Δημοσιεύτηκε η πρώτη πρόσκληση για τη χρηματοδότηση έως και 16 κοινωνικο-τεχνικών λύσεων στις 8 πόλεις-οδηγούς του έργου Climaborough, μεταξύ και των οποίων και τα Ιωάννινα.
Το Climaborough, που συγχρηματοδοτείται από το Horizon Europe, είναι ένα από τα 3 έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις” στη θεματική περιοχή που αφορά στον αστικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Το έργο, που συντονίζεται από την ANCI Toscana και όπου συμμετέχουν 27 ακόμη εταίροι, συμπεριλαμβανομένων 14 πόλεων, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, και από την επιτυχή δοκιμή στην εισαγωγή στην αγορά.
Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να αναπτυχθούν έως και 24 κοινωνικό-τεχνικά πιλοτικές λύσεις μέσω προκηρύξεων δημοσίων συμβάσεων καινοτομίας σε δύο φάσεις, με αναθέτουσα αρχή την ANCI Toscana για την αντιμετώπιση των προκλήσεων 12 ευρωπαϊκών πόλεων (8 πόλεων- οδηγών και 4 πόλεων-ακολούθων).
Ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί μία από τις 8 πόλεις-οδηγούς για τις οποίες ξεκίνησε η πρώτη διαγωνιστική φάση στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, οι πάροχοι μπορούν να προτείνουν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των 8 πόλεων-οδηγών του έργου: Αθήνα, Cascais, Differdange, Grenoble-Alpes Métropole, Ιωάννινα, Maribor, Σόφια και Τορίνο.
Στην πρώτη φάση θα ανατεθούν έως και 16 πιλοτικές λύσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 2.400.000 ευρώ και για τις 8 πόλεις-οδηγούς. Η πρόσκληση υποβολής προσφορών είναι ανοικτή σε όλες τις νομικές οντότητες που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στους όρους του διαγωνισμού.
Κάθε πόλη έχει ορίσει μια συγκεκριμένη πρόκληση, η οποία συνδέεται με την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050: Η Αθήνα εστιάζει στην ενέργεια και τα κτίρια, η Grenoble-Alpes στη μοντελοποίηση του αντίκτυπου ενός κατασκευαστικού έργου, η Differdange στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας τοπικά σε ποσοστό 100%, η Σόφια στη μείωση της κυκλοφορίας, ενώ το Maribor, το Τορίνο και το Cascais στη βελτίωση της συλλογής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και βιολογικών αποβλήτων, και τέλος τα Ιωάννινα θα επικεντρωθούν στον προσδιορισμό και τη μείωση παραγόντων που επιβαρύνουν τη λίμνη Παμβώτιδα και συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, εστιάζοντας στις δραστηριότητες στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για την πρόκληση του Δήμου Ιωαννιτών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου:
Η διαγωνιστική διαδικασία για την υποβολή των προτάσεων εξελίσσεται σε διάφορα στάδια, ωστόσο οι υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου.
Η ανάπτυξη των δοκιμαστικών λύσεων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2024 και αναμένεται να έχει διάρκεια ενός έτους.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος