Την άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που μόλις τώρα, με πολυετή καθυστέρηση και απραξία, άρχισε να απασχολεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ζητά ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος των Ιωαννίνων ένας από τους πλέον ενεργούς στη χώρα, με χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη στις τάξεις του, ο πρόεδρος του Δ.Σ Κων. Μπαλωμένος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα, άσκησε δριμύτατη κριτική στο πολιτικό σύστημα της χώρας που αδιαφόρησε επί δεκαετίες, όταν η πολυτεκνική κοινότητα της χώρας έκρουε συνεχώς το καμπανάκι του κινδύνου για το δημογραφικό. Πλέον όμως η κατάσταση έφτασε σε δραματικό επίπεδο το οποίο αποτυπώνεται στους αριθμούς της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με αυτά, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2022 ήταν 76.095 μειωμένες κατά 10,8% από το 2021, ενώ οι θάνατοι ήταν 140.801 έναντι 143.923 το 2021. «Ο πληθυσμός της χώρας σε ένα μόλις έτος μειώθηκε κατά 64.706 κατοίκους, χάσαμε δηλαδή μία πόλη μετρίου μεγέθους», ανέφερε.
Το ίδιο ανησυχητικά είναι απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για την Ήπειρο, όπου το 2022 οι γεννήσεις ανήλθαν σε 1.972 ενώ οι θάνατοι σε 4.553, με τα αντίστοιχα νούμερα το 2021 να είναι 2.231 γεννήσεις και 4.514 θάνατοι. Στα Ιωάννινα καταγράφηκαν 1.053 γεννήσεις και 1987 θάνατοι, στην Άρτα 369 γεννήσεις και 1.176 θάνατοι, στη Θεσπρωτία 220 γεννήσεις και 616 θάνατοι και στην Πρέβεζα 330 γεννήσεις και 783 θάνατοι.
«Το πολιτικό σύστημα στάθηκε ανίκανο να καθιερώσει μία δημογραφική πολιτική με συνέχεια, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική και σήμερα βρισκόμαστε, όχι στο σημείο μηδέν, αλλά πολύ πιο κάτω», πρόσθεσε ο κ. Μπαλωμένος.
Μέτρα και προτάσεις
Το παράδειγμα άλλων χωρών που ακολούθησαν μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μπαλωμένος, με άμεσα αποτελέσματα.
«Η Κυβέρνηση μιλά για την ανάγκη εναρμόνισης της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή. Ωραίο ακούγεται και έχει ενδιαφέρον, αλλά ας κοιτάξουν να δουν τι γίνεται στην πράξη που κανείς πολύτεκνος δε μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα για να φτιάξει ή να αγοράσει ένα σπίτι. Αυτή είναι η στεγαστική πολιτική της χώρας; Ή μήπως συνιστά συνετή πολιτική, η κατάργηση του δικαιώματος των μετεγγραφών φοιτητών από πολύτεκνες οικογένειες; Μπορεί να έχουν στο μυαλό τους κάποια άλλα μέτρα που να μην τα γνωρίζουμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μπορούν να αποτελέσουν δημογραφικό εργαλείο», πρόσθεσε ο κ. Μπαλωμένος.
Εκτός της ΑΣΠΕ τα Ιωάννινα!
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως προκαλεί τεράστια ερωτήματα και απορίες η στάση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος που εδώ και χρόνια έχει «αποβάλλει» από τις τάξεις της τον Σύλλογο των Ιωαννίνων, όπως και άλλους επαρχιακούς Συλλόγους Πολυτέκνων με διάφορα προσχήματα, τα οποία όμως έχουν κριθεί τελεσίδικα από τα δικαστήρια. Για την περίπτωση των Ιωαννίνων μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μπαλωμένος – που είχε ενημερώσει σχετικά και το τοπικό πολιτικό προσωπικό μεταξύ αυτών και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα από το 2019 κιόλας για τη μεροληπτική αυτή στάση της ΑΣΠΕ – έχουν εκδοθεί πέντε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ του Συλλόγου των Ιωαννίνων και μία απόφαση του Αρείου Πάγου. Στην πράξη όμως καμία δεν εφαρμόζεται. Είναι χαρακτηριστικό, πως στην πλατφόρμα gov.gr όπου οι δικαιούχες οικογένειες των πολυτέκνων μπορούν να αποκτούν το πιστοποιητικό της πολυτεκνίας, δεν είναι εγγεγραμμένοι οι Σύλλογοι των Ιωαννίνων και άλλων πόλεων της χώρας που έχουν έρθει σε ρήξη με την ΑΣΠΕ…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος