Το τραγικό παράδειγμα της Θεσσαλίας και της πλήρους αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή συνθήκη με ιστορικά χαρακτηριστικά, όπως ήταν ο όγκος του νερού που έπεσε μέσα σε ελάχιστες ώρες, λειτουργεί ως υπόδειγμα τουλάχιστον στην προετοιμασία ενόψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και το οποίο μετέβαλε τη φιλοσοφία της συζήτησης σε σχέση με αυτήν που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Αντίθετα λοιπόν με τις συζητήσεις για την προετοιμασία ενόψει των χιονοπτώσεων, αυτή τη φορά η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία ενόψει πλημμυρικών φαινομένων, με το σκεπτικό ότι οπουδήποτε θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στη Θεσσαλία, δύο φορές μάλιστα σε διάστημα λίγων ημερών.
Έτσι, ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι μπορεί ο οδηγός της επιτυχίας να παραμένει η συνεργασία και ο συντονισμός των υπηρεσιών, όμως στην περίπτωση εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων, αντίστοιχων με αυτά της Θεσσαλίας, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει η ίδια επιτυχής αντιμετώπιση.
Ο λόγος όπως εξήγησε, είναι πως παρά την προετοιμασία που γίνεται κάθε χρόνο, υπάρχουν δυσλειτουργίες λόγω των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων από διάφορες αρχές και υπηρεσίες. Έτσι, αναφέρθηκε στην αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων που ανήκει στην Περιφέρεια, όμως υπάρχουν αρμοδιότητες που αναφέρονται στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης, στα Δασαρχεία, στους δήμους, στην Κτηματική Υπηρεσία και στον ΟΦΥΠΕΚΑ, με τον περιφερειάρχη να λέει χαρακτηριστικά πως «επί υπουργίας του κ. Σκρέκα δόθηκαν στον ΟΦΥΠΕΚΑ αρμοδιότητες που είχαν παλιά οι δασοφύλακες, ενώ πρόκειται για υπαλλήλους που εργάζονται με συμβάσεις. Όλα αυτά σχηματίζουν έναν φαύλο κύκλο ο οποίος αν δεν λυθεί, δεν πρόκειται να λυθούν και τα προβλήματα που εντοπίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι μελέτες για την
αντιπλημμυρική προστασία
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης – ενημέρωσης ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο Περιφέρειας και στα έργα καθαρισμού που εκτελούνται στους μεγάλους ποταμούς της Ηπείρου, για τα οποία υπάρχει απόφαση εξαίρεσης των περιβαλλοντικών όρων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στο μεγάλο ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως η μελέτη εξελίσσεται με νέες κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους μελετητές, όπως είναι η αναζήτηση και η αξιοποίηση του συνόλου των καταβοθρών που υπάρχουν στη λεκάνη απορροής, μέσω των οποίων γινόταν από παλιά η αποστράγγιση των υδάτων, εκτός από την Παμβώτιδα και την τάφρο της Λαψίστας προς τον Καλαμά.
Ο προϊστάμενος Πολ. Προστασίας στην Ήπειρο Δημ. Μαυρογιώργος επέμεινε και αυτός στην ανάγκη αλλαγής του σχεδιασμού ώστε να δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων στην Ήπειρο, γιατί η κλιματική αλλαγή διαμορφώνει καταστάσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια φαινόταν πολύ μακρινές.
«Η Θεσσαλία μας έδωσε ένα μάθημα, το οποίο ευχόμαστε να μην συμβεί ποτέ ξανά σε καμία περιοχή της Ελλάδας, ειδικά μάλιστα στη δική μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρογιώργος.
Παρόμοια ανησυχία όμως, υπάρχει και στη Θεσπρωτία με τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη να κάνει αναφορά τόσο στον κίνδυνο που υπάρχει για την παραλιακή ζώνη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και στον κάμπο της Βρυσέλλας Φιλιατών, σε μικρή απόσταση από το φράγμα του Καλαμά στο Ράγιο.
Στην ετοιμότητα των δομών Υγείας να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις, αναφέρθηκε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Τσιάρα.
Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει πλέον μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας έμφαση στην προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ώστε να αποτρέπεται η διακοπή της συγκοινωνίας.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ο αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαϊτσης, ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Γ. Παππάς, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, υπηρεσιών, εθελοντικών οργανώσεων κ.α.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
31 Οκτωβρίου 2024 -
8 Οκτωβρίου 2024 Οι προτεραιότητες και το καλό παράδειγμα της συνεργασίας
-
23 Αυγούστου 2024 Διεκδικεί μόνιμες προσλήψεις στην πολιτική προστασία
-
21 Αυγούστου 2024 Χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία
-
28 Μαΐου 2024 Αναγκαία η ισορροπία κεντρικού και τοπικού σχεδιασμού
-
2 Μαΐου 2024 Τα νέα δεδομένα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος