Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν στις 30 Ιανουαρίου από την ημέρα που ο 21χρονος Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος έχασε τη ζωή του μετά από ένα τραγικό δυστύχημα στα Τζουμέρκα έπειτα από μια μεγάλη πτώση που είχε, ενώ έκανε σκι.
Η απώλεια της ζωής του Ερμή όμως, καταγράφηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο ως ένας θάνατος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η χώρα μας διέθετε έναν μηχανισμό εναέριας διάσωσης παρόμοιο με αυτούς που λειτουργούν εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Η καθυστέρηση στην απομάκρυνσή του από το βουνό με ελικόπτερο βαρέως τύπου του Πολεμικού Ναυτικού, για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο Χατζηκώστα που εφημέρευε και η οποία τελικά έγινε μετά από πέντε ώρες, χωρίς καμία προνοσοκομειακή φροντίδα στο ελικόπτερο, ήταν το δεύτερο και το μοιραίο χτύπημα για τον Ερμή που έχασε τη ζωή του ως πολυτραυματίας με ακατάσχετη αιμορραγία και πολλαπλά κατάγματα.
Ο θάνατος του Ερμή συγκλόνισε την πανελλήνια κοινή γνώμη και συζητήθηκε σε διεθνές επίπεδο με την ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να αντιλαμβάνονται τα τεράστια κενά στην επείγουσα προστασία της ζωής και την απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί και στη χώρα μας ο μηχανισμός εναέριας διάσωσης. Ο αγώνας βέβαια για να γίνει αυτό που δεν σκέφτηκε και δεν υλοποίησε ποτέ μέχρι σήμερα, η ελληνική Πολιτεία ξεκίνησε από τους γονείς του Ερμή, τον Γιάννη και τη Μαρίνα αντίστοιχα, που με χιλιάδες εθελοντές συγκρότησαν τη διαδικτυακή ομάδα Theofanis Ermis Connecting Us με σκοπό να στηρίξει αυτόν τον αγώνα.
Ένας αγώνας για το αυτονόητο που όπως αναφέρει η Υπαπαντή Βάλβη, δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας που μίλησε στο ITV έχει γίνει ιερός σκοπός για τα μέλη της ομάδας και χιλιάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό.
Το Νοέμβριο του 2022 ψηφίστηκε ο Νόμος 4989/22 για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης για να ακολουθήσει μία μεγάλη περίοδος παρεμβάσεων και προσπάθειας βελτίωσης του Νόμου για να φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2023 όπου με τον Νόμο 5075 ο Νόμος τροποποιήθηκε.
«Μια καλή αρχή»
οι έξι βάσεις
Η βασική πρόβλεψη του Νόμου, όπως ανέφερε η κα Βάλβη κάτι που αποτελεί άλλωστε και κύριο ζητούμενο είναι η ναύλωση ελικοπτέρων και πληρωμάτων για τις έξι βάσεις ελικοπτέρων που προβλέπονται τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο. Η ομάδα εκτιμά πως οι έξι βάσεις και η ακτίνα της δράσης που προβλέπεται για κάθε ελικόπτερο, δεν επαρκεί καθώς το κρίσιμο στοίχημα σε επείγουσες περιπτώσεις διάσωσης είναι ο χρόνος ανταπόκρισης του ελικοπτέρου που δε θα πρέπει να καλύπτει μεγάλη απόσταση αλλά να φτάνει όσο γίνεται γρηγορότερα στο σημείο που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας.
«Μιλάμε για έξι βάσεις στην αρχή, με τη δική μας πρόταση όπως προκύπτει μέσα από εισηγήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο καλύτερα από τον καθένα, είναι να έχουμε σε πλήρη λειτουργία όταν ο Μηχανισμός θα είναι πλήρως ανεπτυγμένες, 22 βάσεις ελικοπτέρων. Η παρανόηση που γίνεται, αφορά το ότι εμείς δε μιλάμε μόνο για διάσωση στο βουνό, σε περιπτώσεις όπως του Ερμή, αλλά για να καλυφθούν όλα τα επείγοντα περιστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων γίνονται στον αστικό ιστό. Χάνονται ζωές στην άσφαλτο ή στη διακομιδή λόγω καθυστέρησης από την κίνηση των οχημάτων, λόγω της απόστασης που πρέπει να διανυθεί από το ασθενοφόρο, ενώ μικρά και ευέλικτα ελικόπτερα όπως αυτά που χρησιμοποιούν στις περισσότερες χώρες μπορούν να εκτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αντικείμενο αυτό», ανέφερε η κα Βάλβη.
Η παραπάνω προσέγγιση εξηγεί όπως πρόσθεσε και το ότι η ομάδα αποδέχεται την πρόταση που τελικά συμπεριλαμβάνεται στο Νόμο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την καθοριστική εμπλοκή και του ΕΚΑΒ στις ελικοδιασώσεις.
«Αυτό που εμείς λέμε, είναι πως το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του Νόμου το 2022 και το ακόμη μεγαλύτερο έγινε με το νέο Νόμο του 2023. Είναι μία καλή αρχή για να υλοποιηθεί ο Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα μας και το συντομότερο δυνατό να αποκτήσουμε αυτή τη δυνατότητα που διαθέτουν εδώ και δεκαετίες άλλες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι τελικά θα τα καταφέρουμε, στη μνήμη του Ερμή και για να μη βρεθεί καμία άλλη οικογένεια να θρηνήσει δικό της άνθρωπο σε παρόμοιες καταστάσεις», ανέφερε η κα Βάλβη.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος