Στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Θεσσαλονικέων Συναγωγές. Άγνωστες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας», που εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ισαάκ Σαλτιέλ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.
Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από τις 59 Συναγωγές και τα προσευχητάρια που λειτουργούσαν διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη προπολεμικά μόνο η Συναγωγή Μοναστηριωτών διασώζεται σήμερα, επειδή λειτουργούσε ως αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Επισήμανε ακόμη ότι όπως φανερώνεται από τον τίτλο της, η παρούσα έκθεση διαφέρει από προηγούμενες, καθώς η προσέγγιση της ιστορίας των Συναγωγών είναι ανθρωποκεντρική μιας και οι μικροϊστορίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, πάντοτε με άξονα εξέτασης ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις Συναγωγές, βρίσκονται στο επίκεντρο και λειτουργούν ως η αφετηρία για την προσέγγιση άγνωστων όψεων της καθημερινής ζωής των Θεσσαλονικέων Εβραίων. Κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι οι δύο Συναγωγές που λειτουργούν σήμερα, εκτός από τις θρησκευτικές ανάγκες της Κοινότητας, γίνονται τόποι κατανόησης και αποδοχής του «Άλλου» μιας και τις επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά μαθητές από σχολεία από όλη την Ελλάδα και σπουδαστές από το εξωτερικό. Στη συνέχεια η επιστημονική υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ξένια Ελευθερίου μίλησε για το περιεχόμενο της έκθεσης, αναφερόμενη στις τρείς μεγάλες Συναγωγές της πόλης ξεκινώντας από την Ταλμούδ Τορά Αγκαντόλ τον 16ο αιώνα, την Μπεθ Σαούλ τον 19ο αιώνα και καταλήγοντας στην Μοναστηριωτών που λειτουργεί από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Η οργάνωση, η επιμέλεια και η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με επιστημονικό σύμβουλο τον Δρα Ηλία Μεσσίνα, ο οποίος παρουσίασε ζωντανά δύο ψηφιακές εφαρμογές που σχεδίασε με δύο χάρτες της πόλης, πριν και μετά το 1940. Μέσα από τους χάρτες αυτούς το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει διαδραστικά την αποτύπωση της τεράστιας πολιτισμικής καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλονίκη εξαιτίας του Ολοκαυτώματος, σε ό,τι αφορά τις Συναγωγές της πόλης, μέσα από πλήθος ιστορικών πληροφοριών και φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο Δρος Ηλία Μεσσίνα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 31 Μαΐου 2024. Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (www.jmth.gr), Αγίου Μηνά 11, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00 Τετάρτη: 09:00-14:00 και 17:00-20:00 Κυριακή: 10:00-14:00.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος