Η αλλαγή των συσχετισμών στο δημοτικό συμβούλιο με τη συντριπτική πλειοψηφία πλέον να ανήκει στη δημοτική αρχή που δεν έχει τη χρεία συμμαχιών ή ψήφων για να περάσει τις αποφάσεις της, εξηγεί εν πολλοίς και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2024 στο δημοτικό συμβούλιο.
Από τη στιγμή που η εισήγηση ήταν γνωστή από την περασμένη εβδομάδα και την Δημοτική Επιτροπή, για το ύψος των αυξήσεων που φτάνει κατά περίπτωση έως και στο 35%, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έγινε με πολιτικούς όρους και όπως αναμενόταν επικεντρώθηκε στο αν οι αυξήσεις αποτελούν πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής ή αναγκαιότητα λόγω της κατάστασης στην οποία παρέλαβε τα οικονομικά του δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ενδεικτικό επίσης του κλίματος που διαμορφώθηκε σε σχέση με την μεγάλη αύξηση, ήταν και οι χλιαρές σε σχέση με το παρελθόν, αντιδράσεις από συνδικαλιστικά σωματεία, και οργανώσεις, οι οποίες εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του ΕΚΙ και βουλευτή του ΚΚΕ κ. Έξαρχο και την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
Ένα κλίμα στη συνεδρίαση που δε θύμιζε σε τίποτε την πολεμική ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του Σώματος στις αρχές της θητείας του εκλιπόντος Ελισάφ όταν κλήθηκε να αποφασίσει επί του τρόπου αποκομιδής και εν γένει της λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας. Παρόλα αυτά, όπως ήταν φυσικό υπήρξε αντιπαράθεση με πολιτικούς όρους και επιχειρήματα μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης με την πρώτη να επιρρίπτει την ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία παρέλαβε τα οικονομικά στο επίπεδο των ανταποδοτικών στην προηγούμενη δημοτική αρχή, τη δε αντιπολίτευση να επισημαίνει πως πρόκειται για την έμπρακτη απόδειξη της κρυφής ατζέντας που έχει η δημοτική αρχή του κ. Μπέγκα που με το «καλημέρα» επιβάλει ένα χαράτσι στους πολίτες.
Στον αντίποδα θέση στη μάχη των χαρακωμάτων πήραν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης βάζοντας όμως στην ίδια ζυγαριά τις ευθύνες τόσο της σημερινής, όσο και της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Η επιχειρηματολογία
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Γ. Γιώτη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Θ. Γιωτίτσας και ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας παραδέχθηκαν πως βρίσκονται σε μία δυσχερή θέση να λάβουν αποφάσεις που ζημιώνουν τους πολίτες, όμως η ευθύνη βαρύνει την προηγούμενη δημοτική αρχή που προτίμησε να μετακυλήσει την ευθύνη στη νέα διοίκηση. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καλυφθεί είναι περίπου 3 εκ. ευρώ με τον δήμο να δεσμεύσει μία δόση ΚΑΠ ύψους 1,5 εκ. για να μην γίνουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
Μετά τη διατύπωση ερωτημάτων ακολούθησαν οι απαντήσεις των αντιδημάρχων και στη συνέχεια το λόγο πήραν ο κ. Έξαρχος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κα Κιοσσέ αντίστοιχα, ζητώντας από το Σώμα να μην εγκρίνει την εισήγηση που θα φέρει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τους δημότες και τις επιχειρήσεις.
Η κόντρα σε πολιτικό επίπεδο
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση είχε αναμφίβολα η συζήτηση με πολιτικούς όρους που ακολούθησε με τον κ. Παπαγεωργίου να κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως έχει κρυφή ατζέντα για να επιβάλει ένα νέο χαράτσι στους δημότες. Αφού υπερασπίστηκε τις αποφάσεις επί της δικής της θητείας και τη μείωση των δημοτικών τελών που είχε επιτύχει η παράταξη «Νέα Εποχή» επιτέθηκε με δριμύτητα και σε βάρος της παράταξης «Ιωάννινα 2023» και στην κα Καλογιάννη.
«Οι παρατάξεις “Ενότητα Πολιτών” και “Ιωάννινα 2023”, ως ενιαία αντιπολίτευση, βρέθηκαν απέναντι σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Έκαναν επίδειξη δύναμης και ισχύος σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών. Η δημοτική αρχή με την απόφασή της να επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη αποδεικνύει ότι δεν έχει προτάσεις ούτε και λύσεις για τα δύσκολα. Ο σημερινός δήμαρχος ακολουθεί την τακτική των αυξήσεων που εφήρμοσε και στον ΦΟΔΣΑ», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.
Περισσότερες ευθύνες στην προηγούμενη δημ. αρχή επέρριψε η κα Καλογιάννη κάνοντας λόγο για μία κατάσταση προδιαγεγραμμένη, με βάση την ανεπάρκεια της προηγούμενης διοίκησης του δήμου. Πρότεινε πάντως τη σύνταξη ενός έκτακτου σχεδίου δραστικής μείωσης των ανταποδοτικών τελών, κάτι που δεδομένα πάντως δε μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση, αλλά σε βάθος χρόνου.
Ο Νικ. Γκόντας είπε πως κανείς δε θέλει αυξήσεις, από την άλλη όμως υπάρχουν και οι ανάγκες των πολιτών που πρέπει να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Για μία κακή αρχή της δημ. αρχής και επίσης για μία κακή προηγούμενη διοίκηση έκανε λόγο ο Παντ. Κολόκας που καταψήφισε την εισήγηση όπως επίσης και η Όλυ Τσουμάνη που αντιπρότεινε μεγάλες αυξήσεις στα τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η απάντηση του δημάρχου
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση πριν την ψήφιση των τελών που έγινε κατά πλειοψηφία, ο κ. Μπέγκας επέμεινε πως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου για την κακή διαχείριση και στον τομέα των απορριμμάτων και σε αυτόν της ενεργειακής εξοικονόμησης.
«Οι λόγοι της αύξησης των δημοτικών τελών είναι γνωστοί. Ενεργειακό κόστος και σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα το τέλος ταφής. Και για τα δύο υπήρχαν τρόποι αντιμετώπισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πλην όμως δεν ενήργησαν ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση. Δέσμευσή μας είναι τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε μείωση τελών και βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
25 Σεπτεμβρίου 2024 -
23 Αυγούστου 2024 Υψηλές εντάσεις με φόντο τη διαχείριση των απορριμμάτων
-
5 Ιουλίου 2024 Πυροδότησε ένταση το θέμα των εκδηλώσεων
-
5 Ιουλίου 2024 Ο ποδηλατόδρομος για το Πέραμα έφερε και διαφωνίες
-
5 Ιουλίου 2024 Προτεραιότητα τα έργα για δίκτυα ύδρευσης
-
21 Ιουνίου 2024 Κριτική για τις διακοπές υδροδότησης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος