Άρθρο του Ιωάννη Τσίμαρη
Με ένα νόμο Τομή στα μέχρι τότε δεδομένα, 40 χρόνια πριν, ιδρύθηκε στη χώρα μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα δημόσιο δίκτυο υγείας, απότοκος του οράματος του Γεώργιου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού, σφραγισμένο με τις πολιτικές του Κοινωνικού Κράτους και του Κράτους Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ. Ένα σύστημα με μοναδικό στόχο την απρόσκοπτη και ισότιμη προσφορά υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες της χώρας μας ανεξαρτήτως της οικονομικής, κοινωνικής και επαγγελματικής τους κατάστασης.
Με ιστορικό ορόσημο την περίοδο της πανδημίας, το Ε.Σ.Υ άντεξε και στάθηκε, με την αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού, επάξια στο ύψος των περιστάσεων που διαμορφώθηκαν λόγω έκτακτης ανάγκης. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι: Για πόσο ακόμα θα αντέχει; Ήταν με αφορμή την πανδημία που ήρθε στο προσκήνιο με τον πιο επιτακτικό τρόπο το πόσο μεγάλο ρόλο διαδραματίζει τελικά η πρόληψη στη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού. Τι έχει όμως γίνει μέχρι σήμερα που μιλάμε προς αυτή την κατεύθυνση;
Τα στοιχεία που πλαισιώνουν την εικόνα του ΕΣΥ και το περιγράφουν, είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικά. Μεγάλη γάγγραινα της υφιστάμενης κατάστασης στο χώρο της υγείας, δεν είναι άλλη από την υποστελέχωση, με τα νοσοκομεία της επικράτειας να «αιμορραγούν» από έλλειψη στελεχιακού δυναμικού όλων των ειδικοτήτων. Το μόνο που μετράμε, είναι χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις, συνεχόμενες παραιτήσεις, υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση προσωπικού και μετακινήσεις. Μετακινήσεις και «εντέλλεσθε» που «κουκουλώνουν» το πρόβλημα και δεν το λύνουν, αντίθετα το εντείνουν, αφού αποδυναμώνουν τμήματα που ήδη τελούν υπό οριακή λειτουργία. Όπως συμβαίνει συστηματικά το τελευταίο διάστημα στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων από όπου αντλείται προσωπικό με «εντέλλεσθε» προς άλλα Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ. Αυτές οι πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς όσο και τους υγειονομικούς. Έχω καταθέσει σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αναμένω απαντήσεις από τον Υπουργό.
Η επικουρικότητα του ΕΚΑΒ, με πάνω από 3000 οργανικά κενά, απαρχαιωμένο στόλο ασθενοφόρων, χρήζει άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να εκτελέσει το σκοπό του , που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση του επείγοντος.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιστό στις ρίζες του και το πρόσταγμα ότι η Υγεία και η ενίσχυσή της αποτελεί ψυχή της παράταξης, έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επισκέψεων στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας προκειμένου να καταγράψει αναλυτικά τα προβλήματα. Σ’ αυτό τον κύκλο επισκέψεων, ο οποίος θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώσαμε τις δυσλειτουργίες των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Τα ζητήματα που ταλανίζουν την Δημόσια Υγεία είναι η έλλειψη προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, η αναγκαιότητα αναβάθμισης των υποδομών, η κακοδιαχείριση, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάταξης της δημόσιας υγείας. Καθημερινά στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής γινόμαστε δέκτες των αποτελεσμάτων της κακής διαχείρισης. Οι ερωτήσεις που καταθέτουμε ως Κοινοβουλευτικός Τομέας Ευθύνης για την Υγεία είναι πολλές. Και αυτό αποτυπώνει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρω την έλλειψη των φαρμάκων για ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ οι οποίοι δεν βρίσκουν για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και αποκαλύφθηκε πως 5500 σκευάσματα αυτών ‘’λιμνάζουν’’ στον ΙΦΕΤ με ευθύνη του ΕΟΦ ο οποίος 6 μήνες τώρα δεν έχει δώσει άδεια διακίνησης του φαρμάκου, χωρίς να αιτιολογεί το γιατί. Καταθέσαμε σχετική ερώτηση στον Υπουργό και περιμένουμε απάντηση. Αντίστοιχα καταθέσαμε με τον Πρόεδρο Ν. Ανδρουλάκη ερώτηση για τις συνθήκες λειτουργίας των Νοσοκομείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ, αφού οι ελλείψεις εκεί σε αναισθησιολόγους ανέρχονται στο 45%! Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία σε όλη την επικράτεια προκαλούνται από την έλλειψη αναισθησιολόγων και τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες.
Η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής και πρακτικών εντυπωσιασμού. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η Υγεία είναι προτεραιότητα. Γι’ αυτό συντάσσουμε ολοκληρωμένο και εξορθολογισμένο πρόγραμμα αναδιάταξης του. Ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , η οποία είναι η βάση του Ε.Σ.Υ. Σχέδιο που προβλέπει:
-Τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα, υπό δημόσια πάντα εποπτεία που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη.Με υπηρεσίες τηλειατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Με ψηφιακό φάκελο υγείας, ψηφιακή κάρτα, στοχευμένα προγράμματα και καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Για να έχουν οι κάτοικοι όλων των απομακρυσμένων περιοχών την περίθαλψη που δικαιούνται.
-Την επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων της Νησιωτικής Ελλάδας με τη θέσπιση επιπλέον οικονομικών κινήτρων, μοριοδότησης και επιδόματος για τη στέγαση του προσωπικού τους.
-Την επιλογή Διοικητών αξιοκρατικά μέσω διεθνών διαγωνισμών,
-Την αναβάθμιση των δημόσιων Νοσοκομείων τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες , ενισχύοντας π.χ. την ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων.
-Τη δημιουργία κέντρων χρόνιων παθήσεων , μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, δημόσιων κέντρων αποκατάστασης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων
-Την εφαρμογή κινήτρων για την επαρκή στελέχωση και κάλυψη των κενών και επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.
-Την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που όλο και πληθαίνουν
-Την επαρκή στήριξη και ανασύνταξη του ΕΚΑΒ.
Είναι άκρως ανησυχητικό όταν σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της ΕΕ με τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες. Είναι θλιβερό, να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.
Ο χρόνος αντίδρασης στην σαθρή πραγματικότητα που βιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τώρα. Η κατάσταση είναι οριακή. Η λήψη γενναίων αποφάσεων και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση. Μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε για το αν θέλουμε να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας ή αν θέλουμε απλώς να εφαρμόσουμε αποσπασματικές λύσεις για το ‘φαίνεσθαι’ όπως πράττει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην υπάρχουσα πραγματικότητα. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να το στηρίξουμε, να το εξορθολογίσουμε, να το ανασυντάξουμε, όπως ακριβώς πράξαμε πριν 40 χρόνια, κατά την ίδρυσή του, απέναντι σε όσους δεν το πίστεψαν.
* Ο Ιωάννης Τσίμαρης είναι βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής
Related Posts
-
18 Σεπτεμβρίου 2024 -
27 Ιουλίου 2024 Απαραίτητη η εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης
-
26 Ιουλίου 2024 ΑΠΟ ΤΟΝ Ι.ΤΣΙΜΑΡΗ Στη Βουλή τα προβλήματα του ΣΥΔΛΙ
-
23 Ιουλίου 2024 Μικρές οι αποζημιώσεις που πήραν οι παραγωγοί
-
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.468)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(500)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.172)
- Εκδηλώσεις(1.555)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.905)
Αρθρογραφία
Είσοδος