Τα απολύτως απαραίτητα και αυτονόητα εξακολουθούν να ζητούν από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς όπως και από τους τοπικούς παράγοντες, κάτοικοι και επαγγελματίες που επέλεξαν είτε να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους, είτε να μετεγκατασταθούν στα Τζουμέρκα, κάνοντας μία νέα αρχή.
Και αν οι οδικές προσβάσεις βελτιώνονται συνεχώς, με τη 2η επαρχιακή οδό αρχικά και πλέον και με τη σύνδεση της περιοχής με την Ιόνια οδό μέσω Τερόβου, μία σειρά άλλων παραμέτρων πρέπει να τηρηθούν ώστε και οι κάτοικοι να μείνουν στον τόπο τους και περισσότερα κίνητρα να δοθούν σε όσους θέλουν να επενδύσουν επαγγελματικά.
Ο τουρισμός δεν είναι μονοκαλλιέργεια στα Τζουμέρκα, αποτελεί όμως δίχως άλλο τη βασική πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους των χωριών. Πολλοί νέοι εξ αυτών, ενώ είχαν τη δυνατότητα να φύγουν, επέλεξαν να μείνουν και να συνεχίσουν αλλά και να αναπτύξουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως ο Αλέξανδρος Μπούτζας με την οικογένειά του να ασχολείται από το 1957 με την κτηνοτροφία και με τις νεότερες γενιές να έχουν δημιουργήσει ένα μικρό τυροκομείο, αλλά και μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες στα Πράμαντα. Ο Αλέξανδρος μίλησε στο ITV για την επιλογή του να μείνει στον τόπο του, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς όπως λέει η Πολιτεία θα έπρεπε και μπορεί να είναι πιο κοντά στην πρωτογενή παραγωγή με επιπλέον κίνητρα σε όσους επενδύουν.
Σημείωσε όμως, ότι η βασική έλλειψη είναι τα «νέα χέρια» που θα έρθουν στην περιοχή για να δουλέψουν καθώς «δουλειές υπάρχουν, αλλά δεν βρίσκουμε νέους να θέλουν να έρθουν ή να επιστρέψουν στο χωριό».
Μία όμως βασική προϋπόθεση την οποία θέτει και ο ίδιος ως απαραίτητο όρο για να παραμείνουν ή να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά, είναι εκτός από τις δουλειές να υπάρχουν και σχολεία για τα παιδιά. «Ήταν επιλογή μου να μείνω εδώ. Όταν όμως δημιουργήσω κι εγώ οικογένεια, θα παραμείνω μόνον εφόσον έχουμε σχολεία στην περιοχή, όπως σήμερα. Αν υπάρχουν τα σχολεία δεν υπάρχει λόγος να φύγω για τα Γιάννενα ή την Άρτα ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Αλέξανδρος.
Η μετάβαση από την Αθήνα
στο Ορειβατικό Καταφύγιο
Ένα δεύτερο παράδειγμα ανθρώπου που έκανε την επιλογή να εγκαταλείψει την Αθήνα και να βρεθεί πρώτα στα Γιάννενα και μετά στα Τζουμέρκα είναι αυτό του Μπάμπη Τριανταφύλλου, διαχειριστή του Ορειβατικού Καταφυγίου Πραμάντων, κάτω από την τεράστια σκιά της Στρογγούλας (φωτ). Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αποτυπώνεται στις δεκάδες πλέον τουριστικές μονάδες υψηλού επιπέδου και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών με τον κ. Τριανταφύλλου να τονίζει, πως εκτός από αυτό ρόλο έχουν παίξει και άλλες παράμετροι, όπως είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου και των προσβάσεων.
«Το βασικό που πρέπει να προσέξουμε στα Τζουμέρκα είναι να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και την σχέση αναλογίας μεταξύ υπηρεσιών και τιμής. Ο επισκέπτης όταν αντιμετωπίζεται με σεβασμό, ακολουθεί το παράδειγμα του επαγγελματία, του μόνιμου κατοίκου και με τη σειρά του ακολουθεί και τους κανόνες σεβασμού της φύσης, του τόπου και της επιχείρησης που τον φιλοξενεί. Μέσα σε λίγα χρόνια τα μεγάλα παράπονα για την οδική πρόσβαση, μετριάστηκαν και πλέον μπορούμε να παρέχουμε ως περιοχή στους επισκέπτες ένα οδικό δίκτυο με καλό επίπεδο ασφάλειας σε μεγάλο τμήμα του.
Πιστεύω, ότι δε θα αργήσει η στιγμή που θα έχουμε τη δυνατότητα να φτάνουν παντού με την ίδια ασφάλεια είτε μιλάμε για τους επισκέπτες είτε μιλάμε για τους μόνιμους κατοίκους», ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου.
Γραφείο Τουρισμού ιδρύει η νέα δημοτική αρχή
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Νίκος Βαϊτσης σημείωσε από την πλευρά του, ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου είναι να ιδρύσει γραφείο Τουρισμού στον δήμο. «Θέλουμε να είμαστε κοντά στους μόνιμους κατοίκους, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και παρέχοντας τη βοήθειά μας όπου αυτή είναι δυνατό. Άμεσα, θα ιδρύσουμε γραφείο Τουρισμού στον δήμο ώστε από κοινού με τους επαγγελματίες να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας για την προσέλκυση μεγαλύτερου τουριστικού ρεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για εμάς, η καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων σημαίνει και καλύτερη φιλοξενία και παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στα Τζουμέρκα διακρίνονται από το εξαιρετικό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και το ότι κρατούν τις τιμές σε εξαιρετικά επίπεδα παρά τα προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν», ανέφερε ο κ. Βαϊτσης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
15 Νοεμβρίου 2024 -
30 Οκτωβρίου 2024 Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διακοπή κυκλοφορίας
-
26 Οκτωβρίου 2024 7 μήνες κλειστός ο δρόμος για τα Τζουμέρκα
-
6 Σεπτεμβρίου 2024 Τα Τζουμέρκα υποδέχονται το 4th September Moto Fest
-
28 Νοεμβρίου 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Σούλι, Τζουμέρκα και Κόνιτσα στο επίκεντρο της ΟΧΕ
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος