«Έρχονται κάποιες στιγμές που μπορούμε να συνομιλήσουμε με την Ιστορία και μπορούμε να περιφρονήσουμε τη συγκυρία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας υποστηρίζοντας από το βήμα της Ολομέλειας
το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση καταλόγων και λοιπές διατάξεις» αλλά και την τροπολογία «για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους κατοίκους του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές».
Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε την «βαρύτητα, την σημασία, την ιστορικότητα και την σκοπιμότητα αυτού του νομοσχεδίου». Παρατήρησε ότι από την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή «διεφάνη ότι η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές των συμπατριωτών μας που έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι κατορθωτή και μάλιστα με μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτή που απαιτεί το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, εν προκειμένω».
Αναφερόμενος στην τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφους και στις εθνικές εκλογές για τους κατοίκους του εξωτερικού είπε ότι « η κυβέρνηση θέλησε αυτή την αίσθηση συναίνεσης που έδωσαν οι συνεδριάσεις στην Επιτροπή της Βουλής για την επικράτηση επιτέλους της επιστολικής ψήφου, να τη μεταφέρει όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές καθώς είναι της ίδιας ακριβώς λογικής, αλλά εδώ άρχισε να στραβώνει το κλίμα» από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τασούλας, πρόσθεσε «εγώ, θα ασκούσα κριτική γιατί επί πενήντα, σαράντα, τριάντα, είκοσι, δέκα χρόνια παιδευόμαστε» στο να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο και το απέδωσε στο ότι «είμαστε ειδικοί στο να εμποδίζουμε και στο να διαφωνούμε». Επισημαίνοντας ότι «ο δικομματισμός στην Ελλάδα δεν είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς» αλλά «ο πραγματικός δικομματισμός στην Ελλάδα της Μεταπολιτεύσεως, είναι μεταξύ των καταγγελλόντων και των αναβαλλόντων. Αναβάλλοντες ήταν οι εκάστοτε κυβερνώντες και καταγγέλλοντες ήταν οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενοι».
Ο πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου και της τροπολογίας λέγοντας ότι «αξίζει τον κόπο» καθώς πρόκειται «για ένα σημαντικό, ιστορικό βήμα» και δεν θα πρέπει «να υπονομευθεί από τον φόβο ότι […] η κυβέρνηση μας έβαλε στο τσεπάκι της ή ότι είμαστε κορόιδα». Συγκρίνουμε, είπε ο κ. Τασούλας «μια ιστορική αλλαγή, μια ιστορική μεταρρύθμιση, μια συνταγματική κατάφαση με τον φόβο μιας εντύπωσης που μπορεί να δημιουργηθεί σε ελάχιστους για ελάχιστο χρόνο». Ο πρόεδρος της Βουλής αναρωτήθηκε «εάν αξίζει τον κόπο να υπονομεύσουμε μια ιστορική εξέλιξη, επειδή είναι η τροπολογία εκπρόθεσμη; Αξίζει τον κόπο να φοβηθούμε ότι τάχα μπορεί να θεωρηθούμε ότι μας εκμεταλλεύονται την αδυναμία μας, ενώ στην ουσία αξιοποιούν την υπευθυνότητά μας;».
Related Posts
-
28 Νοεμβρίου 2024 -
31 Οκτωβρίου 2024 Με τη βούλα της Πολιτείας επίσημος ο εορτασμός στο Καλπάκι
-
30 Οκτωβρίου 2024 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Σούρλα για το Μνημείο Πεσόντων
-
17 Οκτωβρίου 2024 Μία στέγη για το Μουσείο Ελληνικής Γελοιογραφίας
-
12 Οκτωβρίου 2024 Η Έκθεση Platforms Project στο Καπνεργοστάσιο
-
12 Απριλίου 2024 Ένα ντοκιμαντέρ για το «Πορτρέτο» του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.687)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.208)
- Εκδηλώσεις(1.579)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.942)
Αρθρογραφία
Είσοδος