Σε επόμενη φάση, που είναι άγνωστο όμως πότε μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά, ίσως επανέλθει η περίπτωση ίδρυσης και λειτουργίας του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που συμπεριλαμβανόταν στο Νόμο Γαβρόγλου για την ίδρυση νέων Τμημάτων και Σχολών σε όλη τη χώρα.
Με Νόμο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση των 36 από τα 37 νέα Τμήματα που προβλεπόταν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.
Από το 2019 όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ «έβαλε πάγο» στην προοπτική ίδρυσης των Τμημάτων αυτών και στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, προχωρά και τυπικά στην κατάργηση των Τμημάτων αυτών.
Εκτός από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με το οποίο θα συμπληρωνόταν ή θα συμπληρωθεί σε επόμενη φάση, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην ίδια μοίρα στην Ήπειρο, μπαίνουν και δύο ακόμη Τμήματα που είχαν ιδρυθεί με το Νόμο Γαβρόγλου το 2019.
Πρόκειται για το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονίας Άρτας αλλά και για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στην Ηγουμενίτσα.
Η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη για την Άρτα με το σκεπτικό ότι λειτουργεί ήδη Γεωπονική Σχολή και η ίδρυση του νέου Τμήματος θα αποτελούσε ένα απαραίτητο δομικό συμπλήρωμα σε επιστημονικό επίπεδο μαζί με το Πάρκο Αγροδιατροφής που επίσης προβλεπόταν να λειτουργήσει.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το Τμήμα της Ηγουμενίτσας, στο οποίο άλλωστε είχε μπει «τέλος» από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού χάρτη και των προτάσεων που είχε υποβάλλει επί της πρυτανικής αρχής του Τριαν. Αλμπάνη και με το νέο Νόμο του κ. Πιερρακάκη απλώς έρχεται η τυπική επιβεβαίωση.
Το μέλλον της
Πολυτεχνικής Σχολής
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια αναφέρεται στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την Πολυτεχνική Σχολή με την ίδρυση του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών, το οποίο επίσης μπαίνει «στον πάγο». Σε επόμενη φάση, το Πανεπιστήμιο μπορεί να επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο για την ίδρυση νέων Τμημάτων είναι προφανές ότι θα μετρήσει και η διαφορετική πολιτική φιλοσοφία πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικά με τη συζήτηση και τις προοπτικές ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα να έχει μόλις ξεκινήσει.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Πολυτεχνική Σχολή αποτελείται σήμερα από τρία Τμήματα.
Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Η προσδοκία για την ίδρυση του νέου Τμήματος Μηχανολόγων -Μηχανικών με το οποίο θα συμπληρωνόταν ο χάρτης της Πολυτεχνικής Σχολής, αποτελούσε ένα αίτημα και μία προσδοκία ταυτόχρονα των τελευταίων ετών ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Βασίλειος Δημακόπουλος σε εκδήλωση είχε μιλήσει δημόσια για αυτήν την προοπτική, εκφράζοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
16 Νοεμβρίου 2024 -
16 Νοεμβρίου 2024 Εκθεση γελοιογραφίας για την Παιδεία και τη Δημοκρατία
-
7 Νοεμβρίου 2024 Ελπίδες για αύξηση των εισακτέων την επόμενη χρονιά
-
7 Νοεμβρίου 2024 Δυναμική πορεία με ανοιχτές προοπτικές
-
6 Νοεμβρίου 2024 Ένα λεωφορείο από την Αποκεντρωμένη στο Πανεπιστήμιο
-
5 Νοεμβρίου 2024 Όταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεχωρίζει
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.572)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος