφερειακών Πανεπιστημίων. Προτεραιότητα της Πολιτείας, στην παρούσα χρονική στιγμή, θα έπρεπε να αποτελεί η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ενίσχυση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε ανθρώπινο δυναμικό, σε φοιτητική μέριμνα και σε κτιριακές και ερευνητικές υποδομές, και όχι η δημιουργία νέων μη κρατικών δομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
-
9 Φεβρουαρίου 2024 Ισχυρή φωνή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
-
26 Ιανουαρίου 2024 Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο επίκεντρο εξελίξεων
-
18 Ιανουαρίου 2024 Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την κινητοποίηση ενάντια στα μη κρατικά ΑΕΙ
-
12 Ιανουαρίου 2024 Νεανικό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος