Κοινοί είναι οι προβληματισμοί για το μέλλον των δημόσιων πανεπιστημίων τα επόμενα χρόνια, με την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, πλην όμως, οι προβληματισμοί αυτοί εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο.
Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπου το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην ημερήσια διάταξη, σε μία συζήτηση πάντως που κατά κοινή ομολογία, σε αντίθεση με προηγούμενες, έγινε με απόλυτα πολιτισμένο τρόπο και επιχειρήματα από κάθε πλευρά. Οι προβληματισμοί εντείνονται και αφορούν περισσότερο στο μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ήδη έχει χάσει ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, και αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, την επόμενη τριετία, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την τοπική κοινωνία σε επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας, όπως όμως και σε οικονομικό επίπεδο.
Τα ζητήματα αυτά βέβαια έχουν τεθεί από κάποιους φορείς εδώ και πολύ καιρό, πριν ακόμη η Κυβέρνηση προωθήσει το σχέδιό της για την ψήφιση του νομοσχεδίου, όμως στην πόλη των Ιωαννίνων και όχι μόνο, κάποιοι έκαναν πως δεν αντιλαμβάνονται αυτό που πρόκειται να έρθει…
Η αγωνία και οι προβληματισμοί για το μέλλον του Πανεπιστημίου εκφράστηκαν από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων, με την περιφερειακή αρχή ωστόσο και την παράταξη ΦΩΣ με τον Λ. Γεωργόπουλο να ακολουθούν εν τέλει μία διαφορετική τακτική στη λογική πως οι τοπικοί φορείς δεν μπορούν να αντιταχθούν σε αυτό που δεδομένα θα γίνει, αλλά μπορούν να επικεντρωθούν αφενός στη θέσπιση αυστηρών ακαδημαϊκών κριτηρίων για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ και αφετέρου στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόταση της περιφερειακής αρχής, με τον Αλ. Καχριμάνη να υιοθετεί μία φράση ενός Έλληνα ακαδημαϊκού, ότι «η Ελλάδα δε μπορεί να παραμείνει ένα νησί σε μία θάλασσα που αλλάζει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε όλον τον πλανήτη».
Παραδέχθηκε ωστόσο πως η ανησυχία και οι προβληματισμοί της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φοιτητών, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια αλλά και χιλιάδων οικογενειών με παιδιά που είτε δίνουν φέτος εξετάσεις είτε τα επόμενα χρόνια, έχουν ισχυρά ερείσματα.
«Συμφωνούμε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα των κριτηρίων ίδρυσης των μη κρατικών παραρτημάτων των πανεπιστημίων αλλά παράλληλα με την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια και την ενίσχυσή τους με προσωπικό. Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν αντικίνητρα για την υπερσυγκέντρωση των μη κρατικών ΑΕΙ σε συγκεκριμένες πόλεις για να αποφευχθεί η συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σημεία, όμως το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.
Η αντιπολίτευση και οι
εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου
Ο Σάββας Δημητριάδης ήταν ο εισηγητής για το «Κοινό των Ηπειρωτών» λέγοντας πως η ίδρυση των ιδιωτικών
πανεπιστημίων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως των Ιωαννίνων. Για την παράταξη «Ήπειρος Όλον» τοποθετήθηκε ο Άλκης Παπαχρηστάκης που είπε πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει σύντομα σε κλείσιμο Σχολών και τμημάτων στα κρατικά ΑΕΙ.
Ο Γ. Πρέντζας από τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε, ότι η μοναδική λύση απέναντι στο νομοσχέδιο είναι η απόσυρσή του γιατί διαφορετικά, τα δημόσια πανεπιστήμια θα μπουν στη διαδικασία του αργού θανάτου.
Για προσπάθεια εκβιασμού από την Κυβέρνηση με την παράκαμψη του άρθρου 16 και τη μη αναθεώρησης του Συντάγματος έκανε λόγο η Μάγδα Τάτση από τους Ορίζοντες Ηπείρου.
Διαφορετική θέση εξέφρασε ο Λ. Γεωργόπουλος από την παράταξη ΦΩΣ, λέγοντας πως πράγματι οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, αλλά επειδή πρόκειται για μία εξέλιξη, η πορεία της οποίας είναι προδιαγεγραμμένη με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η τοπική κοινωνία και οι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πρέπει να δουν την εξέλιξη αυτή ως μία «χρυσή ευκαιρία» για την μελλοντική του αναπτυξιακή προοπτική.
Το λόγο πήραν ακόμη εκπρόσωποι δύο Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ ο Λάμπρος Φλιτούρης και η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Ολυμπία Τσαπάρη.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος