Μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με την Ειδική Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του ΥΠ.ΕΣ. Μαριάνθη Δημοπούλου.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, Γεωπόνος και Πρόεδρος του Δ.Σ., η Ηλιάνα Τσολιού, Κτηνίατρος και Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. και η Βασιλική Ζαφειροπούλου, επίσης Κτηνίατρος, μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
Στη διάρκεια της συζήτησης η αντιπροσωπεία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. όπως αναφέρει και ανακοίνωσή του, επανέλαβε τις θέσεις του Επιμελητηρίου για την αδυναμία του Ν. 4830/2021 να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και να εξασφαλίσει την υγεία και την ευζωία τους, σύμφωνα με τους κανόνες της Κτηνιατρικής Επιστήμης.
Οι θέσεις
Συνοπτικά το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επανέλαβε πως:
«Διαφωνεί με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς και του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς επέρχεται διάσπαση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού. Η καταγραφή και η υγεία των ζώων συντροφιάς δεν μπορεί να ανάγεται σε γραφειοκρατικό-τεχνικό θέμα ενώ, παράλληλα, η αποδυνάμωση της δημόσιας κτηνιατρικής επιτήρησης ανεβάζει τα επίπεδα κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία. Η ευζωία και η υγεία των ζώων είναι έννοιες αλληλένδετες και δεν μπορούν να διαχωρίζονται με «διοικητικές πράξεις» και να επιτηρούνται από ξεχωριστά υπουργεία.
– Θεωρεί πως ο Ν. 4830/2021 προωθεί την εμπλοκή Ν.Π.Ι.Δ. και Μ.Κ.Ο. στην υπογραφή συμβάσεων με τους δήμους για την ανάληψη των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων. Επιπρόσθετα, λείπει το νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο και τη λογοδοσία των παραπάνω Μ.Κ.Ο. που θα διαχειριστούν δημόσιους πόρους (κονδύλια και δομές) και θα γίνουν εργοδότες των ιδιωτών – κτηνίατρων χωρίς κανέναν έλεγχο (συνθήκες εργασίας, αμοιβές κ.ο.κ.). Συνεπώς, απαιτείται πλήρες και ασφαλές νομικό πλαίσιο για τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο των εν λόγω οργανώσεων, οι οποίες μάλιστα προβλέπεται να «πολλαπλασιαστούν» το επόμενο διάστημα.
– Οι Κτηνίατροι, χρόνια τώρα, μάχονται υπέρ της στείρωσης των ζώων συντροφιάς, επισημαίνοντας τα οφέλη της και υποδεικνύοντας την κατάλληλη ηλικία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη πρώτα την υγεία του ζώου. Η αντίθεσή τους σήμερα στο Ν. 4830/2021 έγκειται στην υποχρεωτικότητα των στειρώσεων, ως οριζόντιο μέτρο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η ατομική υγεία του ζώου, ο βαθμός επέμβασης σε ένα είδος ζώου κ.ο.κ.
– Η λήψη του γενετικού υλικού (ως αντίμετρο για την υποχρεωτική στείρωση) και η αποστολή του σε τράπεζα γενετικού υλικού όχι μόνο δε θα έχει αποτέλεσμα (καθώς δεν υπάρχει ανάλογο διεθνές-αποτελεσματικό προηγούμενο) αλλά ως διαδικασία ρίχνει όλη την ευθύνη στους κτηνίατρους, αποζημιώνοντάς τους με μια πενιχρή αμοιβή. Αντ’ αυτού, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και την πανελλαδική, συντονισμένη πληροφόρηση των ιδιοκτητών τους για την αναγκαιότητα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή.
– Η λειτουργία της Τράπεζας γενετικού υλικού στην Ακαδημία Αθηνών και ο παραγκωνισμός των δυο Κτηνιατρικών Σχολών της χώρας, καθώς και το υψηλό κόστος δημιουργίας της σε καιρούς που η «δημόσια επιστημονική έρευνα» υποχρηματοδοτείται, ήταν άλλη μια πτυχή που έθιξε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Διότι, αν η πραγματική αιτία λειτουργίας της τράπεζας γενετικού υλικού δεν είναι ο έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων αλλά «η επιστημονική έρευνα των ολίγων», τότε η επιστημονική δεοντολογία απαιτεί την «συναίνεση των πολλών κτηνιάτρων του πεδίου» και δεν πρέπει να επιβάλλεται δια νόμου η συμμετοχή τους.
– Όλα τα ζώα συντροφιάς πρέπει να σημαίνονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Οι κτηνίατροι ενημέρωναν και εξακολουθούν να ενημερώνουν για την υποχρεωτικότητα της σήμανσης, αλλά δεν μπορούν να καταστούν «νομικά υπόλογοι». Κάθε ζώο έχει δικαίωμα στην κτηνιατρική περίθαλψη και φροντίδα, ανεξάρτητα αν έχει σημανθεί ή όχι και ο κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει, χωρίς να διώκεται με πρόστιμο.
– Στα τεχνικά θέματα του ΕΜΖΣ, επισημάνθηκε από πλευράς του Επιμελητηρίου πως ένα μήνα μετά την λειτουργία του και η Ειδική Γραμματεία δεν έχει παρουσιάσει (ανεπίσημα ή επίσημα) την πλατφόρμα στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Εντούτοις, το Επιμελητήριο γίνεται καθημερινά αποδέκτης της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των κτηνιάτρων μελών του, τα οποία τονίζουν την αύξηση της γραφειοκρατίας, τον ελλιπή σχεδιασμό της (π.χ. αρχική απουσία πεδίων βασικών εμβολισμών) κ.α.
– Η αρχική θέση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. να μην καταργηθεί πλήρως το έντυπο Βιβλιάριο Υγείας του Ζώου από το ηλεκτρονικό, επιβεβαιώνεται σήμερα από τις αντιδράσεις των κτηνιάτρων. Στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο πρέπει να καταγράφονται μόνο τα υποχρεωτικά και εκ του νόμου προβλεπόμενα νοσήματα, αλλά με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτεται η ανάγκη συνύπαρξης και του ηλεκτρονικού και του έντυπου βιβλιαρίου, ως διευκόλυνση σε όσους δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην ψηφιακή βάση (π.χ. τον ιδιοκτήτη, ελεγκτικά όργανα στο πεδίο κ.λπ.)».
Related Posts
-
19 Ιουλίου 2024 -
5 Απριλίου 2024 Δράσεις στην πόλη για τα αδέσποτα
-
-
26 Ιανουαρίου 2024 Ενστάσεις και αντιθέσεις στο νέο νόμο για τα ζώα
-
24 Ιανουαρίου 2024 Με προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων
-
9 Δεκεμβρίου 2023 ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Σπιτάκια για τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.195)
- Εκδηλώσεις(1.572)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος