Ένα πρώτο μήνυμα ότι η διαδικασία που έχει επιλέξει ο δήμος Ιωαννιτών και η οποία ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τη Δημοτική Επιτροπή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο έργο ολοκλήρωσης του μεγάλου δακτυλίου, δεν πρόκειται να βρει, εύκολα τουλάχιστον, θετική αποδοχή και χρηματοδότηση από τη Διαχειριστική Αρχή, έστειλε ο περιφερειάρχης Ηπείρου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής.
Μιλώντας παρεμπιπτόντως για το ζήτημα, με αφορμή ένα άλλο έργο αντίστοιχης προτεινόμενης παρέμβασης με χαλικοπασάλους στην περιοχή της Άρτας, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως σε περιπτώσεις όπου το υπέδαφος παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια και ρευστοποιήσεις στρώσεων, η μέθοδος των χαλικοπασάλων, δεν είναι η πλέον κατάλληλη. Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής είπε πως «με χαλικοπασάλους δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει το έργο και μια ζωή θα το πληρώνουμε».
Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Επιτροπή μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την εισήγηση της Τεχνικής υπηρεσίας που κάνει λόγο για βελτίωση του υπεδάφους στον υγρότοπο «Τσαμαρά», και την κατασκευή τυπικού επιχώματος, κατόπιν νέων, συμπληρωματικών, γεωτεχνικών ερευνών.
Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της υποβολής της νέας πρότασης από τον δήμο Ιωαννιτών προς τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία είχε αντιταχθεί και πριν από μερικούς μήνες στην προηγούμενη πρόταση του δήμου Ιωαννιτών, επί της δημοτικής αρχής Παπαγεωργίου τότε, με την ίδια επιχειρηματολογία, επικαλούμενη επίσης και το αυξημένο κόστος της τεχνικής παρέμβασης.
Δύσκολα για
το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ
Στην ίδια συνεδρίαση και στο αρχικό της σκέλος εκτός ημερήσιας διάταξης, ο κ. Καχριμάνης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πρέντζα τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξή στην υπόθεση της αναβάθμισης του ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ, αλλά το διαθέσιμο ποσό για τις δομές υγείας από το ΠΕΠ Ηπείρου είναι 15 εκ. ευρώ, που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση, ούτε θα διατεθεί για το ΤΕΠ, που απαιτεί ποσό 22 εκ. ευρώ με βάση την αρχική μελέτη και 13 εκ. ευρώ εάν υιοθετηθεί μία πιο συντηρητική ως προς το κατασκευαστικό σκέλος, άποψη.
Άλλος κόβει,
άλλος μαζεύει
Στα εκτός ημερήσιας διάταξης ζητήματα επίσης, ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε «λάθος» της σύμβαση μεταξύ Υπ. Περιβάλλοντος και ιδιώτη για την κοπή και απομάκρυνση των άρρωστων πλατάνων με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους από τα ποτάμια της περιοχής, καθώς στην πράξη γίνεται η μισή δουλειά με βάση τη σύμβαση και η άλλη μισή που είναι η απομάκρυνση των κορμών που καταλήγουν στο ποτάμι και συνήθως δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και για τις γέφυρες και για πλημμυρικά φαινόμενα, γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. «Έχουμε επέμβει στον Λούρο, τον Αχέροντα, τον Καλαμά και αλλού, παρότι το ΥΠΕΝ έχει υπογράψει σύμβαση με ιδιώτη ανάδοχο που δεν τα απομακρύνει όμως όλα τα άρρωστα δένδρα και έρχεται τώρα το Δασαρχείο και καλεί την Περιφέρεια να κάνει τη δουλειά που δεν οφείλει να την κάνει. Αν όμως πούμε κι εμείς ότι δεν το κάνουμε θα κινδυνέψουν γέφυρες από τα φερτά υλικά και θα έχουμε πολλές πλημμύρες», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
16 Νοεμβρίου 2024 -
15 Νοεμβρίου 2024 Η ώρα της τελικής απόφασης για τον μεγάλο δακτύλιο
-
16 Οκτωβρίου 2024 Προαναγγελία απαντήσεων και στοιχείων για τον Γράμμο
-
9 Οκτωβρίου 2024 «Κάνουμε όσα έργα κάνουν όλες μαζί οι περιφέρειες»
-
8 Οκτωβρίου 2024 Ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να γίνουν έλεγχοι
-
28 Σεπτεμβρίου 2024 Οδικός χάρτης για το δίκτυο φυσικού αερίου
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος