Τρεις νέες συν μία «παλιά» είναι οι προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσα από το ΠΕΠ Ηπείρου 2021-2027, που έχει ως βασικό του στόχο την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προτύπου χωρικής οργάνωσης της Περιφέρειας με αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και υποδομών ταυτόχρονα με την περιβαλλοντική προστασία.
Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για τις τέσσερις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σε ημερίδα στα Γιάννενα (9.30 Grand Serai).
Η πρώτη εξ αυτών αφορά στην επέκταση της «Πολιτιστικής Διαδρομής των πέντε Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομών και οι σχεδιαζόμενες δράσεις και να τεθεί η «Πολιτιστική Διαδρομή» σε πλήρη λειτουργία.
Έτσι, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στις άλλες τρεις περιοχές παρέμβασης που είναι:
Η Βόρεια Πίνδος με επίκεντρο τις ιαματικές πηγές Αμαράντου – Καβασίλων – Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια.
Η Νότια Πίνδος με επίκεντρο τους οικισμούς των Τζουμέρκων: Συρράκο, Καλαρρύτες, και Βαθύπεδο στην ΠΕ Ιωαννίνων και Αθαμάνιο και Θεοδώριανα στην ΠΕ Άρτας και το όρος Λάκμος.
Η περιοχή Σούλι-Αχέροντας με επίκεντρο το Τετραχώρι Σουλίου και από τις «πύλες του Άδη» μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα.
Κοινό χαρακτηριστικό των τριών νέων περιοχών παρέμβασης είναι η μεγάλη πληθυσμιακή συρρίκνωση και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στοχεύουν μεταξύ άλλων στην συγκράτηση του πληθυσμού με τη διαμόρφωση όρων και προοπτικών εργασίας και στη διαμόρφωση προϋποθέσεων και κινήτρων για τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Η Βόρεια Πίνδος
Η πρώτη περιοχή εφαρμογής της ΟΧΕ αφορά μια ευρεία περιοχή του δήμου Κόνιτσας που περιλαμβάνει τους 27 οικισμούς των Μαστοροχωρίων, τις ιαματικές πηγές Αμαράντου και Καβασίλων-Πυξαριάς και το όρος Γράμμος, στις πλαγιές του οποίου είναι χτισμένα τα Μαστοροχώρια.
Οι δράσεις που προτείνονται για την εν λόγω περιοχή στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του στρατηγικού στόχου που είναι ένα πρότυπο ιαματικό κέντρο λουτροθεραπείας. Μέσα από την υλοποίησή τους, επιδιώκεται η βελτίωση των υποδομών των λουτρών αλλά και η αύξηση της ελκυστικότητας της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να προσελκύσει ευκολότερα τον επισκέπτη. Δεδομένου ότι υφίστανται ακόμη δυσκολίες σε σχέση με την πρόσβαση στις περιοχές της Βόρειας Πίνδου προτείνονται έργα αναβάθμισης οδικού δικτύου που πέρα από την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αναμένεται να συντελέσουν και στη συγκράτηση και την προσέλκυση, μόνιμου πληθυσμού.
Η ευκολία στην πρόσβαση προς τα αστικά κέντρα και τις υπηρεσίες που εκεί προσφέρονται, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην απόφαση των κατοίκων να παραμείνουν στην περιοχή. Ταυτόχρονα όμως, η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκεται, αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και επιπλέον κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας.
Η Νότια Πίνδος
Η δεύτερη περιοχή εφαρμογής της ΟΧΕ περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή γύρω από πέντε (5) οικισμούς των Τζουμέρκων και συγκεκριμένα, τα χωριά Συρράκο, Καλαρρύτες και Βαθύπεδο της ΠΕ Ιωαννίνων (δήμος Βόρειων Τζουμέρκων) και Αθαμάνιο και Θεοδώριανα της ΠΕ Άρτας (δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων). Το ζήτημα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης είναι χαρακτηριστικό και της περιοχής των Τζουμέρκων. Και οι δύο δήμοι εμφανίζουν ποσοστό μείωσης του πληθυσμού κατά την τελευταία δεκαετία 11%, αισθητά υψηλότερο από τον εθνικό μ.ο και τους μέσους όρους των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων τους.
Η συρρίκνωση και γήρανση του μόνιμου πληθυσμού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και για την περιοχή της Νότιας Πίνδου.
Η ανάπτυξη της περιοχής, η οποία αναμένεται και να συγκρατήσει τον πληθυσμό της, επιδιώκεται και σε αυτή την περίπτωση κυρίως μέσω της τουριστικής ανάπτυξης. Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας είναι να αποτελέσουν έναν ακόμα δημοφιλή πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού και σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται σημαντικά έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων αλλά κυρίως θα προστατεύσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών και το φυσικό περιβάλλον, τα στοιχεία εκείνα δηλαδή που αποτελούν το “συγκριτικό πλεονέκτημα” της περιοχής και αποτελούν τη βάση της ελκυστικότητάς της.
Περιοχή Σουλίου
– Αχέροντα
Η τρίτη περιοχή εφαρμογής της ΟΧΕ περιλαμβάνει τον ποταμό Αχέροντα και τις περιοχές στις όχθες του, μια περιοχή δηλαδή που οριοθετείται από το Ιόνιο Πέλαγος και τα όρη Παραμυθιάς και Σουλίου και εκτείνεται σε τρεις ΠΕ της Ηπείρου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει επίσης το επονομαζόμενο “Τετραχώρι”, τους τέσσερις οικισμούς (Σούλι, Κιάφα, Αβαρίκος, Σαμονίβα) που συγκροτούν το Σούλι.
Η μείωση του πληθυσμού στην περιοχή παρέμβασης είναι της τάξης του 9,4%, σημαντικά μεγαλύτερη από τη συνολική μείωση του πληθυσμού στο σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου (5%). Η Περιφέρεια επιδιώκει να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού για την Ήπειρο στην περιοχή του Σουλίου, ενώ η περιοχή γύρω από τον ποταμό Αχέροντα να συνεχίσει να προσελκύει επισκέπτες προσφέροντας μια ευρεία γκάμα διαφορετικών εμπειριών που θα συνδυάζουν το “μύθο” και την επαφή με τη φύση. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται δράσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου και την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Αχέροντα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
25 Σεπτεμβρίου 2024 -
20 Αυγούστου 2024 Εκτός της ζώνης αυστηρής επιτήρησης για την πανώλη
-
-
14 Αυγούστου 2024 Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην ΠΕ Ιωαννίνων
-
17 Ιουλίου 2024 Με σήμα πιστοποίησης τα Μουσεία στην Ήπειρο
-
11 Ιουνίου 2024 Το χρώμα της Ηπείρου στην κάλπη των ευρωεκλογών
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.617)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος