Ο εφησυχασμός για τις επαρκείς ποσότητες του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου που καταδεικνύεται επιστημονικά ότι είναι το πιο «πλούσιο» γεωγραφικό διαμέρισμα στη χώρα, φαίνεται πως είναι ο κυρίαρχος κίνδυνος για το μέλλον.
Η κατάσταση του εφησυχασμού θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε υπερβολικές απολήψεις ποσοτήτων από τα υπόγεια ύδατα είτε σε μη υλοποίηση των απαιτούμενων μέτρων διαχείρισης.
Η κατάσταση αυτή συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με τη στρατηγική ΜΠΕ για τη δεύτερη αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Ηπείρου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γοργόλης υπογράμμισε πως το γεγονός της καλής εικόνας των υπόγειων υδάτων στην Ήπειρο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση. «Επειδή η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει αρνητικό αποτύπωμα, προσπαθούμε ως Επιτροπή και ως Περιφέρεια να εξαλείψουμε τις κακές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις με αυστηρότητα στους ελέγχους και στις γνωμοδοτήσεις για τις αδειοδοτήσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες», σημείωσε.
Από την υπηρεσία, η κα Λαδά επέμεινε στην αναγκαιότητα της αειφορικής χρήσης και διαχείρισης του νερού και στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης για την προστασία των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.
Σοβαρά προβλήματα σε
καταβόθρες – γεωτρήσεις
Μία ενδιαφέρουσα πτυχή ωστόσο των υφιστάμενων προβλημάτων στην Ήπειρο έδωσε ο περιφ. σύμβουλος Θεόδ. Κορωναίος που αναφέρθηκε ειδικότερα στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των δεκάδων γεωτρήσεων που βρίσκονται στα όρια των δήμων αλλά δεν εφαρμόζονται, αλλά και στα αντίστοιχα μέτρα στις καταβόθρες των μικρών λεκανών απορροής στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. «Έχουμε μικρές λεκάνες που στραγγίζουν τα νερά στις καταβόθρες όμως κάποιες από αυτές έχουν σφραγιστεί. Το αποτέλεσμα είναι μικρά πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και μόλυνση της περιοχής. Γι’ αυτό απαιτείται οριοθέτηση των καταβοθρών, καθαρισμός, περίφραξη και συνεχής επιτήρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συζήτηση για τα αιολικά
Στην ίδια συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε και την στρατηγική ΜΠΕ του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων αν και διοικητικά δεν έχει χωροθετηθεί κάποιο αντίστοιχο στην Ήπειρο.
Γίνεται όμως συζήτηση για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο βόρειο Ιόνιο μεταξύ Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων.
Ο κ. Γοργόλης επανέλαβε πως για την Περιφέρεια Ηπείρου όταν προκύπτει θέμα γνωμοδότησης για ΜΠΕ αιολικών πάρκων ή άλλων ΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα η έγκριση και η αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες όπως και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων. Ο περιφ. σύμβουλος Αρ. Σπέγγος χαρακτήρισε ως «επιδρομή ακρίδας» τις αδειοδοτήσεις μικρών ή μεγάλων υδροηλεκτρικών, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στη χώρα, που δεν μπορεί να αποθηκεύσει την παραγόμενη ενέργεια. «Είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες στο 100% από τις ανανεώσιμες πηγές. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν μηχανισμοί αποθήκευσης ενέργειας. Έχουμε παραδώσει ως χώρα τον ενεργειακό πλούτο στο ιδιωτικό κεφάλαιο με μηδενικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο Γ. Πρέντζας από την πλευρά του χαρακτήρισε αντίφαση την επιμονή της ΡΑΕ να αδειοδοτεί αιολικά πάρκα στα βουνά όπου η παραγόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από τα υπεράκτια, αλλά σε κάθε περίπτωση όπως είπε δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτεία για το ότι θα εφαρμόσει και θα ελέγξει τις δικλείδες ασφαλείας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
6 Νοεμβρίου 2024 -
14 Ιουνίου 2024 Δύο «όχι» από την Περιφέρεια σε έργα ΑΠΕ
-
21 Μαΐου 2024 Ομόφωνο «όχι» στο πλωτό φωτοβολταϊκό
-
20 Μαρτίου 2024 «Όχι» σε δύο υδροηλεκτρικά και ένα αιολικό
-
20 Δεκεμβρίου 2023 Δύο «όχι» για αιολικά πάρκα στη Θεσπρωτία
-
20 Δεκεμβρίου 2023 Αντικαθίσταται τμήμα της στέγης του Κολυμβητηρίου
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.617)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος