Η αιθαλομίχλη που καλύπτει την πόλη μας τον χειμώνα είναι μία πραγματικότητα που δεν θέλει και κόπο για να την ανακαλύψεις. Απλώς μυρίζεις τον αέρα. Παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί και προτεραιότητα η αντιμετώπισή της.
Οι τοπικοί φορείς δεν κινητοποιούνται, αλλά και οι πολίτες, όλοι μας, μάλλον έχουμε αποδεχτεί την κατάσταση και αδρανούμε. Όπως αδρανούμε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία, ο νέος δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, έκανε πάντως μία ειδική αναφορά και μίλησε για μέτρα όπως αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου, ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών, ενίσχυση της βιώσιμης μετακίνησης. Τέτοια μέτρα που αλλάζουν το ενεργειακό μοντέλο της περιοχής μας και ενισχύουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, είναι προφανώς προς τη σωστή κατεύθυνση και θα επιφέρουν και βελτιώσεις. Παρ΄ όλα αυτά δεν πρόκειται να δώσουν και άμεσες λύσεις. Γιατί όλα είναι ζήτημα χρόνου.
Για να εφαρμοστούν μέτρα που αλλάζουν την πόλη χρειάζεται χρόνος, που σημαίνει ότι έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί παλιότερα για να έχουμε καλύτερες συνθήκες ζωής. Και τι μας διδάσκει αυτό το πρόβλημα; Ότι όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Και το περίφημο οικολογικό πρόβλημα και η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης είναι στην ουσία ένα ζήτημα διασυνδέσεων. Η διασύνδεση της βιώσιμης μετακίνησης και της προώθησης των πεζών ή των ποδηλάτων, σημαίνει και μείωση των ΙΧ άρα και μείωση των ρύπων. Καλύτερα ενεργειακά συστήματα σε κατοικίες και χώρους εργασίας, σημαίνει και λιγότερα τζάκια και καύση ξύλου.
Αλλά αυτά τα ξέρουμε όλοι μας. Το θέμα είναι γιατί δεν τα κάνουμε. Και γιατί η Πολιτεία περιμένει και δεν προχωρά σε πιο οργανωμένες παρεμβάσεις. Μεγάλη συζήτηση. Και για να δούμε πότε θα ανοίξει στην πράξη.
Το μητρώο ζώων χρειάζεται
Το Εθνικό Μητρώο των ζώων συντροφιάς που μπαίνει μπροστά με μία σειρά και από ψηφιακές εφαρμογές, μοιάζει να είναι μια καλή ιδέα. Και πρέπει να το κάνουμε όλοι μας να γίνει και μία καλή πρακτική και να είναι χρήσιμο.
Γιατί έχουμε καταλήξει σε αυτή τη χώρα έτσι όπως συμπεριφερόμαστε στα ζώα, να χρειάζεται συνέχεια να κάνουμε πολλά πράγματα. Και χρειάζεται να τα κάνουμε γιατί δεν έχουμε κάνει τα βασικά και αυτονόητα, όπως είναι να σεβόμαστε τα ζώα και να φροντίζουμε για την ευζωία τους.
Τα έχουμε πει και με άλλες αφορμές, τις δύσκολες όταν δοκιμάζεται η ανοχή μας μπροστά σε φαινόμενα κακοποίησης ή σε αυτήν την αθλιότητα, αυτό το ελληνικό φαινόμενο να παρατάμε τα ζώα στους δρόμους.
Μα θα λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα με ένα μητρώο ή ένα ηλεκτρονικό βιβλιάριο; Μπορεί και όχι. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι πάντα και για ακόμα χειρότερα πράγματα.
Αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Κάπως πρέπει να αρχίσουμε να παρεμβαίνουμε. Θα χρειαστεί χρόνος, κόπος και χρήματα αλλά έστω να μάθουμε να καταγράφουμε τα ζώα μας και να παρακολουθούμε την υγεία τους. Αυτονόητο για κάποιους, αδιάφορο για άλλους. Αλλά το να υπάρχουν ένα δύο εκατομμύρια αδέσποτα εκεί έξω, είναι εκτός κάθε δυνατού πλαισίου. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ας οργανωθούμε τουλάχιστον.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.196)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος